Π. Μαρινάκης: Ο Κ. Μητσοτάκης στην κρίσιμη συζήτηση για τους δασμούς έπαιξε τον ρόλο ηγέτη μιας χώρας που βρίσκει λύσεις - iefimerida.gr

Π. Μαρινάκης: Ο Κ. Μητσοτάκης στην κρίσιμη συζήτηση για τους δασμούς έπαιξε τον ρόλο ηγέτη μιας χώρας που βρίσκει λύσεις

Π. Μαρινάκης: «Ο Μητσοτάκης στην κρίσιμη συζήτηση για τους δασμούς, έπαιξε τον ρόλο ηγέτη μιας χώρας η οποία βρίσκει λύσεις εκεί που κάποιοι άλλοι βλέπουν αδιέξοδα»
Π. Μαρινάκης: «Ο Μητσοτάκης στην κρίσιμη συζήτηση για τους δασμούς, έπαιξε τον ρόλο ηγέτη μιας χώρας η οποία βρίσκει λύσεις εκεί που κάποιοι άλλοι βλέπουν αδιέξοδα»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης συμμετείχε, σήμερα, Παρασκευή 11 Απριλίου, σε πάνελ του Delphi Economic Forum X, με τίτλο: «Η Πορεία Ανάπτυξης της Ελλάδας: Ο Ρόλος των Επενδύσεων και της Καινοτομίας».

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της κυβέρνησης για τις επιπτώσεις στην οικονομία και στο επενδυτικό κλίμα, μετά τις εξελίξεις γύρω από την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ, ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο ρόλος του πρωθυπουργού στην πολύ κρίσιμη συζήτηση για τους δασμούς, ήταν ένας ρόλος ηγέτη μιας χώρας η οποία προσπαθεί να βρίσκει λύσεις εκεί που κάποιοι άλλοι βλέπουν μόνο αδιέξοδα. Σήμερα, συζητάμε σε μια χώρα που πρωταγωνιστεί και προσπαθούμε να λύνουμε σημειακά προβλήματα, χτίζοντας, όμως, πάνω σε πολύ σημαντικές επιτυχίες. Είμαστε, λοιπόν, αισιόδοξοι ότι θα αντεπεξέλθουμε και σε αυτή τη δύσκολη φάση, γιατί; Γιατί είμαστε, πλέον, δυνατοί. Έχουμε καταφέρει και μειώνουμε το χρέος μας, μας αντιμετωπίζουν στο εξωτερικό ως μία χώρα που βάζει τάξη στα οικονομικά της, αυξάνουμε τους μισθούς, και στις επενδύσεις, που είναι και το θέμα μας, έχουμε καταφέρει και έχουμε δύο χρονιές-ρεκόρ των τελευταίων είκοσι ετών. Το 2022 που φτάσαμε τα 8 δισ. άμεσες ξένες επενδύσεις και το 2024 που φτάσαμε τα 6 δισ.».

Ο Παύλος Μαρινάκης με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Εταιρειών ΑΚΤΩΡ, Αλέξανδρο Εξάρχου
Ο Παύλος Μαρινάκης με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Εταιρειών ΑΚΤΩΡ, Αλέξανδρο Εξάρχου

«Ερχόμενος στους Δελφούς και βλέποντας το σήμα της 10ης διοργάνωσης, σκέφτηκα πόσο έξυπνη ήταν η πρωτοβουλία και η ιδέα του κυρίου Τσομώκου και των συνεργατών του να ξεκινήσει κάτι το οποίο έγινε θεσμός. 

Και ήταν πάρα πολύ εύστοχη η χρονική περίοδος που επέλεξε να καταστήσει κάτι τέτοιο, μια συνήθεια και μια ''υποχρέωση'' των ανθρώπων που έχουν δημόσιο λόγο να έρχονται εδώ και να κάνουν κάτι, το οποίο γίνεται σε συνθήκες διαφορετικές απ’ ό,τι το μεγαλύτερο μέρος του διαλόγου του πολιτικού -και όχι μόνο- στη χώρα μας. Με επιχειρήματα, με δεδομένα, με αριθμούς, να παρουσιάζουν, δηλαδή, την πραγματικότητα και να μην αναγκαζόμαστε να απαντάμε σε ασάφειες ή μισές αλήθειες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ελλάδα, όταν ξεκίνησε το Delphi Economic Forum ήταν μία χώρα σε διεθνή απομόνωση. Ήταν το ''μαύρο πρόβατο'' της Ευρώπης, είχε μια οικονομία που επισήμως χαρακτηριζόταν ως μια οικονομία ''για τα σκουπίδια'', ήταν μια χώρα όπου 680 χιλιάδες νέοι άνθρωποι έφυγαν σε βάθος κάποιων ετών, μία χώρα όπου, ενώ στην Ευρώπη ''έβρεχε λεφτά'' στην Ελλάδα κρατούσαμε ομπρέλα. Η ανεργία είχε φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Που έχουμε φτάσει σήμερα; Σήμερα η χώρα μας από την απομόνωση, διεθνώς, πρωταγωνιστεί. Ο ρόλος, προσωπικά, του πρωθυπουργού σε αυτή την πολύ κρίσιμη συζήτηση για τους δασμούς, ήταν ένας ρόλος ηγέτη μιας χώρας η οποία προσπαθεί να βρίσκει λύσεις εκεί που κάποιοι άλλοι βλέπουν μόνο αδιέξοδα.

Ο Παύλος Μαρινάκης με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deloitte Ελλάδος Δημήτρη Κουτσόπουλο
Ο Παύλος Μαρινάκης με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deloitte Ελλάδος Δημήτρη Κουτσόπουλο
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και νομίζω ότι η λύση βρίσκεται σε αυτό το οποίο είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός και -εν πρώτοις- απεδέχθη ο πρόεδρος Τραμπ, αλλά και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: διάλογος και μια λύση, η οποία θα διευκολύνει το ελεύθερο εμπόριο.

Και είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι σε αυτό, αλλά η Ελλάδα μπορεί να τα λέει αυτά κ. Φιλιππίδη, γιατί σε αντίθεση με την περίοδο που ξεκίνησε το Φόρουμ των Δελφών, δέκα χρόνια μετά έχει καταφέρει και έχουν επιστρέψει 350 χιλιάδες από τους 680 χιλιάδες που έφυγαν, η ανεργία είναι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών, από το 2008.

Έχουμε καταφέρει και μειώνουμε το χρέος μας, μας αντιμετωπίζουν στο εξωτερικό ως μία χώρα που βάζει τάξη στα οικονομικά της, αυξάνουμε τους μισθούς και στις επενδύσεις, που είναι και το θέμα μας, έχουμε καταφέρει και έχουμε δύο χρονιές ρεκόρ των τελευταίων είκοσι ετών. Το 2022 που φτάσαμε τα 8 δισ. άμεσες ξένες επενδύσεις και το 2024 που φτάσαμε τα 6 δισ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κλείνω με τα δύσκολα, γιατί δεν είμαστε μόνο να λέμε ''τι ωραία που τα κάνουμε'', δεν τα έχουμε κάνει όλα τέλεια και έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμα και ελπίζω να είμαστε καλά και στη 15η και στην 20ή επέτειο του Forum και να ακούμε ομιλίες που τότε θα έχουμε λύσει πολλά από αυτά τα οποία κρατάνε πίσω τις επιχειρήσεις. Το κράτος. Γιατί όσο υπερήφανοι είμαστε για το ψηφιακό Κράτος και το gov.gr, τόσο ακόμα πρέπει να κάνουμε πολλά για το υπόλοιπο Κράτος, στο οποίο, ναι, έχουν γίνει κινήσεις, αλλά χρειάζονται περισσότερα. Να διορίζονται πιο γρήγορα και να μένουν στις θέσεις τους οι υπάλληλοι, να υπάρχουν πιο γρήγορες διαδικασίες, να εφαρμοστούν όλα όσα έχουν ψηφιστεί. Πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα στη Δικαιοσύνη, έχουν ψηφιστεί νομοσχέδια σημαντικά, υλοποιούνται, όπως ο δικαστικός χάρτης. Αλλά μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας οι καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη, παρά το γεγονός ότι έχουν σημειωθεί βήματα.

Ο Παύλος Μαρινάκης με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Εταιρειών ΑΚΤΩΡ, Αλέξανδρο Εξάρχου
Ο Παύλος Μαρινάκης με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Εταιρειών ΑΚΤΩΡ, Αλέξανδρο Εξάρχου

Και βέβαια, πλέον, συζητάμε για τα αντίθετα προβλήματα. Κάποτε το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδος ήταν πού θα δουλέψει ένας νέος άνθρωπος ή σε ποια χώρα θα μεταναστεύσει. Τώρα το πρόβλημα των επιχειρήσεων είναι αν θα βρουν εργαζόμενους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άρα, βλέποντας τη θετική πλευρά των πραγμάτων, όταν ξεκίνησε το Delphi Forum συζητούσαμε εάν θα υπάρχει η Ελλάδα ως μια ευρωπαϊκή χώρα τα επόμενα χρόνια.

Σήμερα, συζητάμε σε μια χώρα που πρωταγωνιστεί και προσπαθούμε να λύνουμε σημειακά προβλήματα χτίζοντας, όμως, πάνω σε πολύ σημαντικές επιτυχίες. Είμαστε, λοιπόν, αισιόδοξοι ότι θα ανταπεξέλθουμε και σε αυτή τη δύσκολη φάση, γιατί; Γιατί είμαστε, πλέον, δυνατοί».

Για την πρόοδο της καινοτομίας και τις γέφυρες που πρέπει να δημιουργήσει η χώρα, ο υφυπουργός ανέφερε:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας για τις επόμενες εβδομάδες, τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια, σε τίτλους θα έβαζα τρεις μεγάλους στόχους. 

Ο πρώτος στόχος είναι αυτή η συζήτηση που γίνεται, να γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτή από τον κόσμο. Και από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και από τους επιτηδευματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τον κόσμο, τους πολίτες. Ο κόσμος δεν έχει εισπράξει όσο θα θέλαμε, κυρίως λόγω του αυξημένου κόστους ζωής, την επιστροφή της Ελλάδας, την εντελώς αντίθετη εικόνα που περιέγραψα στην πρώτη μου τοποθέτηση. Αυτό, όμως, για να γίνει πρέπει να γίνουν όλα τα προηγούμενα. Εμείς, λοιπόν, να τρέξουμε για να αντιληφθούν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους αυτό, το οποίο συζητάμε εδώ και δεν το είπα μόνο εγώ, το είπαν άνθρωποι που δεν έχουν πολιτικό κίνητρο, το μόνο τους κίνητρο είναι να πηγαίνει καλά η χώρα για να αναπτύσσεται και να μπορούν να δίνουν και εκείνοι δουλειά στους συμπολίτες μας. 

Ο δεύτερος μεγάλος στόχος είναι να καταφέρουμε να είμαστε πιο γρήγοροι και πιο αποτελεσματικοί, χρησιμοποιώντας κάθε δυνατό εργαλείο που έχουμε. 

Ο Παύλος Μαρινάκης στο 10ο Φόρουμ των Δελφών
Ο Παύλος Μαρινάκης στο 10ο Φόρουμ των Δελφών
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι ενθαρρυντικό ότι είμαστε δεύτεροι σε απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ. Έχουμε κάνει βήματα στο Ταμείο Ανάκαμψης, είμαστε στο top 6, στις πρώτες έξι χώρες όπου προχωράμε και στην έκτη φάση. Έχουμε αξιοποιήσει όλα αυτά τα εργαλεία, αλλά χρειάζεται τεράστια ταχύτητα και είναι ένας αγώνας δρόμου της κυβέρνησης για να τα αντιληφθούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στην καθημερινότητά τους. Είναι έργα τα οποία, ναι, αγγίζουν την καθεμία και τον καθένα. Μένει να το κάνουμε γρήγορα και αποτελεσματικά.

Και το τρίτο να χτίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες γέφυρες με χώρες όπως η Ινδία, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και βέβαια να ενισχύσουμε τη στρατηγική μας συμμαχία με τις ΗΠΑ.

Ο Παύλος Μαρινακης με τον δημοσιογράφο Νίκο Φιλιππίδη
Ο Παύλος Μαρινακης με τον δημοσιογράφο Νίκο Φιλιππίδη

Ως προς την καινοτομία, επειδή στην Ελλάδα σίγουρα έχουμε μάθει να είμαστε και λίγο παραπάνω απαισιόδοξοι, παρά τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν, αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που εντάσσει την τεχνητή νοημοσύνη στο δημόσιο, η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει καταφέρει και έχει αυξήσει 19% το ποσοστό χρηματοδότησης στην έρευνα και στην καινοτομία και έχει αυξήσει 30% τους επιστήμονες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Ελλάδα προχωράει το πρόγραμμα «Δαίδαλος», στην Ελλάδα γίνονται όλες αυτές οι μεγάλες επενδύσεις των data centers. Άρα, για μένα αυτό που πρέπει να κάνουμε και να κοιτάμε μόνο μπροστά σε αυτό είναι να μεγαλώνουμε την πίτα. Να μεγαλώνουμε την πίτα με το να δίνουμε δουλειές, να δημιουργούμε τις συνθήκες, να δίνουν δουλειές οι επιχειρήσεις, γιατί οι δουλειές δεν νομοθετούνται, προκύπτουν από την πολιτική μας να αυξάνουμε τα έσοδα και όλο αυτό να επιστρέφεται στους πολίτες. Ουσιαστικά, όλα αυτά είναι ένας κύκλος. 

Στη συζήτηση, που συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Φιλιππίδης, συμμετείχαν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Εταιρειών ΑΚΤΩΡ Αλέξανδρος Εξάρχου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deloitte Ελλάδος Δημήτρης Κουτσόπουλος, ο Επικεφαλής Στρατηγικής της Ideal Holdings Δαμιανός Παπακωνσταντίνου και ο Διευθύνων Σύμβουλος της DPort Services & PCDC S.A. Γιώργος Πέτσης.

Αναδρομή στην αβεβαιότητα του 2015 έκανε ο Αλέξανδρος Εξάρχου (ΑΚΤΩΡ) και ανέφερε ότι βλέπει θετικά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και συμμετέχει σε επενδύσεις μεγάλης κλίμακας. Θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία έχει κάνει ένα θαύμα, αντιμετωπίζοντας τις συνθήκες φτώχειας με το σκληρότερο νόμισμα και καταφέρνοντας να ανακάμψει πλήρως.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχετικά με τον όμιλο Άκτωρ, ο κ. Εξάρχου είπε ότι προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες με ένα σχέδιο ανάπτυξης και διαφοροποίησης, με σκοπό να απαλλαγούν από την εξάρτηση των κατασκευών και να αποκτήσουν ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Κουτσόπουλος (Deloite) τόνισε ότι η συζήτηση θα ήταν τελείως διαφορετική αν γινόταν πριν από μία εβδομάδα, λόγω της κατάστασης με τους δασμούς. Ανέλυσε τις πιθανές επιπτώσεις των δασμών στις ελληνικές εξαγωγές και επενδύσεις, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα έχει τη δυναμική να ελέγξει την κατάσταση. Ακόμη, πρότεινε να υπάρξουν διμερείς επικοινωνίες, αναζήτηση εναλλακτικών αγορών και αξιοποίηση εργαλείων όπως το RRF και τα προγράμματα ΕΣΠΑ.

«Η καινοτομία δεν είναι εναλλακτική, ακόμα και σε περιόδους αβεβαιότητας, μπορούμε μόνο να προσαρμοστούμε και να κάνουμε καινούργια πράγματα», κατέληξε ο κ. Κουτσόπουλος.

«Οποιοσδήποτε προσπαθήσει να κάνει μία πρόβλεψη για την έκβαση αυτού του παιχνιδιού, θα πρέπει να λάβει υπόψη του το Game Theory» είπε σχετικά με τους δασμούς ο Δαμιανός Παπακωνσταντίνου (IDEAL Holdings). Ανέφερε, ακόμη ότι οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ετοιμαστούν για τη νέα πραγματικότητα, με ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι «θα πρέπει να ψάξουμε την ευκαιρία πολλές φορές στην κρίση, Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να θωρακιστούν επενδύοντας στην καινοτομία».

«Στο λιμάνι του Πειραιά δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή και οι δασμοί θα αργήσουν να φανούν», υπογράμμισε ο Γιώργος Πέτσης (Deport). Τόνισε ότι το λιμάνι του Πειραιά έχει αύξηση 900% από το 2010 και είναι το πρώτο λιμάνι στη Μεσόγειο, ενώ προέβλεψε ότι, αν συνεχιστούν οι δασμοί, μπορεί να αυξηθεί ο τζίρος στο route Κίνα-Ευρώπη.

Ο κ. Πέτσης αναφέρθηκε και στις επενδύσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί από τον Οργανισμό Λιμένα Πειραιά για επέκταση του προβλήτα 1 και ότι το Θριάσιο 2 «τρέχει», ενώ επισήμανε πως η καινοτομία δεν είναι «luxury item» και ότι η εταιρεία Deport θα ξεκινήσει ένα VR πρόγραμμα για όλο το προσωπικό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ