Η επίδειξη πυγμής και αποφασιστικότητας από τον Στέφανο Κασσελάκη με την «υπερατλαντική» διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα σκοντάφτει στο καταστατικό και σε έναν δεύτερο γύρο σύγκρουσης στα όργανα του κόμματος, που θα πρέπει να ξανασυνεδριάσουν.
Η διαγραφή ενός στελέχους δεν είναι τόσο απλή υπόθεση σε ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, με την «Ομπρέλα» να μη δέχεται στο ελάχιστο τις αιτιάσεις του προέδρου για τη διαγραφή του Στ. Τζουμάκα, στον οποίο ο Στ. Κασσελάκης καταλόγισε ότι χαρακτήρισε ολόκληρο το κόμμα διαπλεκόμενο.
«Ομπρέλα» για Κασσελακη: Να διαβάσει το καταστατικό
Ο κ. Κασσελάκης για μια ακόμη φορά ακολουθεί την αντίστροφη φορά των πραγμάτων σε σχέση με τα όσα προβλέπει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνουν στελέχη της «Ομπρέλας».
Μάλιστα, σχολιάζουν δηκτικά ότι η διαδικασία με την οποία έθεσε τα πράγματα ο κ. Κασσελάκης στη δήλωση της διαγραφής Τζουμάκα δεν υφίσταται και ότι δεν μπορεί ούτε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να τον παραπέμψει «στην επιτροπή δεοντολογίας για τα περαιτέρω».
Κορυφαίο στέλεχος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας τις νέες πρωτοβουλίες του κ. Κασσελάκη και πάλι μέσω των social media, σημείωσε ότι «του συστήνουμε να διαβάσει το καταστατικό» και μάλιστα με αρκετή δόση ειρωνείας και για όσους τον συμβουλεύουν.
Ουσιαστικά, ο κ. Κασσελάκης και οι νεοπροεδρικοί θα πρέπει να περάσουν για δεύτερη φορά τη βάσανο ενός κορυφαίου κομματικού οργάνου, καθώς το καταστατικό ορίζει ότι η πρόταση διαγραφής ενός μέλους πρέπει να ληφθεί από το όργανο στο οποίο ανήκει και εν προκειμένω αυτό θα είναι είτε μια νέα Πολιτική Γραμματεία είτε η επόμενη Κεντρική Επιτροπή, των οποίων είναι μέλος ο κ. Τζουμάκας.
Αν εγκριθεί η πρόταση του προέδρου, τότε το θέμα παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας (Πειθαρχικό), η οποία θα πρέπει να αποφασίσει ομόφωνα τη διαγραφή του.
Το πειθαρχικό αριθμεί 15 μέλη, με πρόεδρο τον πασοκογενή Κοτσακά και την αναλογία πρώην «προεδρικών» και «Ομπρέλας» να είναι 72-25.
Η εισήγηση του Πειθαρχικού θα επιστρέψει στο όργανο που ανήκει ο κ. Τζουμάκας για να επικυρωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν δύο συνολικά συνεδριάσεις, στις οποίες το θέμα θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.
Άβολη συζήτηση
Το ζήτημα ωστόσο που θέτουν έμπειρα κομματικά στελέχη είναι αν ο κ. Κασσελάκης μέσα στην αποφασιστικότητά του έχει σκεφτεί αν ο κ. Τζουμάκας όντως μίλησε για τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα «ολιγαρχικό» και «διαπλεκόμενο» ή αν αναφέρθηκε προσωπικά στο νέο πρόεδρο του κόμματος.
Από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν ότι μια τέτοια συζήτηση θέλει «γενναιότητα» για να γίνει σε επίπεδο οργάνων, καθώς εκεί μπορεί να ειπωθούν πολύ περισσότερα από όσα λέγονται στον δημόσιο διάλογο και μάλιστα με τη θεσμική κάλυψη της εσωτερικής συζήτησης στα όργανα…
«Ας την κάνει αυτή τη συζήτηση, αν τολμάει» σχολίαζε στέλεχος πρώτης γραμμής, προμηνύοντας μια νέα, ακόμη πιο σκληρή σύγκρουση με τον νέο πρόεδρο και το περιβάλλον του.
Η περίπτωση διαγραφής Πολάκη
Σε κάθε περίπτωση, πολλοί θυμίζουν σε αυτήν τη φάση και το πώς τελικά γλίτωσε ο Παύλος Πολάκης τη δική του διαγραφή, από την οποία τελικά φαίνεται ότι απέμεινε μια πιο μετριοπαθής γραφή στις αναρτήσεις του στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα social media.
Στην περίπτωση της διαγραφής Πολάκη, ο Αλέξης Τσίπρας είχε μεν και εκείνος προαναγγείλει τη διαγραφή του, όχι, όμως, από το κόμμα αλλά από το ψηφοδέλτιο των Χανίων.
Ο τότε πρόεδρος συγκάλεσε πρώτα το Εκτελεστικό Γραφείο και στη συνέχεια προανήγγειλε τη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας.
Μεσολάβησε η τραγωδία των Τεμπών και μια επιστολή συγγνώμης του κ. Πολάκη από όλους και από τον ίδιο φυσικά τον κ. Τσίπρα, γιατί εξέθεσε τον ΣΥΡΙΖΑ με τις προγραφές δικαστικών και δημοσιογράφων, και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου και με τη χώρα βουτηγμένη στο πένθος.