Στον αριθμό των Ουκρανών προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους και έχουν έρθει στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Νότης Μηταράκης.
Μιλώντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε πως περισσότεροι από 10.000 Ουκρανοί πρόσφυγες, που εκτοπίστηκαν από τη χώρα τους εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, έχουν έρθει στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα. Ο κ. Μηταράκης τόνισε ακόμη ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να φιλοξενήσει περισσότερους από 15.000 ανθρώπους, με τον αριθμό αυτό να διπλασιάζεται το αμέσως επόμενο διάστημα.
«Σε πρώτη φάση, έχουμε διαθέσιμες άμεσα έως και 15.000 κλίνες, οι οποίες προοδευτικά μπορούν να αυξηθούν, εφόσον χρειαστεί. Σήμερα, το εθνικό σύστημα υποδοχής έχει 30.000 κενές θέσεις, χάρη στην ουσιαστική αποσυμφόρηση των νησιών και της ενδοχώρας», σημείωσε.
«Καταφθάνουν αποκλειστικά σε νόμιμα σημεία εισόδου, παρουσιάζουν τα διαβατήριά τους, ή σε ελάχιστες περιπτώσεις άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο. Όσοι είναι κάτοχοι βιομετρικών διαβατηρίων εισέρχονται χωρίς θεώρηση. Όσοι έχουν διαβατήριο παλαιού τύπου λαμβάνουν θεώρηση ατελώς στα σύνορα, από την Ελληνική Αστυνομία. Η δομή στη Σιντική Σερρών, μια καινούργια δομή, χρησιμοποιείται για την ολιγοήμερη φιλοξενία όσων φθάνουν στη χώρα μας από τον Προμαχώνα.
»Εκεί, διαθέτουμε τη δυνατότητα πρώτης φιλοξενίας σε ειδικά διαμορφωμένους οικίσκους, και προσφέρουμε ένα ζεστό ρόφημα, γεύματα και είδη ατομικής υγιεινής. Σκοπός μας είναι η Σιντική να είναι μια δομή βραχύβιας -πρώτης- παραμονής, ώστε να μπορεί να υποδεχθεί πιθανές αυξημένες ροές σε συνάρτηση πάντοτε με την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και πρόσθεσε:
«Εχουμε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να υπάρχουν περίπου 800 διαθέσιμες κλίνες για μακροπρόθεσμη φιλοξενία στη δομή των Σερρών. Μια δομή που βρίσκεται κοντά και είναι μεταφορικά διασυνδεδεμένη με τον αστικό ιστό».
Ο κ. Μηταράκης αναγνώρισε πως δεν είναι ακόμα σαφές πόσοι από τους Ουκρανούς πρόσφυγες θα θελήσουν να παραμείνουν και για πόσο διάστημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα, ενώ σημείωσε ότι ήδη έχει προβλεφθεί η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγραφής που θα τεθεί σε λειτουργία στις 28/3 και θα παρέχει τη δυνατότητα σε όλους τους εν δυνάμει δικαιούχους να δηλώσουν τα βασικά τους στοιχεία και να λάβουν εξατομικευμένο ραντεβού προσέλευσης στα Γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου, προκειμένου να ολοκληρώσουν την καταγραφή τους.