Στη σύντομη συνομιλία που είχαν κατά τη διάρκεια της συνόδου στις Βρυξέλλες οι Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ αναφέρεται ενημέρωση του ΥΠΕΘΑ.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ν. Παναγιωτόπουλος συμμετείχε σήμερα, Πέμπτη 16 Ιουνίου, στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Στο περιθώριο αυτής συναντήθηκε και συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Χ. Ακάρ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κατά τη συνομιλία του Ν. Παναγιωτόπουλου με τον Χ. Ακάρ υπογραμμίστηκε η σημασία διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και της εστίασης σε θετική ατζέντα, που θα συμβάλει στην οικοδόμηση καλύτερου κλίματος και στη διμερή και περιφερειακή συνεργασία, σημειώνει η σχετική ανακοίνωση.
Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε, στο πλαίσιο αυτό, τη σημασία μείωσης των εντάσεων.
Πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας για τη συνομιλία Ακάρ-Παναγιωτόπουλου
Από την πλευρά τους, πηγές του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, τις οποίες επικαλείται ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής» στη γειτονική χώρα, υποστηρίζουν ότι κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα οι κ. Παναγιωτόπουλος και Ακάρ τονίστηκε «η σημασία της διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας για την επίλυση των τρεχόντων προβλημάτων, η σημασία της εστίασης στη θετική ατζέντα, η συμβολή αυτής της ατζέντας στις σχέσεις καλής γειτονίας και στη διμερή και περιφερειακή συνεργασία και η σημασία της διατήρησης του διαλόγου για τη μείωση της έντασης».
Υπενθυμίζεται πως, την Τετάρτη (15/6), μόλις μία ημέρα μετά το έντονο επεισόδιο του Χουλουσί Ακάρ με τους Έλληνες βουλευτές στη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας έδειξε να αλλάζει στάση, ρίχνοντας τους τόνους.
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Τουρκίας «Yeni Safak», πάντως, ακολούθησε διαφορετική ερμηνεία για τη σύντομη συνάντηση Παναγιωτόπουλου-Ακάρ, βλέποντας ό,τι ήθελε να δει.
Σε ανάρτησή της στο Twitter, η εφημερίδα έχει δημοσιεύσει βίντεο από τη συνομιλία των δύο υπουργών, κάνοντας λόγο για μια «σκληρή» στάση του Ακάρ απέναντι στον Έλληνα ομόλογό του και γράφοντας ότι ο Παναγιωτόπουλος έμεινε σιωπηλός και άκουγε, σκύβοντας το κεφάλι.
Ωστόσο, το βίντεο μιλά από μόνο του και δείχνει μια διαφορετική εικόνα σε σχέση με όσα έγραψε η εφημερίδα, καθώς βλέπουμε τους δύο άνδρες να μιλούν ο ένας στον άλλον, ακούγοντας με προσοχή, ενώ, επίσης, γελούν και ανταλλάσσουν χειραψίες.
Παναγιωτόπουλος: Επισήμανε τη σημασία της αμυντικής ενίσχυσης και αποτροπής σε μια προσέγγιση 360 μοιρών
Στα υπόλοιπα ζητήματα, όπως ενημερώνει το ΥΠΕΘΑ, κατά τη συζήτηση για την προσαρμογή της αποτρεπτικής και αμυντικής διάταξης του ΝΑΤΟ, ο κ. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την ανάγκη ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας, δεδομένων των εξελίξεων στην Ουκρανία.
Επισήμανε τη σημασία της αμυντικής ενίσχυσης και αποτροπής σε μια προσέγγιση 360 μοιρών, υπογραμμίζοντας την πολυδιάστατη συνεισφορά της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, αναδεικνύοντας τη στρατηγική αξία του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, για τις δυνάμεις ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας, αλλά και ως πύλη ασφαλούς και απρόσκοπτου ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας μας και των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Επίσης, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στη συμβολή του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας (IAMD CoE) στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του ολοκληρωμένου συστήματος αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ.
Σχετικώς με τον επιμερισμό βαρών, την κοινή χρηματοδότηση και την υλοποίηση δεσμεύσεων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι η Ελλάδα, διατηρώντας τις αμυντικές της δαπάνες πάνω από το όριο του 2% του ΑΕΠ και τις επενδύσεις σε κύριο αμυντικό εξοπλισμό άνω του 20%, συμμετέχει ενεργά στις επιχειρήσεις και στις αποστολές του ΝΑΤΟ και εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο έπακρο.
Επιπλέον, επισήμανε ότι οι νέες γεωπολιτικές και γεωοικονομικές συνθήκες, λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, τις οποίες εφαρμόζει η χώρα μας, καθιστούν αναγκαία την προσεκτική διαχείριση των πόρων της Συμμαχίας, προκειμένου αποφευχθεί πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση των κρατών-μελών.
Στο περιθώριο των συνεδριάσεων της συνόδου, ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε συναντήσεις με τους υπουργούς Άμυνας της Γερμανίας, Κριστίν Λάμπρεχτ (Christine Lambrecht), της Γαλλίας, Σεμπαστιάν Λέκορνι (Sebastien Lécornu), της Ιταλίας, Λορέντζο Γκουερίνι (Lorenzo Guerini), της Βουλγαρίας, Ντράγκομιρ Ζάκοφ (Dragomir Ζakov), και του Μαυροβουνίου, Ράσκο Κόνιεβιτς (Rasko Konjevic), κατά τις οποίες συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, η κατάσταση ασφαλείας στην ανατολική Μεσόγειο και η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας.