Ως «ένα ακόμα μεγάλο δώρο στην εργοδοσία» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.
Οπως είπε, πρόκειται «γι' αυτό που ζητούσαν οι επιχειρηματικοί όμιλοι το να παίρνουν το ζεστό χρήμα κατευθείαν απ' τον ιδρώτα των νέων ανθρώπων». Με ποιο δικαίωμα, αναρωτήθηκε, «θα μαζέψετε τα λεφτά των νέων εργαζόμενων, αργότερα κι άλλων, και θα τα δώσετε στους επιχειρηματίες να τα επενδύσουν;», ενώ είπε ότι είναι «προκλητικό όλα αυτά να γίνονται στο όνομα της νέας γενιάς που όλες οι κυβερνήσεις την καταδίκασαν στους μισθούς πείνας, στη μαύρη εργασία, σε εργασιακές σχέσεις μεσαίωνα».
Χαρακτήρισε «χυδαίο να ισχυρίζεστε ότι οι νέοι πληρώνουν τις συντάξεις των παλιών! Και να κατηγορείτε ότι φταίνε αυτοί για τη χρεοκοπία και να μη λέτε τίποτα για τα τρισεκατομμύρια κέρδη που έχουν οι όμιλοι».
Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την τοποθέτησή του στο νομοσχέδιο, τόνισε πως «οι νέοι άνθρωποι θέλουν νέα πράγματα. Δεν τους εμπνέουν χρεοκοπημένα συστήματα σαν αυτά που εσείς υποστηρίζετε».
Καταλόγισε ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις που, όπως είπε, «η μία έχτιζε πάνω στους αντιασφαλιστικούς νόμους των προηγούμενων, με στόχο να απαλλαγεί το κεφάλαιο και το κράτος από τις ασφαλιστικές εισφορές, να γίνει ατομική υπόθεση η ασφάλιση. Πάνω στον αντιδραστικό νόμο Κατρούγκαλου. Είναι άλλωστε που πατάει και σήμερα η ΝΔ», πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε στους κινδύνους απ' το «τζογάρισμα», όπως είπε, των αποθεματικών, φέρνοντας παραδείγματα ασφαλιστικών εταιρειών που πτώχευσαν «αφήνοντας ξεκρέμαστους τους ασφαλισμένους», όπως συμπλήρωσε.
«Η γραμμή σας» είπε ο κ. Παφίλης «είναι βάρβαρη κι απάνθρωπη», σημειώνοντας πως «ήρθε η ώρα οι εργαζόμενοι που βράζουν, έχουν εμπειρία για να πάρουν αυτό που τους αξίζει και μπορούν με ένα εργατικό κράτος, με τον σοσιαλισμό, που μπορεί να εγγυηθεί ότι θα καλύψει όλες τις ανθρώπινες ανάγκες τους».
Παπαρήγα: Διαχρονική η προσπάθεια των κυβερνήσεων να ξηλώσουν την κοινωνική ασφάλιση
Οι προσπάθειες να χτυπηθεί η κοινωνική ασφάλιση είναι διαχρονική όλων των κυβερνήσεων, ανέφερε η πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στην Ολομέλεια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας.
Εστίασε στην 30χρονη καθυστέρηση των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων, σε σχέση με άλλες χώρες, σημειώνοντας πως αυτές καθυστέρησαν εξ αιτίας της ανάπτυξης αγώνων από το εργατικό -λαϊκό κίνημα.
Κατέθεσε στα πρακτικά στοιχεία σχετικά με τις συνέπειες από αντίστοιχες αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις που έχουν υπάρξει και σε άλλες χώρες όπως τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Αγγλία και επισήμανε ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι στην ίδια λογική, αφού έρχεται να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του κεφαλαίου.
Οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα είπε η κυρία Παπαρήγα είναι επεξεργασία της Παγκόσμιας Τράπεζας, πριν από χρόνια, που έγινε αποδεκτή από όλα τα κράτη μέλη της τότε ΕΟΚ, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Εφερε ως παράδειγμα την Αυστραλία, όπου το κεφαλαιοποιητικό σύστημα στις επικουρικές συντάξεις ισχύει εδώ και χρόνια και αναφέρεται ως το παράδειγμα του «τέλειου ανταγωνισμού» που υπάρχει ανάμεσα στις μορφές της επικουρικής ασφάλισης, όπου «τα αποθεματικά των ταμείων χρηματοδοτούν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη της οικονομίας. Οι ασφαλισμένοι, είπε, έτσι θεωρούνται "συνιδιοκτήτες" των επενδύσεων και αντιλαμβάνονται ότι τα συμφέροντα του κεφαλαίου συμβαδίζουν με αυτά των εργαζομένων. Ουσιαστικά, δηλαδή, επιχειρείται με τέτοιου είδους τερτίπια να κρυφτεί η ταξική εκμετάλλευση που υφίστανται οι εργαζόμενοι».
Ολες οι κυβερνήσεις, τόνισε η πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ «έχουν βάλει το λιθαράκι τους… στο ξήλωμα της κοινωνικής ασφάλισης, από τη δεκαετία του ‘90, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ έβγαλε το συνταξιοδοτικό από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Το ‘92 έγινε το δεύτερο βήμα, με την ομαδική ασφάλιση που κάνουν επιχειρήσεις με ιδιωτικές εταιρείες. Το 2012 έγιναν τα ιδιωτικά επαγγελματικά ταμεία, ενώ ο νόμος Κουτρουμάνη του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια ο νόμος Κατρούγκαλου από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι "πρωτοξάδελφα" του σημερινού νόμου.
Το ΚΚΕ ανέφερε η κυρία Παπαρήγα έχει και εμπιστοσύνη και ελπίδα στον λαό που με τη συσσωρευμένη πολιτική και κοινωνική του πείρα, μπορεί να ανεξαρτητοποιηθεί από τα κόμματα που -είτε με αριστερά είτε με νεοφιλελεύθερα συνθήματα- υπερασπίζονται το καπιταλιστικό σύστημα και να ανατρέψει τον πραγματικό αντίπαλό του, που δεν είναι άλλος από τον καπιταλισμό.