Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες δίνουν το δημοσιονομικό περιθώριο στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια σειρά παρεμβάσεων που εκτιμάται από συνεργάτες του πρωθυπουργού ότι θα αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο μέρος των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.
Κοινή παραδοχή, ωστόσο, αποτελεί η ανάγκη και για γενναίες αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να «βγει» ο δύσκολος χειμώνας που βρίσκεται μπροστά.
Τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι δεδομένα και οι ίδιες πηγές διαμηνύουν ότι δεν θα ξεπεραστούν, ειδικά με το βλέμμα των αγορών στραμμένο στην ελληνική οικονομία και με διακηρυγμένο στόχο την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Κρίσιμη συνεδρίαση των υπ. Ενέργειας της ΕΕ σήμερα για την ενέργεια
Η σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας θεωρείται κρίσιμη για την κοινή στάση των κρατών μελών έναντι της ενεργειακής καταιγίδας που πλήττει την Ένωση. Στο επίκεντρο θα βρεθεί η πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Ευρώπη από την Ρωσία με πολλές κυβερνήσεις να εκφράζουν την διαφωνία τους.
Μεταξύ αυτών και η ελληνική πλευρά, με τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα να αντιπροτείνει την ελληνική πρόταση που αφορά πλαφόν στην αγορά του φυσικού αερίου συνολικά, θέση που περιλαμβάνεται στα έξι σημεία που είχε προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους ομολόγους του από τον περασμένο Μάρτιο. Κι αυτό γιατί, όπως επισημαίνει η Αθήνα είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για ουσιαστική μείωση των τιμών, διαφορετικά η Ευρώπη μπορεί να βρεθεί και με οριστικό κλείσιμο της στρόφιγγας από τη Ρωσία και εν τέλει να συνεχίσει να πληρώνει υψηλές τιμές σε άλλους προμηθευτές.
Αυτό στο οποίο θα επιμείνει ο υπουργός Ενέργειας είναι ότι απαιτούνται άμεσα αποφάσεις και η κατάσταση απαιτεί πολιτικές και λύσεις σε μεγάλη κλίμακα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Όπως το θέτει κυβερνητική πηγή, «έχουμε ξεπεράσει το σημείο μηδέν και είναι αδιανόητη οποιαδήποτε αναβλητικότητα».
Γενναίο πακέτο μέτρων ανακοινώνει ο πρωθυπουργός το Σάββατο
Ανεξαρτήτως, πάντως, του πόσο γρήγορα θα κινηθεί η Ευρώπη, στο Μέγαρο Μαξίμου ο κύβος ερρίφθη και ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το Σάββατο ένα γενναίο πακέτο μέτρων, ειδικά για τους πιο ευάλωτους. Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν εκπλήξεις οι οποίες δεν έχουν διαρρεύσει και θα δώσουν πραγματική ανάσα στους καταναλωτές.
Η αύξηση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2022, κατά 7,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό και επιδόσεις που καταγράφει η ελληνική οικονομία σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, την αύξηση των εξαγωγών και των τουριστικών ροών, δίνουν το περιθώριο για παροχές που είναι εντός των αντοχών του προϋπολογισμού.
Η συνέχιση της επιδότησης στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος θεωρείται δεδομένη, όμως θα υπάρξει αλλαγή στο ύψος της ενίσχυσης προς τους καταναλωτές με βάση την κατανάλωση. Το τελικό σχέδιο δεν είναι ακόμα έτοιμο διότι, όπως λένε πηγές με γνώση των διεργασιών, υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν και ο νέος τρόπος υπολογισμού των επιδοτήσεων θα είναι έτοιμος το επόμενο δεκαήμερο.