Αιχμές για τη διαδικασία εκλογής προέδρου στο ΠΑΣΟΚ άφησε το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Μανώλης Όθωνας.
Αρχικά, ο Μανώλης Όθωνας έκανε την αντίστιξη σε σχέση με τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Εμείς έχουμε σε εξέλιξη διαδικασία εκλογής προέδρου και μέχρι τώρα τουλάχιστον διεξάγεται -και δεν έχω κανέναν λόγο να αμφιβάλλω ότι θα συνεχιστεί έτσι- εντός πλαισίου κανόνων και δεοντολογίας στην αντιπαράθεση, που δεν είναι μια εικόνα ανθρωποφαγίας. Αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε και να το πιστώσουμε σε όλους τους υποψηφίους» είπε ο κ. Όθωνας, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ και στη Χριστίνα Βίδου.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν θα εξιδανικεύσει ούτε θα εξωραΐσει «όλα όσα συμβαίνουν σε αυτήν τη διαδικασία, χωρίς ευθύνη των υποψηφίων πέραν της συμφωνίας ή της σιωπής τους όταν επελέγη να αποκλεισθεί κάθε συλλογική και συντεταγμένη πολιτική συζήτηση».
Κατά τον κ. Όθωνα, «όταν μια διαδικασία αφυδατώνεται πολιτικά και σπεύδουμε να στήσουμε άρον άρον μια κάλπη, ελλοχεύουν κίνδυνοι. Το πρόβλημα το είδαμε δίπλα μας πέρυσι τέτοια εποχή σε ακραία και πρωτόγνωρη εκδοχή».
Όθωνας: Οι παράλληλοι μονόλογοι υποψηφίων και το ΠΑΣΟΚόμετρο
Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι τον προβληματίζει το γεγονός ότι «οι υποψήφιοι επιδίδονται αναγκαστικά μέχρι τώρα σε παράλληλους μονολόγους, ενώ κάποιες φορές δημιουργείται η εντύπωση ότι περιφέρεται ένα ΠΑΣΟΚόμετρο, που μετράμε ο ένας τον άλλον κατά το δοκούν. Δεν είναι όμως, κατά τη γνώμη μου, αυτό που ενδιαφέρει ένα ευρύτερο κοινωνικό ακροατήριο, πέρα από τον πυρήνα του κομματικού μας χώρου, που θα έπρεπε να είναι η προτεραιότητά μας».
Ο κίνδυνος εκφυλισμού της ανοιχτής διαδικασίας
Παράλληλα, ο κ. Όθωνας επανέλαβε την προειδοποίηση που είχε κάνει στην Κεντρική Επιτροπή πρόσφατα:
«Στη διαδικασία θα μπορούν να συρρεύσουν λογής-λογής περαστικοί ψηφοφόροι. Άνθρωποι που, πέρα από τα 2 ευρώ που θα πληρώσουν, τίποτα ενδεχομένως δεν τους συνδέει με το ΠΑΣΟΚ μια ώρα πριν και τίποτα επίσης μια ώρα μετά την παρουσία τους στην εσωκομματική του κάλπη. Πρόκειται για τον εκφυλισμό της ανοιχτής εκλογικής διαδικασίας προέδρου από τα μέλη και τους φίλους, που το ΠΑΣΟΚ πρώτο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη υιοθέτησε. Η δημοκρατική καινοτομία τότε έσπασε την παράδοση εκλογής ηγεσίας μέσω κλειστών, ελεγχόμενων από μηχανισμούς συνεδρίων. Αυτό όμως με την πάροδο των ετών και από την έλλειψη πρόνοιας και προνοητικότητας εξελίχθηκε με τρόπο που τελικά πίσω από μια ανοικτή -χωρίς ουσιαστικά όρους και δικλίδες- διαδικασία άνοιξαν κερκόπορτες. Αυτό το θέμα το επαναλαμβάνω γνωρίζοντας προφανώς ότι σε μια διαδικασία που είναι σε εξέλιξη αυτό δεν μπορεί να αλλάξει τώρα. Αλλά ενόψει του επόμενου Συνεδρίου μας είναι μια συζήτηση που πρέπει να ανοίξει ούτως ώστε πάλι το ΠΑΣΟΚ να είναι εκείνο που θα έρθει να εξορθολογίσει αυτή τη διαδικασία και να την προστατέψει από εδώ και μετά».
Τέλος, με αφορμή τα χθεσινά γενέθλια του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Όθωνας επισήμανε μια βαθιά κρίση του πολιτικού και κομματικού συστήματος της χώρας.
«Κρίση δυσπιστίας και εμπιστοσύνης, κρίση αντιπροσώπευσης και συμμετοχής, με τρομακτικά μεγάλα ποσοστά αποχής στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις» είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Το πολιτικό και κομματικό σύστημα λειτουργεί με κυρίαρχο κριτήριο την αναπαραγωγή του στελεχιακού του δυναμικού. Έχει κτίσει ψηλά και κλειστά τείχη, αφήνοντας εκτός δημιουργικές κοινωνικές δυνάμεις, οι οποίες δεν βρίσκουν κανέναν λόγο, κανένα κίνητρο, κανένα ενδιαφέρον, αλλά ούτε καν χώρο να συμμετάσχουν στη συλλογική πολιτική διαδικασία».
Όθωνας: Να αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού στο πολιτικό σύστημα
Ο κ. Όθωνας επισήμανε ότι «είναι πια εμφανής η ανάγκη να αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού. Να δούμε ριζοσπαστικά τα θέματα που σχετίζονται με το εκλογικό σύστημα, τις πολυεδρικές-μαμούθ περιφέρειες, τις ακριβές καμπάνιες, το πλεονέκτημα των πολιτικών τζακιών και του star system αλλά και όσων υποθάλπονται από μιντιακούς ομίλους. Αλλά και ζητήματα που αφορούν την ταύτιση του ρόλου υπουργού και βουλευτή, την έλλειψη ρήτρας θητειών, ώστε τελικά να μπορεί κανείς να αναπαράγει τον ρόλο του μέσα από το πλεονέκτημα που του δίνει η κατοχή μιας θέσης επ’ άπειρον. Όλα αυτά λοιπόν πρέπει να τα ξαναδούμε και πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχει ξανά την ευθύνη στη σημερινή συγκυρία να πάρει τέτοιες πρωτοβουλίες, να ανοίξει μια τέτοια πολιτική ατζέντα και να κάνει τολμηρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση».