Στους λόγους για τους οποίους το ΚΚΕ δεν ψήφισε την τροπολογία για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Θανάσης Παφίλης, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή.
«Εμείς δεν ψηφίζουμε αυτήν την τροπολογία, γιατί είναι ένας ακόμα κρίκος στην απαράδεκτη και επικίνδυνη πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση, στην πολιτική της ατομικής ευθύνης για την αντιμετώπιση της πανδημίας» ανέφερε ο κ. Παφίλης, για να προσθέσει: «Και τώρα η κυβέρνηση, βγάζοντας την υποχρεωτικότητα των εμβολίων, επιχειρεί να κρύψει το τι δεν έκανε όλο αυτό το διάστημα, παρότι το ΚΚΕ, οι υγειονομικοί και το εργατικό κίνημα είχαν κάνει συγκεκριμένες προτάσεις».
Η άθλια κατάσταση στο ΕΣΥ, ο υποστελεχωμένος δημόσιος τομέας συνολικά, η σχεδόν ανύπαρκτη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης σχετικά με τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς και οι αντιφατικές τοποθετήσεις είναι τα στοιχεία που, κατά τον κ. Παφίλη, αφήνουν τον λαό εκτεθειμένο απέναντι στην πανδημία.
Ο ίδιος επέκρινε την υγειονομική πολιτική της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «μετατρέψατε τα νοσοκομεία σε νοσοκομεία ενός νοσήματος, με αποτέλεσμα κάποιοι άνθρωποι να πεθάνουν κιόλας, γιατί δεν μπορούσαν να μπουν και να αντιμετωπίσουν τα χρόνια προβλήματά τους. Σήμερα, με αυτή την τροπολογία κουνάτε το δάχτυλο στον λαό, στους εργαζόμενους και του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και στην πραγματικότητα τους λέτε ''ή εμβολιάζεσαι, ή απολύεσαι'', ή, για να το πω πιο μαλακά, δίνετε το δικαίωμα στις επιχειρήσεις να τους απολύουν».
Φυσικά, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, «υπάρχουν ορισμένοι οι οποίοι είναι αυτοί που τους λένε ''ψεκασμένους'', ή ''περιθωριακούς'', ή ''αντιεμβολιαστές'', αλλά ο περισσότερος κόσμος δεν είναι έτσι. Έχει σοβαρές επιφυλάξεις εξαιτίας των φημών για τους ανταγωνισμούς μεταξύ των εταιρειών απέναντι στα εμβόλια. Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει μια φοβία. Η Ελλάδα στην πραγματικότητα είναι ένα μικρό χωριό. Οι άνθρωποι ξέρουν άλλους ανθρώπους που πέθαναν. Γι' αυτά δεν υπήρξαν επαρκείς εξηγήσεις, οπότε έτσι έχουν δημιουργηθεί τέτοιες φοβίες. Γι' αυτό και θα έπρεπε να γίνει μια σοβαρή δουλειά ενημέρωσης, αναλυτική και επιστημονική, τόσο για τους επιστήμονες όσο και για τον λαό και γι' αυτούς που δυσκολεύονται».
«Να εμβολιαστούν στις μονάδες υγείας και στις μονάδες περίθαλψης ηλικιωμένων»
Σχετικά με τον εμβολιασμό του προσωπικού των μονάδων υγείας, των μονάδων περίθαλψης ηλικιωμένων κ.λπ., είπε πως «εμείς λέμε ότι πρέπει να εμβολιαστούν, και για το δικό τους το καλό, αλλά και για την υγεία των ατόμων που είναι ευαίσθητα». Όμως, αναρωτήθηκε, «τι σχέση έχει αυτό με τη μετάδοση της πανδημίας; Είναι δυνατόν να έχουμε 3.000 κρούσματα την ημέρα με εμβολιασμένο έστω το 40% του πληθυσμού; Γιατί; Ποιος φταίει γι' αυτήν τη μεγάλη διάδοση, που τώρα παίρνει μία πορεία ανοδική και δεν ξέρουμε πού θα σταματήσει; Τι έχετε κάνει στα μέσα μαζικής μεταφοράς; Ο ένας είναι πάνω στον άλλον! Τι έχετε κάνει στους χώρους δουλειάς; Τι έχετε να πείτε στον ελληνικό λαό για το άνοιγμα του τουρισμού με ενδεικτικά τεστ και όχι τεστ για όλους;».
«Αναστολή εργασίας», ανέφερε ο Θ. Παφίλης, «σημαίνει ότι δεν πληρώνεσαι και μάλιστα για έναν χρόνο. Και δεν αφήνετε έστω κάποιο περιθώριο, ούτε και αποσαφηνίζετε ότι θα ξαναγυρίσει στη δουλειά εάν κάποιος εμβολιαστεί, έστω και την τελευταία ή την προηγούμενη μέρα». Αυτό είπε «είναι ένα δώρο, και γι' αυτό ορισμένοι τρίβουν τα χέρια τους».
«Εμείς», ξεκαθάρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, «θεωρούμε τα εμβόλια ως κατάκτηση της ανθρωπότητας και της επιστήμης και έχουν -θα τα πω για να τα ακούει ο ελληνικός λαός- αποδεδειγμένα αποτελέσματα στη μείωση ή εξάλειψη λοιμωδών νοσημάτων. Η εξασφάλιση του έγκαιρου και γενικού εμβολιασμού στα πλαίσια ενός κρατικού συστήματος υγείας για όλες τις λαϊκές ανάγκες αποτελεί ανάγκη και δικαίωμα του λαού. Όμως ο αναγκαίος εμβολιασμός δεν υποκαθιστά τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας».