Όταν οι Τούρκοι είναι καλοδεχούμενοι τουρίστες στο Αιγαίο… - iefimerida.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Όταν οι Τούρκοι είναι καλοδεχούμενοι τουρίστες στο Αιγαίο…

Η πρώτη εικόνα από τη θερινή σεζόν, πριν ακόμη μπει ο Αύγουστος, είναι συγκρατημένα αισιόδοξη για τον ελληνικό τουρισμό. Οι αφίξεις από το εξωτερικό κινούνται ανοδικά, ωστόσο η εκτόξευση των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, η ακρίβεια σε διαμονή και εστίαση και το κόστος της μετακίνησης λόγω της υψηλής τιμής των καυσίμων δυσκολεύουν πολλούς να κάνουν διακοπές. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η ακρίβεια αλλάζει τον τρόπο που κάνουν διακοπές οι Έλληνες. Το 2023 το 55,5% των προσωπικών ταξιδιών πραγματοποιήθηκαν σε μη ενοικιαζόμενα καταλύματα, εκ των οποίων το 58% σε καταλύματα που παρέχονται δωρεάν από συγγενείς και φίλους. Τα ταξίδια σε μη ενοικιαζόμενα καταλύματα αντιστοιχούν στο 72,9%,σχεδόν τα 3/4 των διανυκτερεύσεων.

Παράλληλα περιορίζεται λόγω κόστους η χρονική διάρκεια των διακοπών.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με το πρόβλημα των υποδομών που παραμένουν προβληματικές στα περισσότερα ελληνικά νησιά προκαλούν σοβαρό προβληματισμό και ανοίγουν τη συζήτηση για τολμηρές αποφάσεις που απαιτούνται προκειμένου να γίνει βιώσιμο το ελληνικό τουριστικό προϊόν τα επόμενα χρόνια. 

Παρά ταύτα, ο Τουρισμός θα είναι και φέτος βασικός μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής Οικονομίας. Και ένα στοιχείο που αξίζει να προσεχθεί ιδιαίτερα είναι το γεγονός ότι η τουριστική κίνηση εμφανίζεται σημαντικά αυξημένη στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ο βασικός λόγος για αυτό είναι οι Τούρκοι τουρίστες, οι οποίοι μάλιστα - σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη - φέρνουν υπερδιπλάσια έσοδα στα ελληνικά νησιά από τους τουρίστες τσάρτερ από τη βόρεια Ευρώπη. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται στη συμφωνία Καιρίδη - Γιόχανσον που προβλέπει την απλουστευμένη διαδικασία έκδοσης βίζας για τους Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν σε 10 συγκεκριμένα ελληνικά νησιά. Η συμφωνία ισχύει από τον Απρίλιο με επταήμερη βίζα για Χίο, Κω, Λέσβο, Ρόδο και Σάμο και από τον Μάιο για Λέρο, Λήμνο, Κάλυμνο, Καστελόριζο και Σύμη. Ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Καιριδης και η πρώην επίτροπος Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον συμφώνησαν το περασμένο φθινόπωρο την εξαίρεση των Τούρκων πολιτών από τους κανόνες Σένγκεν για ταξίδι επτά ημερών στα ελληνικά νησιά. Η απλουστευμένη βίζα κοστίζει 60 ευρώ το άτομο κι αν υπολογίσει κανείς τα υπόλοιπα έξοδα που απαιτούνται για την έκδοση της και για τη μετακίνηση προς τα ελληνικά νησιά το κόστος φτάνει περίπου στα 100 ευρώ το άτομο, δηλαδή για μια τετραμελή οικογένεια 400 ευρώ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι Τούρκοι που έρχονται στα ελληνικά νησιά είναι σχετικά υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, επομένως καταναλώνουν αρκετά στη διάρκεια των διακοπών τους, όπως επιβεβαιώνουν και οι επιχειρηματίες των νησιών μας που ασχολούνται με τον τουρισμό. 

Στη Σάμο, όπου περίπου 40.000 Τούρκοι πέρασαν τις διακοπές τους το 2023, αναμένονται φέτος περισσότεροι από 150.000. 

Σε μια περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κινδυνεύουν να επιστρέψουν στην ένταση - λόγω των τουρκικών προκλήσεων - τα θέματα «χαμηλής πολιτικής» μας υπενθυμίζουν πόσο σημαντικό είναι να διατηρήσουμε τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο. 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τουρισμός έσοδα Τούρκοι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ