«Δεν θα μείνει κανείς αβοήθητος. 'Αμεσα θα ανακοινωθούν μέτρα και προσωρινής και συνολικής στήριξης, αποκατάστασης όλων των ζημιών. Είτε αυτά αφορούν υποδομές, όπως δρόμους, γέφυρες, αγροτικές εκτάσεις, είτε αφορούν αποζημιώσεις επαγγελματιών. Αυτό οφείλει να κάνει το κράτος» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1.
«Και δεν μιλάμε για μέρες , αλλά σε λιγότερο από 24 ώρες θα ανακοινωθούν τα πρώτα μέτρα» πρόσθεσε. «Προέχει η αποκατάσταση των ανθρώπων αυτών. Η ανακούφισή τους, η ηλεκτροδότηση, που προχωράει με έναν γρήγορο σχετικά ρυθμό- υπάρχουν προφανώς σταθμοί που πρέπει να αποκατασταθούν. Σημασία έχει οι περιοχές αυτές να ηλεκτροδοτηθούν- να αντιμετωπιστούν και οι υγειονομικές συνέπειες» είπε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε χώρος, ούτε χρόνος για πολιτική συζήτηση. «Αυτή τη στιγμή είμαστε στην ώρα της μάχης. Υπάρχουν άνθρωποι στο πεδίο και άνθρωποι που αγωνιούν. Ούτε προφανώς γίνεται οποιαδήποτε συζήτηση για αναβολή των εκλογών (σ.σ. κάτι που ζήτησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός) . Δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε για εκλογές, ούτε για πολιτικές εξελίξεις όπως αυτές που αναφέρατε, τη στιγμή που αντιμετωπίζεται το πιο έντονο φαινόμενο που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η χώρα μας» είπε.
«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε ο πρωθυπουργός της χώρας μας είναι αφοσιωμένος, όπως όλη η κυβέρνηση και όπως όλη η κοινωνία, στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Αυτή είναι η έγνοια μας αυτή τη στιγμή, αυτή είναι η υποχρέωσή μας. Δεν είναι κάτι πρωτότυπο αυτό που λέω, αυτή είναι η υποχρέωσή μας, είναι αυτονόητη και πρέπει να γίνει. Αυτή είναι η μόνη συζήτηση: Αποκατάσταση, γρήγορη ανακούφιση των πολιτών, ολοκλήρωση το συντομότερο δυνατόν των διαδικασιών διάσωσης και μετακίνησης των πολιτών και των πληγέντων σε ασφαλή σημεία, να γίνει μια τελική καταγραφή» ανέφερε.
Χυδαία κέντρα κάνουν σπέκουλα, υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι κρύβουμε νεκρούς
«Έχουμε απώλειες, ελπίζουμε ο αριθμός αυτός να σταματήσει εκεί. Και για να απαντήσω σε ένα ερώτημα που θέσατε και προηγουμένως και σε μια σπέκουλα, που γίνεται από κάποια χυδαία κέντρα- ελπίζω κάποια στιγμή αυτοί οι άνθρωποι να καταλάβουν τι κακό κάνουν. Διότι ακούστηκε και από υποψήφιο πρόεδρο του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αν είναι δυνατόν. Ποιος μπορεί να κρύβει νεκρούς; Δεν υπάρχουν αυτά τα οποία ακούγονται. Γίνεται πλήρης και αναλυτική ενημέρωση για τον αριθμό των νεκρών και των αγνοουμένων. Ελπίζουμε ο αριθμός αυτός να μη μεγαλώσει. Δεν υπάρχει καμία άλλη πληροφορία. Δεν υπάρχει κανένας που να κρύβεται. Αυτός είναι ο ακριβής αριθμός. Δεν είναι δυνατόν να παίζουμε με τις αγωνίες των ανθρώπων. Είναι ανεπίτρεπτο. Αυτό δεν είναι αντικείμενο ούτε πολιτικής, ούτε κομματικής αντιπαράθεσης. Όσοι διακινούν τέτοιες πληροφορίες κάνουν ότι χειρότερο μπορεί να κάνει κάποιος σε συμπολίτη του» πρόσθεσε.
Για την κριτική αν είχαν γίνει έργα για να προλάβουμε ένα φυσικό φαινόμενο ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: «Ναι, είχαν γίνει έργα. Εξήντα έργα μόνο στην ευρύτερη περιοχή και για την αντιμετώπιση του “Ιανού”, καθαρισμός 400 χλμ και προφανώς είναι και άλλα έργα που προχωράνε. Τα έργα αυτά είναι πάνω από 140 εκατ. ευρώ. Χρειάστηκαν αυτά τα έργα; Προφανώς και χρειάστηκαν. Γιατί προφανώς τα έργα αυτά γίνονται για την αντιμετώπιση φαινομένων όπως για παράδειγμα του “Ιανού”, που ήταν το εντονότερο. Αρκούσαν αυτά τα έργα; Η απάντηση είναι ότι κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ένα φαινόμενο τέτοιας έντασης, που δεν έχει συμβεί ξανά. Όπως έχουν πει οι επιστήμονες ήταν τόσο έντονο το φαινόμενο, που κανένα έργο δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα. Προφανώς, πολλά από αυτά τα έργα προστάτευσαν πόλεις, όπως έχει ειπωθεί από δημάρχους και σε συσκέψεις και σε δημόσιες εμφανίσεις τους και στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα, τα οποία μείωσαν κατά πολύ τις πολύ μεγάλες συνέπειες. Τι σημαίνει αυτό ότι το κράτος είναι άμοιρο ευθυνών ή ότι δεν πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές του; Όχι, ζούμε σε μια νέα πραγματικότητα. Ζήσαμε ένα φαινόμενο που καταγράφεται στατιστικά μια φορά στα 300 χρόνια. Ελπίζουμε να μειωθεί η συχνότητα τέτοιων φαινομένων, όμως οφείλουμε να αναπροσαρμόζουμε τα πρωτόκολλά μας για να γίνει το καλύτερο δυνατό».
Μαρινάκης: Ανήθικη η κριτική στις Ένοπλες Δυνάμεις, λίγος σεβασμός
Χαρακτήρισε την κριτική στις Ένοπλες Δυνάμεις ανήθικη, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τα ελικόπτερα και είπε ότι έχουν μετακινηθεί σε ασφαλή σημεία, έγινε άμεση διαδικασία μετεγκατάστασής τους και βέβαια στο τέλος έμειναν κάποια που είναι παροπλισμένα, δεν χρησιμοποιούνται και μετακινήθηκαν στη συνέχεια και αυτά.
«Το λιγότερο, λοιπόν, είναι ένας σεβασμός στους ανθρώπους των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας οι οποίοι κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, υπερβαίνουν πολλές φορές το καθήκον τους, σώζουν συνανθρώπους μας και κάνουν επιχειρήσεις. Πότε ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις; 'Αργησαν οι επιχειρήσεις; Οι εναέριες επιχειρήσεις ξεκίνησαν όταν δόθηκε σχετική άδεια. Τι σημαίνει αυτό; Υπάρχουν κεραυνικά φαινόμενα, έντονα φαινόμενα βροχόπτωσης. Αυτοί οι οποίοι φωνάζουν «γιατί άργησαν;» - και δεν αναφέρομαι στους πολίτες οι οποίοι ήταν απελπισμένοι, για όνομα του Θεού, στους κριτές του καναπέ αναφέρομαι - θα ήταν οι πρώτοι που θα φώναζαν αν κινδύνευε ένα αεροπλάνο ή είχαμε τραγικά γεγονότα όπως είχαμε πριν από κάποιους μήνες στη χώρα μας» είπε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι είναι εντελώς άλλη διαδικασία η εκκένωση στις πυρκαγιές και είναι εντελώς άλλη η διαδικασία εκκένωσης στις πλημμύρες. «Στις πυρκαγιές είναι πολύ μεγαλύτερος ο χρόνος που έχει ο κρατικός μηχανισμός να εκκενώσει περιοχές. Υπάρχουν ασφαλείς δίοδοι, κάτι που σε περίπτωση πλημμύρας δεν είναι δεδομένο ότι υπάρχει. Να σας πω, δηλαδή, τι εννοώ με λίγα λόγια. Σου έρχεται ένα μήνυμα για μία τέτοια πρωτοφανή κατάσταση. Δεν είναι βέβαιο ότι το να βγεις από το σπίτι σου και να μπεις σε έναν δρόμο, ο οποίος μπορεί να είναι σε χειρότερη κατάσταση από την περιοχή μπροστά από το σπίτι σου, θα είναι καλύτερο» είπε.
«Εστάλησαν λοιπόν δύο μηνύματα τα οποία είχαν μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. Για παράδειγμα, μία κίνηση ήταν να πάνε σε όσο το δυνατόν πιο ασφαλές σημείο, πιο ψηλά στο σπίτι τους. Υπήρχαν περιπτώσεις όπου και οι τοπικές αρχές είχαν ειδοποιηθεί και είχαν ειδοποιήσει τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και όλη αυτή η διαδικασία - προφανώς ήταν ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο - ήταν σημαντική. Γιατί; Να σας πως χωρίς να θέλω να κάνω κανέναν συμψηφισμό, δεν έχουμε αντιμετωπίσει ξανά τέτοιο φαινόμενο. Για παράδειγμα, ακόμα και ένα πολύ έντονο φαινόμενο που συνέβη στη Γερμανία το 2021 που είχε 180 νεκρούς ήταν τότε η αφορμή για το 112» πρόσθεσε.
Π. Μαρινάκης: Έγκλημα ο θάνατος του 36χρονου στο Blue Horizon
Τέλος, σε ερώτηση για τον τραγικό θάνατο του 36χρονου στον Πειραιά και το συμβάν με τα πλοία έξω από το λιμάνι της Ραφήνας και τις ευθύνες του λιμενικού είπε «καταρχάς αυτό που συνέβη στον Πειραιά, που μιλάμε για ένα έγκλημα - ο ακριβής χαρακτηρισμός και η απόδοση ευθυνών προφανώς είναι δουλειά της δικαιοσύνης - αλλά αυτό το οποίο είδαμε να συμβαίνει νομίζω ότι ξεπερνάει τα όρια της φρίκης και σε επίπεδο φυσικών αυτουργών αλλά και σε επίπεδο εκ των υστέρων αντιμετώπισης συνολικά και από το πλοίο και για το γεγονός ότι έφυγε και για τις πρώτες αντιδράσεις που είχαμε».
«Στο θέμα που αναφέρατε, το συμβάν αυτό, που έχασε ένας συνάνθρωπός μας τη ζωή του με αυτόν τον φρικτό τρόπο, υπάρχουν δύο επιμέρους συζητήσεις: η πρώτη έχει να κάνει με τις ποινικές ευθύνες για την πράξη αυτή καθ' αυτή αλλά και στη συνέχεια τι έγινε και τι δεν έγινε μετά από αυτό το συμβάν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα από όσους μπορεί να έχουν ευθύνη, ήδη έχουν προσωποποιηθεί οι ευθύνες και έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και η δεύτερη συζήτηση είναι η λειτουργία του λιμενικού σώματος. Πόσοι έπρεπε να είναι εκεί, πόσοι ήταν εκεί. Να είστε σίγουροι ότι όταν κάτι δεν έχει γίνει όπως θα έπρεπε να γίνει και ειδικά σε μία περίσταση που συνέβη αυτό το οποίο συνέβη θα έχουμε άμεση απόδοση ευθυνών, η οποία δεν θα σταματήσει στην διερεύνηση μόνο των ποινικών ευθυνών» πρόσθεσε.