Στην Ουάσιγκτον μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για να πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Η Σύνοδος έχει χαρακτηριστεί επετειακή για την συμπλήρωση 75 ετών από τη δημιουργία της Συμμαχίας, ωστόσο είναι και από τις πιο κρίσιμες με δεδομένη την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την κρίση στη Μέση Ανατολή και την γενικότερη αστάθεια που απλώνεται στη Δύση μετά τις ευρωεκλογές στην Ευρώπη και τις επικείμενες Προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σε αυτό το πλαίσιο βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καλούνται να συνεισφέρουν περισσότερα κεφάλαια ώστε να καλύψουν την πρόβλεψη για δαπάνες που ανέρχονται τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ τους. Σε αυτή την κατηγορία δεν ανήκει η Ελλάδα, αφού βρίσκεται στις χώρες που διαχρονικά ξεπερνούν κατά πολύ αυτό τον στόχο. Αντιθέτως, ανήκει στην πλευρά των κρατών που πιέζουν όλους τους συμμάχους να τηρήσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις ώστε να αυξηθεί η ασφάλεια των συνόρων και ο ρόλος της Ε.Ε., εντός του ΝΑΤΟ. Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταθέσει από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό, Ντόναλντ Τουσκ, πρόταση για μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά του ΝΑΤΟ.
Ο Μητσοτάκης έτοιμος να αποκρούσει οποιαδήποτε πρόκληση από πλευράς Β. Μακεδονίας
Στην Ουάσιγκτον θα βρίσκεται για την πρώτη παρουσία του στη διεθνή σκηνή ο νέος Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Κρίστιαν Μίτσκοσκι. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, με την ελληνική πλευρά να είναι έτοιμη να θέσει το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με το όνομα της γειτονικής χώρας εφόσον υπάρξει οποιαδήποτε πρόκληση. Η Αθήνα έχει διαμηνύσει στα Σκόπια ότι η σχέση τους με την Ε.Ε., αλλά και η θέση τους στο ΝΑΤΟ περνούν μέσα από τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και την τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών για την ονομασία. Οποιαδήποτε αναφορά σε «Μακεδονία» θα προκαλέσει την έντονη αντίδραση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θα καταστήσει σαφές ότι η επιστροφή στον αλυτρωτισμό αποτελεί κίνδυνο για τα Δυτικά Βαλκάνια και την σταθερότητα της περιοχής.
Πιθανή η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Παρότι δεν υπάρχει επίσημο ραντεβού, μέχρι αυτή την ώρα, θεωρείται πιθανό στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Μητσοτάκης να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ αντίστοιχη συνάντηση να έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν. Στην τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών στην Άγκυρα ο Πρωθυπουργός είχε πει ότι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ είναι μία καλή ευκαιρία να συνομιλήσουν εκ νέου, ενώ η συνολική επισκόπηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με επίσημο τρόπο θα γίνει στην προγραμματισμένη συνάντηση της Νέας Υόρκης.
Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον
To βράδυ της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο στο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν των ηγετών ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Επίσης, θα έχει συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου, θα παρευρεθεί στην εκδήλωση του think tank Council on Foreign Relations, όπου την Τρίτη θα έχει συζήτηση με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, ενώ την Τετάρτη θα συνομιλήσει στο πλαίσιο του NATO Public Forum με την πρώην αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Νάντια Σάντλοου.
Μετά την Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη
Mετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (2025-26), καθώς και το Κυπριακό και το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν.