Ως τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχει ψηφιστεί το ν/σ για τα ομόφυλα ζευγάρια -Τι προβλέπει, πώς θα καμφθούν οι αντιδράσεις - iefimerida.gr

Ως τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχει ψηφιστεί το ν/σ για τα ομόφυλα ζευγάρια -Τι προβλέπει, πώς θα καμφθούν οι αντιδράσεις

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης / Φωτογραφία: Nick Paleologos/ SOOC
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ

Έως το τέλος Φεβρουαρίου στοχεύει το Μέγαρο Μαξίμου να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία.

Παρότι συνεργάτες του πρωθυπουργού επαναλαμβάνουν τη φράση του «να μη βάζετε το κάρο μπροστά από το άλογο», αποφεύγοντας έτσι να δώσουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αναγνωρίζουν πως, από τη στιγμή που θα ανοίξει άμεσα η συζήτηση, «πρέπει και να ολοκληρωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στους περίπου δύο μήνες που μεσολαβούν η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εξηγήσει το περιεχόμενο των ρυθμίσεων και να κάμψει, όσο το δυνατόν, τις αντιδράσεις που υπάρχουν και να μειώσει τις δεδομένες κοινοβουλευτικές απώλειες από την κυβερνητική παράταξη. Κυρίως, όμως, όπως τονίζουν από το κυβερνητικό επιτελείο, να εξηγήσει στην κοινωνία τους λόγους για τους οποίους προχωράει η κυβέρνηση στη νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Το σχέδιο Μητσοτάκη για τα ομόφυλα ζευγάρια

Τη δημόσια συζήτηση θα ανοίξει ο πρωθυπουργός με τη συνέντευξη που θα παραχωρήσει στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ και στον Γιώργο Κουβαρά την Τετάρτη, όπου ο ίδιος θα θέσει το πλαίσιο της νομοθετικής πρωτοβουλίας και θα ξεκαθαρίσει τι θα προβλέπει για την τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια. Όπως αναμένεται να πει, θα δίνεται η δυνατότητα στην υιοθεσία, αλλά δεν θα περιλαμβάνει το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να κάνουν χρήση του πλαισίου της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως είναι η παρένθετη μητρότητα. Ένα ομόφυλο ζευγάρι θα μπορεί να υιοθετεί ένα παιδί από ίδρυμα, έστω και με τις δεδομένες αργές διαδικασίες, όπως μπορεί να κάνει και σήμερα μόνος του ένας άνδρας ή μόνη της μια γυναίκα. «Η συγκεκριμένη ρύθμιση έρχεται να λύσει ένα υπαρκτό κοινωνικό ζήτημα», σύμφωνα με τους εισηγητές της. Δηλαδή σε ένα ομόφυλο ζευγάρι που κάποιος εκ των δύο συζύγων έχει υιοθετήσει ένα παιδί θα μπορεί να το αναγνωρίζει και ο/η σύζυγός του, ώστε αυτό να μη μείνει χωρίς φροντίδα και υποχρεωθεί να γυρίσει σε κάποιο ίδρυμα αν πάθει κάτι ο γονέας που το έχει υιοθετήσει. Το ίδιο θα ισχύσει και αν έχει αποκτήσει βιολογικά παιδί πριν από τον πολιτικό γάμο. Αρμόδια στελέχη μιλούν για «παιδοκεντρική προσέγγιση» χωρίς μαξιμαλιστική προσέγγιση που θα περιλάμβανε και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή...

Αρκούν αυτά για να κάμψουν τις αντιδράσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ; Εξαρχής όχι. Κι αυτό διότι ακόμα και μετά από αυτές τις διευκρινίσεις πολλοί βουλευτές δηλώνουν ιδεολογικά και αξιακά αντίθετοι στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά κυρίως στην τεκνοθεσία με οποιαδήποτε μορφή. Τουλάχιστον το ένα τρίτο της ΚΟ στέκεται απέναντι στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και δηλώνει ότι είτε θα καταψηφίσει όταν αυτή έρθει στη Βουλή είτε θα απέχει. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει δηλώσει ότι διαφωνεί με το πλαίσιο και θα καταψηφίσει. Ξεκάθαρο «όχι» έχουν πει ο Θάνος Πλεύρης, ο Νότης Μηταράκης και ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Κώστας Καραγκούνης και η Άννα Καραμανλή. Επιφυλάξεις έχει εκφράσει και ο Μακάριος Λαζαρίδης, ειδικά στο θέμα της τεκνοθεσίας, και προσανατολίζεται στην ίδια στάση. Το θέμα της αντιμετώπισης του εκφοβισμού στα σχολεία έχει βάλει στο τραπέζι ο Δημήτρης Μαρκόπουλος και αναλόγως των κυβερνητικών πρωτοβουλιών θα καθορίσει τη στάση του. Αρκετοί είναι και οι βουλευτές της επαρχίας που βρίσκονται σε δύσκολη θέση και, πέραν της όποιας προσωπικής άποψης, δέχονται πίεση από τις τοπικές κοινωνίες, ειδικά από την Εκκλησία, που έχει ταχθεί αναφανδόν εναντίον του νομοσχεδίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πολιτικό μασάζ» από Μπρατάκο-Συρεγγέλα σε βουλευτές

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος και η γραμματέας της ΝΔ και βουλευτής Μαρία Συρεγγέλα έχουν αναλάβει εκ μέρους της κυβέρνησης και του κόμματος τις επαφές με τους βουλευτές της ΝΔ προκειμένου να αλλάξουν στάση. Η εξίσωση είναι δύσκολη, ωστόσο κοινοβουλευτικές πηγές εκτιμούν ότι το «πολιτικό μασάζ» μπορεί να φέρει αποτελέσματα σε βουλευτές που εξελέγησαν πρώτη φορά το περασμένο καλοκαίρι και να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που έχει ζητηθεί από όλους, ακόμα και σε όσους επιμείνουν μέχρι το τέλος, είναι να είναι ήπιοι στον δημόσιο διάλογο και να μην κάνουν εμπρηστικές τοποθετήσεις που θα τους φέρουν σε έντονη αντιπαράθεση με την κυβερνητική πρωτοβουλία.

Κομματική πειθαρχία μόνο για υπουργούς

Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη είναι να μη θέσει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές και αυτοί να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Αυτό, όμως, δεν ισχύει για τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Ο Μάκης Βορίδης έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και αν χρειαστεί θα δώσει την παραίτησή του στον πρωθυπουργό. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος είχε εκφράσει επιφυλάξεις, προσανατολίζεται πλέον στο «ναι», ενώ κανένας άλλος υπουργός δεν έχει εκφράσει αντιρρήσεις. Σε επίπεδο υφυπουργών υπάρχουν αντιδράσεις, όπως από την υφυπουργό Οικογένειας Μαρία Κεφάλα, και μένει να φανεί αν αυτές θα καμφθούν κατά τη διαβούλευση του νομοσχεδίου.

Η Εκκλησία και ο ρόλος Σκέρτσου, Μαρινάκη, Ζαχαράκη, Μιχαηλίδου

Το Μέγαρο Μαξίμου θα βρει απέναντί του και την Εκκλησία, που έχει πάρει θέση διά του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο οποίος δήλωσε ότι «πιστεύουμε στην ελευθερία του ανθρώπου να ζει όπως επιθυμεί, όμως δεν θα επιτρέψουμε την αλλαγή στη σύνθεση της κοινωνίας». Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει επαφή της κυβέρνησης με την Αρχιεπισκοπή προκειμένου να ενημερώσουν την Ιεραρχία για το νομοσχέδιο και να επιδιώξουν έναν ήρεμο διάλογο, χωρίς τις ακραίες τοποθετήσεις μητροπολιτών που έγιναν το προηγούμενο διάστημα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στο τραπέζι συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Ιερώνυμο, χωρίς να αποκλείεται τίποτα εφόσον κριθεί χρήσιμο.

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος θα αναλάβει να επικοινωνήσει τις θέσεις του Μεγάρου Μαξίμου και να υπερασπιστεί το νομοθέτημα, ενώ είναι πολύ πιθανό να είναι και ο εισηγητής της κυβέρνησης στη Βουλή. Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη και η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου είναι από τα πρόσωπα που θα σηκώσουν το βάρος για λογαριασμό της κυβέρνησης και θα στηρίξουν τη νομοθετική πρωτοβουλία στον δημόσιο διάλογο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ