Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, με καθυστέρηση μίας ημέρας λόγω της ασθένειας του πρωθυπουργού με Η1Ν1, εισάγεται στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμα στην υιοθεσία.
Ύστερα από 14 ημέρες έντονου δημόσιου διαλόγου που προκάλεσε αναταράξεις στο εσωτερικό της ΝΔ και της κυβέρνησης και την χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου, η οποία δήλωσε ομόφωνα την αντίθεση της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δηλώσει την απόφαση του ιδίου και της κυβέρνησης του να προχωρήσουν χωρίς αμφιταλαντεύσεις στις μεταρρυθμίσεις και ειδικά όσες αφορούν την προάσπιση των δικαιωμάτων.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται στην έναρξη της συνεδρίασης να τονίσει ότι πρόκειται για μία πρωτοβουλία που συμβαδίζει με την κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες και στοχεύει στο να λύσει προβλήματα που υπάρχουν στην κοινωνία και αφορούν κυρίως τα παιδιά, τα οποία ήδη μεγαλώνουν σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών, χωρίς να απολαμβάνουν την ίδια προστασία και εξασφάλιση με αυτά των ετερόφυλων, σε περίπτωση που χάσει τη ζωή του το άτομο που τα έχει υιοθετήσει.
Ομόφυλα ζευγάρια: Η προσοχή στραμμένη στην στάση του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη
Βέβαια, η προσοχή θα είναι στραμμένη στην στάση που θα τηρήσει ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έχει δηλώσει την αντίθεση του με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Καλά πληροφορημένες πηγές μεταφέρουν στο iefimerida.gr ότι ο κ. Βορίδης θα τοποθετηθεί στο υπουργικό συμβούλιο επιμένοντας στις θέσεις του, ωστόσο αναμένεται να τονίσει ότι αυτή η διαφωνία επ’ ουδενί αφορά την συνολικότερη κυβερνητική πολιτική και ο ίδιος δεν θέλει να προκαλέσει πρόβλημα στον πρωθυπουργό ή την κυβέρνηση.
Γι’ αυτό εκτιμάται ότι είναι ειλημμένη η απόφαση να μην καταψηφίσει το νομοσχέδιο, αλλά, να απέχει από την ψηφοφορία στη Βουλή. Ο υπουργός Επικρατείας έχει κρατήσει χαμηλούς τόνους όλο αυτό το διάστημα και δεν έχει επιχειρηματολογήσει κατά του νομοσχεδίου, περιοριζόμενος απλώς στο να δηλώνει την διαφωνία του για ιδεολογικούς και συνειδησιακούς λόγους. Αυτή η στάση έχει εκτιμηθεί θετικά από τον πρωθυπουργό, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα είναι σε συνεννόηση με τον υπουργό Επικρατείας και δεν σκοπεύει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να ζητήσει την παραίτηση του.
Η στάση της υφυπουργού Μ. Κεφάλα
Ερωτηματικό παραμένει, ωστόσο, τι θα γίνει με τους υφυπουργούς που συμμερίζονται παρόμοιες αντιρρήσεις. Αν και τις τελευταίες ημέρες έχουν καμφθεί οι επιφυλάξεις των περισσοτέρων εξ αυτών, οι οποίοι θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, στην «γκρίζα» ζώνη είναι η υφυπουργός Οικογένειας Μαρία Κεφάλα, η οποία κινείται μεταξύ καταψήφισης και αποχής, με το δεύτερο σενάριο να μοιάζει ποιο πιθανό, διαφορετικά θα πρέπει να δώσει την παραίτησή της στον πρωθυπουργό. Προς την αποχή κινείται και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης. Αν επαληθευτούν οι πληροφορίες για τον κ. Βορίδη και την παραμονή του στην κυβέρνηση, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «δεδικασμένο» και για τους υφυπουργούς που θα τους διατηρήσει στην κυβέρνηση. Έστω προσωρινά.
Στο Μέγαρο Μαξίμου κρατούν ως θετική την στάση της εκκλησίας, θεωρώντας ότι η απόφαση για την ανάγνωση μίας εγκυκλίου με της θέσεις της Ιεράς Συνόδου Κυριακή στους ναούς και μία επιστολή προς τους βουλευτές και την κυβέρνηση, αλλά όχι στις λαοσυνάξεις, είναι μία ήπια αντίδραση στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου. «Οι θέσεις της εκκλησίας είναι σεβαστές. Ουδέν σχόλιο», ήταν η αντίδραση συνεργατών του κ. Μητσοτάκη μόλις έγινε γνωστή η απόφαση της Ιεραρχίας, θέλοντας να διατηρήσουν τους χαμηλούς τόνους.
Το κυβερνητικό επιτελείο περιμένει μετά την έγκριση του νομοσχεδίου από το υπουργικό συμβούλιο να πέσουν γενικότερα οι τόνοι γύρω από το θέμα και η προσοχή τους στρέφεται στην ημέρα ψήφισης στη Βουλή, που προσδιορίζεται στα μέσα Φεβρουαρίου. Η εκτίμηση είναι ότι τελικά θα υπερψηφιστεί από περίπου 120 βουλευτές της ΝΔ και οι περισσότεροι από τους διαφωνούντες θα στραφούν στην αποχή.