Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και σε γεωπολιτικό επίπεδο έκρουσε από τη Βουλή ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Βασίλη Κεγκέρογλου, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναγνώρισε πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλάζει τον κόσμο, βάζοντας τέλος στην υφιστάμενη αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης.
«Η Ελλάδα επηρεάζεται σαφώς από τη μεγάλη γεωπολιτική αστάθεια και υπάρχει κίνδυνος ακόμα και εξάπλωσης της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και πρόσθεσε: «Η χώρα έπρεπε να λάβει καθαρή θέση, έχουμε να κάνουμε με μια πολεμική ενέργεια που δεν αφήνει περιθώρια βολικών υπολογισμών με βάση τα καλά και συμφέροντα και η θέση του πρωθυπουργού ήταν καθαρή και σωστή».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για αφύπνιση της ΕΕ, η οποία καλείται πλέον να σχεδιάσει και υλοποιήσει με όρους κατεπείγοντος τη κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειάς της.
«Υπάρχει συζήτηση χαλάρωσης των δημοσιονομικών προϋπολογισμών για να εξαιρεθούν οι δαπάνες για την άμυνα! Δεν θα είναι εύκολη συζήτηση και δεν θα είναι όλοι σύμφωνοι. Το γεγονός ωστόσο, ότι υπάρχει η συζήτηση καταδεικνύει ότι η ΕΕ αντιλαμβάνεται πως πρέπει να βρει τρόπους να δαπανά για την άμυνά της», σημείωσε με νόημα.
Επί του θέματος πρόσθεσε: «Χαρακτηριστικό σημείο, αυτής της αλλαγής στάσης είναι αρκετά κράτη μέλη, με πρώτη τη Γερμανία που μέχρι τώρα εξέφραζε αντιρρήσεις για δαπάνες άμυνας, έχουν κάνει εντυπωσιακή στροφή δηλώνοντας ότι θα αυξήσουν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς».
Αναφερόμενος τέλος στον ευρωστρατό, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναγνώρισε πως «πρέπει να γίνουν πολλά βήματα». Σημείωσε, όμως, ότι η συγκυρία καταδεικνύει την ανάγκη να κάνει η Ευρώπη γρήγορη πρόοδο στον τομέα αυτό.