Ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, στο πλαίσιο της 61ης επετείου της ανεξαρτησίας της χώρας.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος ήταν ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στις εκδηλώσεις. Τον υπουργό Εθνικής Αμυνας συνόδευε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας (ΓΕΕΘΑ), στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.
Το πρωί της Παρασκευής (1/10), ο κ. Παναγιωτόπουλος παρακολούθησε την κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, εντός του Προεδρικού Μεγάρου.
Στη συνέχεια παρακολούθησε τη στρατιωτική παρέλαση, συνάντησε βετεράνους πολεμιστές της Κύπρου και απηύθυνε χαιρετισμό, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα βρισκόταν, βρίσκεται και θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της Κύπρου για τη δικαίωση του αγώνα της. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζει ο κυπριακός λαός».
«Η Ελλάδα και η Κύπρος», συνέχισε, «η Κύπρος και η Ελλάδα, ως κράτη-μέλη της ΕΕ, συντονίζουμε τις ενέργειές μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων».
Ακολούθως, ο κ. Παναγιωτόπουλος μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας, όπου έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, και εν συνεχεία συμμετείχε σε δεξίωση που παρέθεσε ο κ. Αναστασιάδης στους επικεφαλής των ξένων διπλωματικών αντιπροσωπειών στη Μεγαλόνησο.
Στη διάρκεια της δεξίωσης, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, τον Κύπριο ομόλογό του, Χαράλαμπο Πετρίδη, τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη, καθώς επίσης με πρέσβεις, προξένους και διπλωματικούς ακολούθους ξένων χωρών στην Κύπρο.
Παναγιωτόπουλος: Ενίσχυση 3,4 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για τον Εβρο
«Μετά από συντονισμένες ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας (ΥΠΕΘΑ), σε αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, ενισχύεται ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΘΑ και συνακόλουθα του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) με 3,4 εκατ. ευρώ που αφορούν σε έξοδα ημερήσιας αποζημίωσης προσωπικού», στο πλαίσιο των επιχειρήσεων που έλαβαν χώρα στον Εβρο, για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.
Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης με θέμα «Καταβολή αποζημιώσεων στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούν στον Εβρο και τα νησιά του Αιγαίου».
«Ηδη η καταβολή των αποζημιώσεων πραγματοποιείται κανονικά, ύστερα από την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών στις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες, και βαρύνει τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του προϋπολογισμού του ΓΕΣ για το έτος 2021», επισήμανε στη συνέχεια ο κ. Παναγιωτόπουλος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ανέφερε, επίσης, ότι επίδομα 100 ευρώ χορηγείται «στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τα οποία υπηρετούν, μεταξύ άλλων, εντός των γεωγραφικών ορίων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (μόνο πρώην νομού Δωδεκανήσου)».
Οσον αφορά στο προσωπικό, το οποίο μετακινείται, «προκειμένου να ενισχύσει τις εμπλεκόμενες στη φύλαξη των συνόρων μονάδες, σε αυτό καταβάλλεται αποζημίωση οδοιπορικών εξόδων», όπως ορίζεται στο άρθρο 13 του Π.Δ. 200/1993 «Περί Οδοιπορικών Εξόδων του Στρατιωτικού Προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων».
«Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας», υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «θα συνεχίσει να λαμβάνει κάθε αναγκαίο μέτρο προς την κατεύθυνση της μέριμνας υπέρ του προσωπικού του, προβαίνοντας, όπου αυτό καθίσταται εφικτό, σε τακτικές και έκτακτες καταβολές αποζημίωσης, αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας που πηγάζουν από την αποστολή του και την ανάγκη διατήρησης υψηλού επιπέδου επιχειρησιακής ετοιμότητας, οσάκις το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά περιθώρια του εκτελούμενου προϋπολογισμού».
Οικονομικά κίνητρα σε προσωπικό ΕΔ που υπηρετεί σε δομές φιλοξενίας
Επίσης, ο κ. Παναγιωτόπουλος απάντησε σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, με θέμα «Οικονομικά κίνητρα στο στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετεί σε δομές φιλοξενίας - κράτησης αλλοδαπών».
Στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που διατίθεται στο πλαίσιο της συνδρομής του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στη διαχείριση της προσφυγικής - μεταναστευτικής κρίσης καταβάλλονται επίδομα ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας, λόγω της ιδιαίτερης φύσης των καθηκόντων του προσωπικού, καθώς και της απασχόλησής του χωρίς ωράριο εργασίας ή πέραν του ωραρίου εργασίας. Επίσης, μηνιαίο επίδομα 100 ευρώ στα στελέχη που υπηρετούν ή είναι αποσπασμένα στο νομό Έβρου και στους νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσων και Σαμοθράκης, σημείωσε.
«Η διάθεση του προσωπικού», συνέχισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «υλοποιείται με μέριμνα των υπεύθυνων σχηματισμών και το εμπλεκόμενο προσωπικό εναλλάσσεται ανάλογα με τις δυνατότητες του τοπικού σχηματισμού και παραμένει υπό τη στρατιωτική ιεραρχία καθ' όλη τη διάρκεια της διάθεσής του».
Στο στρατιωτικό προσωπικό που μετακινείται για την εκτέλεση υπηρεσίας ή αποστολής και σε απόσταση μεγαλύτερη των 60 χιλιομέτρων από την έδρα της μονάδας-υπηρεσίας του, «καταβάλλονται με μέριμνα της στρατιωτικής υπηρεσίας οδοιπορικά έξοδα, δηλαδή ημερήσια αποζημίωση και αντίτιμο εισιτηρίων, κατά τα οριζόμενα στο ΠΔ 200/1993 (ΦΕΚ Α'75)», συμπλήρωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.