«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφθασε νωρίτερα σήμερα στο Ισραήλ όπου συναντήθηκε στην Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπεντζαμίν Νετανιάχου», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ξεκινώντας την εισαγωγική τοποθέτησή του κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Τόνισε ότι «κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρωθυπουργός εξέφρασε τον αποτροπιασμό και την οδύνη του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Επανέλαβε την ανάγκη προστασίας των αμάχων, της απελευθέρωσης των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς και της αποφυγής μιας ανθρωπιστικής κρίσης».
Ο κ. Μαρινάκης είπε ότι ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα το απόγευμα και στη συνέχεια ανέφερε ότι το Σάββατο ο κ. Μητσοτάκης μετέβη στην Αίγυπτο στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του Καΐρου για την Ειρήνη. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του τόνισε πως το βασικό μήνυμα που θα πρέπει να προκύψει από τη σημερινή μέρα θα πρέπει να είναι ότι όλοι καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε όλες τις εκφάνσεις της και εκφράζουμε τη λύπη μας για τις απώλειες ζωών και τις καταστροφές που προκλήθηκαν σε αθώους πολίτες από τη βία στο Ισραήλ και στη Γάζα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου». Πρόσθεσε ότι επανέλαβε τη σαφή θέση της χώρας μας ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο και τόνισε: «Πρέπει να είμαστε ειλικρινές στην κρίση μας. Η Χαμάς είναι μία τρομοκρατική οργάνωση που προκαλεί ανείπωτη οδύνη τόσο στους Ισραηλινούς όσο και στους Παλαιστίνιους. Θα πρέπει να λογοδοτήσει. Η Χαμάς δεν είναι ο παλαιστινιακός λαός και δεν πρέπει να τους συγχέουμε. Ο παλαιστινιακός λαός δεν το αξίζει αυτό».
Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως κρίσιμο είναι να σταθούμε στη δήλωση του πρωθυπουργού πως «το μέλλον που θέλουμε για την περιοχή αυτή, ένα μέλλον βιώσιμης ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη βάση λύσης δύο κρατών. Κι αν ένα πράγμα πρέπει να είναι σαφές σε όλους μας είναι ότι καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μία βιώσιμη πολιτική λύση».
Ο κ. Μαρινάκης πέρασε στη συνέχεια στην κίνηση που ήρθε την Παρασκευή από τον Οίκο Standard & Poor's, που έδωσε στην ελληνική οικονομία την επενδυτική βαθμίδα. «Η αναβάθμιση αυτή αποτελεί κατάκτηση για την ελληνική οικονομία, η οποία πηγαίνει μπροστά παρά το ευρύτερο περιβάλλον των αλλεπάλληλων παγκόσμιων κρίσεων». Όπως είπε, «η S&P είναι ο τέταρτος κατά σειρά οίκος αξιολόγησης και ο δεύτερος αναγνωρισμένος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που αποδίδει τους τελευταίους μήνες επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα μετά από 13 χρόνια».
Πρόσθεσε ότι «η ανάκαμψη από την κρίση χρέους και στη συνέχεια από την πανδημία COVID-19 ενίσχυσε την αύξηση των επενδύσεων και την εμπιστοσύνη στην οικονομία. Όπως τόνισε στην ανακοίνωσή του και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, η σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση που έχει επιτευχθεί, έχει σαν αποτέλεσμα, η ελληνική κυβέρνηση να υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους που θέτει».
Είπε ακόμη ότι «τα θετικά νέα της οικονομίας συνεχίζονται με την UniCredit να επενδύει στην AlphaBank. Μια μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα που -μετά από 17 χρόνια- επενδύει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και αποδεικνύει ότι τόσο ο ελληνικός τραπεζικός τομέας όσο και η ελληνική οικονομία έχουν εισέλθει σε μια πορεία προοπτικής και ανόδου».
Οι καταβολές πρώτης αρωγής στους πληγέντες από τα πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου, ήταν το επόμενο θέμα με το οποίο ασχολήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας πως «την περασμένη Παρασκευή καταβλήθηκαν 5,85 εκατ. ευρώ προς 2.450 δικαιούχους, με αποτέλεσμα την εβδομάδα που πέρασε να έχουν καταβληθεί 8,17 εκατ. ευρώ σε 3.211 συμπολίτες μας.
Συνολικά, λοιπόν, σε χρονικό διάστημα μικρότερο του 1,5 μήνα έχει καταβληθεί πρώτη αρωγή ύψους 72,6 εκατ. ευρώ σε 17.113 πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη, νοικοκυριά, επιχειρηματίες, κτηνοτρόφους και αγρότες.
Μάλιστα, πρέπει να σημειωθεί, ότι μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες που είναι ανοικτή η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής για τους αγρότες, έχει ήδη καταβληθεί πρώτη αρωγή, σε 3.853 αγρότες, συνολικού ύψους 7,7 εκατ. ευρώ».
Έκλεισε δε, την εισαγωγική τοποθέτησή του επισημαίνοντας πως την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η εισαγωγική τοποθέτηση του Παύλου Μαρινάκη
Αναλυτικά, κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:
«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφθασε νωρίτερα σήμερα στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε στην Ιερουσαλήμ με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπεντζαμίν Νεντανιάχου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τον αποτροπιασμό και την οδύνη του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
Επανέλαβε την ανάγκη προστασίας των αμάχων, της απελευθέρωσης των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς και της αποφυγής μιας ανθρωπιστικής κρίσης.
Ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα το απόγευμα.
Το περασμένο Σάββατο ο Πρωθυπουργός μετέβη στην Αίγυπτο στο πλαίσιο των εργασιών της «Συνόδου Κορυφής του Καΐρου για την Ειρήνη». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του τόνισε πως «Tο βασικό μήνυμα που θα πρέπει να προκύψει από τη σημερινή ημέρα θα πρέπει να είναι ότι όλοι καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε όλες τις εκφάνσεις της και εκφράζουμε τη λύπη μας για τις απώλειες ζωών και τις καταστροφές που προκλήθηκαν σε αθώους πολίτες από τη βία στο Ισραήλ και στη Γάζα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου».
Επανέλαβε, για μια ακόμα φορά, την σαφή θέση της χώρας μας ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το Διεθνές και Ανθρωπιστικό Δίκαιο και τόνισε: «πρέπει να είμαστε ειλικρινείς στην κρίση μας: η Χαμάς είναι μία τρομοκρατική οργάνωση που προκαλεί ανείπωτη οδύνη, τόσο στους Ισραηλινούς, όσο και στους Παλαιστίνιους. Θα πρέπει να λογοδοτήσει. Η Χαμάς δεν είναι ο παλαιστινιακός λαός και δεν πρέπει να τους συγχέουμε. Ο παλαιστινιακός λαός δεν το αξίζει αυτό».
Κρίσιμο είναι να σταθούμε στην δήλωση του Πρωθυπουργού με την οποία επισήμανε ότι «το μέλλον που θέλουμε για την περιοχή αυτή, ένα μέλλον βιώσιμης ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την επανέναρξη της Ειρηνευτικής Διαδικασίας στη βάση λύσης δύο κρατών. Και αν ένα πράγμα πρέπει να είναι σαφές σε όλους μας, είναι ότι καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση».
Την Παρασκευή ο οίκος Standard's & Poor's επιβεβαίωσε την διεθνή εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία δίνοντάς της την επενδυτική βαθμίδα. Η αναβάθμιση αυτή αποτελεί κατάκτηση για την ελληνική οικονομία η οποία πηγαίνει μπροστά παρά το ευρύτερο περιβάλλον αλλεπάλληλων, παγκόσμιων κρίσεων.
Η S&P είναι ο τέταρτος κατά σειρά οίκος αξιολόγησης και ο δεύτερος αναγνωρισμένος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που αποδίδει τους τελευταίους μήνες επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα μετά από 13 χρόνια. Η έκθεσή της είναι ιδιαίτερα θετική και αποτελεί, όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός, «την επίσημη σφραγίδα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».
Η ανάκαμψη από την κρίση χρέους και στη συνέχεια από την πανδημία COVID-19 ενίσχυσε την αύξηση των επενδύσεων και την εμπιστοσύνη στην οικονομία. Όπως τόνισε στην ανακοίνωσή του και ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, η σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση που έχει επιτευχθεί, έχει σαν αποτέλεσμα, η ελληνική κυβέρνηση να υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους που θέτει.
Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι ένας εθνικός στόχος που πετύχαμε χάρη στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και την συνετή, ολοκληρωμένη δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης. Αλλά δεν αφορά μόνο την Κυβέρνηση.
Η επενδυτική βαθμίδα σημαίνει χαμηλότερο κόστος δανεισμού για το Δημόσιο και δανεισμός με μικρότερα επιτόκια, για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η διαρκώς αυξανόμενη εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, μεταφράζεται σε περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και, κατά συνέπεια, στην ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος όλων των πολιτών όπως ήδη συμβαίνει εξ' αιτίας των παρεμβάσεων της Κυβέρνησης.
Τα θετικά νέα της οικονομίας συνεχίζονται με την UniCredit να επενδύει στην AlphaBank. Μια μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα που -μετά από 17 χρόνια- επενδύει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και αποδεικνύει ότι τόσο ο ελληνικός τραπεζικός τομέας όσο και η ελληνική οικονομία έχουν εισέλθει σε μια πορεία προοπτικής και ανόδου.
Συνεχίζονται οι καταβολές πρώτης αρωγής στους πληγέντες από τα πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου. Την περασμένη Παρασκευή καταβλήθηκαν 5,85 εκατ. ευρώ προς 2.450 δικαιούχους, με αποτέλεσμα την εβδομάδα που πέρασε να έχουν καταβληθεί 8,17 εκατ. ευρώ σε 3.211 συμπολίτες μας.
Συνολικά, λοιπόν, σε χρονικό διάστημα μικρότερο του 1,5 μήνα έχει καταβληθεί πρώτη αρωγή ύψους 72,6 εκατ. ευρώ σε 17.113 πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη, νοικοκυριά, επιχειρηματίες, κτηνοτρόφους και αγρότες.
Μάλιστα, πρέπει να σημειωθεί, ότι μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες που είναι ανοικτή η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής για τους αγρότες, έχει ήδη καταβληθεί πρώτη αρωγή, σε 3.853 αγρότες, συνολικού ύψους 7,7 εκατ. ευρώ.
Την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».
Μαρινάκης: Μέχρι το τέλος του μήνα οι ανακοινώσεις για περαιτέρω στήριξη των πολιτών σχετικά με τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα
«Μέχρι τέλος του μήνα θα έχουμε ανακοινώσεις από τον αρμόδιο υπουργό κ. Σκυλακάκη για περαιτέρω στήριξη των πολιτών σχετικά με τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα σε συνέχεια των πολλών παρεμβάσεων που έχουν γίνει», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Για την ακρίβεια στα τρόφιμα ανέφερε ότι πριν από λίγες εβδομάδες είχαμε ανακοινώσεις από το υπουργείο ανάπτυξης και τώρα αυτά τα μέτρα εφαρμόζονται.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως όλες οι παρεμβάσεις που κάνει η κυβέρνηση και οι προσωπικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού έχουν ως βασικό στόχο την ενδυνάμωση του εισοδήματος των πολιτών και σίγουρα οι θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία δίνουν ώθηση για αυτές τις αλλαγές.
«Το μέγεθος των αυξήσεων αποτυπώνεται από τους επιμέρους δείκτες του πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός βαίνει μειούμενος για αρκετούς μήνες. Είναι σημαντικό στοιχείο ότι η ελληνική οικονομία έχει έναν από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς στην Ευρώπη. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι ο πιο επίμονος. Ως προς την ενέργεια η κυβέρνηση παρακολουθεί το σύνολο των εξελίξεων και επεμβαίνει για να περιορίσει τις συνέπειες και αυτός είναι και ο λόγος των ανακοινώσεων μέχρι το τέλος του μήνα. Δεδομένο είναι ότι η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα χωρίς να εκτροχιάζεται να προσαρμόζεται», ανέφερε.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μεγαλύτερης εμπλοκής της χώρας μας στον πόλεμο με παραχώρηση περισσότερων βάσεων ο κ. Μαρινάκης απάντησε ότι είναι γνωστό σε ποια συμμαχία ανήκει η Ελλάδα και πως είναι συνεπής και διαχρονική η στάση της. «Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε επιχειρησιακά ζητήματα που σχετίζονται με τις συμμαχικές υποχρεώσεις μας», πρόσθεσε.
Ο κ. Μαρινάκης ρωτήθηκε και για τους λόγους της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Ισραήλ.
«Αν δει κανείς τις κινήσεις του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, δείχνουν ότι η χώρα μας σε μεγάλα ζητήματα δεν έχει πλέον το ρόλο του θεατή. Έχουμε διατυπώσει τη στάση μας, δίπλα στο λαό του Ισραήλ και στο δικαίωμά του στην αυτοάμυνα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Είναι σημαντική η συνάντηση με τον κ. Νετανιάχου η οποία είχε αναβληθεί την περασμένη Πέμπτη και έγινε σήμερα. Το βασικό περιεχόμενό της το μετέφερα. Θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Σημαντική ήταν και η παρουσία του Πρωθυπουργού στην Αίγυπτο. Δεν μένουμε μόνο σε διαπιστώσεις και διατύπωση θεωριών και λόγια αλλά έχουμε τη δυνατότητα να προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις συμβατές και συνεπείς στις διαχρονικές θέσεις της χώρας», απάντησε ενώ για τη συνάντηση με τον βασιλιά της Ιορδανίας μετά από σχετική ερώτηση δεν πρόσθεσε τίποτα περισσότερα από αυτά που έχουν ανακοινωθεί.
Σχετικά με το βομβαρδισμό της Εκκλησίας του Αγίου Προφυρίου και αν το έθεσε ο πρωθυπουργός στον ισραηλινό ομόλογό του, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι πρέπει να αποφευχθεί ανθρωπιστική κρίση, να προστατευθούν οι άμαχοι σε όποια πλευρά κι αν βρίσκονται, να μην ταυτίζουμε αθώους με μια τρομοκρατική οργάνωση και να αποφευχθούν λογικές για συνολικές επιθέσεις ως αντίποινα.
Πρόσθεσε πως πάντα είμαστε ταυτόχρονα αλληλέγγυοι στο Ισραήλ και στο δικαίωμά του στην αυτοάμυνα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και πως αυτό θα συνεχίσει να κάνει ο πρωθυπουργός χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις.
Απαντώντας σε άλλη παρεμφερή ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως μέρος της συζήτησης που κάνει η χώρα μας έχει σχέση με την απελευθέρωση των ομήρων κάτι που έθεσε ο πρωθυπουργός στον πρωθυπουργό του Ισραήλ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε και στην κριτική του Στέφανου Κασσελάκη για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Δήλωσε πως είτε η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί κατά κανόνα να λαϊκίσει και να υποβαθμίσει μια σημαντική επιτυχία της χώρας, είτε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση, ο υπουργός οικονομικών έχουν καταφέρει να κοροϊδέψουν τους πάντες, τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης, την ΕΚΤ, τη Eurostat.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε ανάλυση στο τι σκέφτεται η αντιπολίτευση. Καμία τέτοια είδηση από μόνη της δεν πρόκειται να λύσει το σύνολο των προβλημάτων. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις, δηλαδή χρήματα, να δημιουργήσει δουλειές και άρα αύξηση εσόδων από περισσότερους με χαμηλότερους φόρους και άρα μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ. Αυτή η οχύρωση της ελληνικής οικονομίας δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να παρεμβαίνει για να μειώνει τις συνέπειες των πολλών εισαγόμενων κρίσεων», υπογράμμισε.
Για το ενδεχόμενο συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Στέφανο Κασσελάκη είπε ότι θα προγραμματιστεί ενώ για όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως δεν έχει δουλειά η κυβέρνηση να σχολιάσει τα εσωτερικά άλλου κόμματος.
Για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τον Αύγουστο και αφορούν την οπαδική βία ο κ. Μαρινάκης απάντησε πως εδώ και δύο μήνες έχουν γίνει 47 επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ σε συνδέσμους οπαδών και 148 συλλήψεις. «Αυτό που είπε ο πρωθυπουργός ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι γίνεται. Να προσθέσω ότι για τους συνδέσμους ολοκληρώθηκε η επεξεργασία και θα κατατεθεί η νομοθετική πρωτοβουλία που θα υποχρεώνει τις ΠΑΕ να έχουν μόνο μία λέσχη οπαδών. Για την ποινική αντιμετώπιση, πρέπει να τρέξει το σύνολο των εμπλεκόμενων αρχών, να βρεθούν οι ένοχοι και αυτοί οι άνθρωποι να τιμωρούνται παραδειγματικά. Έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε ότι αυτό θα γίνει», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Παράλληλα μίλησε για το ρόλο των ομάδων σημειώνοντας πως έχουμε σε επίπεδο πειθαρχικού ελέγχου πλούσιο νομικό οπλοστάσιο με βαρύτατες ποινές. «Είναι ευθύνη και των μεγάλων ΠΑΕ και συνολικά όσων διοικούν το ποδόσφαιρο να προστατεύσουν τον επαγγελματικό αθλητισμό και να επιβάλλουν τις μέγιστες δυνατές ποινές», ανέφερε.
Με αφορμή περιστατικό βίας σε πανεπιστήμιο ο κ. Μαρινάκης μετά από σχετική ερώτηση για την πανεπιστημιακή αστυνομία δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία υποχώρηση της κυβέρνησης σε εξαγγελία ή στην εφαρμογή του νόμου. «Δεν πρόκειται να καταργηθεί η πανεπιστημιακή αστυνομία, γίνεται συνεχής επανεξέταση για το πώς θα είναι περισσότερο αποδοτική και σε περισσότερα σημεία», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση περιμένει από τον κ. Κασσελάκη να ψηφίσει την αναθεώρηση του άρθρου 16 καθώς ήταν σε άρθρα του στο παρελθόν υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο κ. Μαρινάκης απάντησε μακάρι και πως αυτό θα είναι για το καλό των επόμενων γενεών.
Για τα περί συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιώργο Παπανδρέου και τη συζήτηση για νέο πόλο στην κεντροαριστερά ο κ. Μαρινάκης δήλωσε ότι περάσαμε από την Ελλάδα του Καστελόριζου και των ουρών στα ΑΤΜ σε αυτή με τις ειδήσεις για περαιτέρω αναβαθμίσεις χώρας. «Αν βάλει κανείς τις εικόνες δίπλα, λένε όλη την αλήθεια. Δεν είναι δική μας δουλειά να σχολιάσουμε ενδεχόμενες εξελίξεις στην κεντροαριστερά. Τα προβλήματα δεν τα λύνουν τα συνθήματα και οι συμμαχίες αλλά οι πολιτικές, οι εφαρμόσιμες προτάσεις, η συνέπεια λόγων και έργων. Η χώρα μας δεν πήγε πουθενά με συνθήματα, κούφιες υποσχέσεις και προγράμματα που είχαν κοστολογηθεί στον αέρα. Εφόσον έχουμε μια ρεαλιστική και κοστολογημένη πρόταση, τότε θα κάνουμε σοβαρή συζήτηση. Προς το παρόν τα παρακολουθούμε όλα αλλά δεν έχει νόημα να σχολιάσουμε», συμπλήρωσε.
Για την απόφαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Αδηλίνη να αναβαθμίσει την υπόθεση των υποκλοπών ο κ. Μαρινάκης είπε πως η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι στο πλαίσιο της θεσμικής θωράκισης ώστε να μην υπάρχει παραγραφή. «Δεν είναι δουλειά της εκτελεστικής εξουσίας ούτε να παρεμβαίνει στην δικαιοσύνη ούτε να της υποδεικνύει πως θα κάνει τη δουλειά της. Η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και αναμένει τα σχετικά πορίσματα», πρόσθεσε.