«Η διάκριση "Αυτοκράτειρα Θεοφανώ" γεννήθηκε για να τιμά πρόσωπα, θεσμούς και οργανισμούς που εμβαθύνουν την ευρωπαϊκή ιδέα και αποτελεί και μια γέφυρα που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Ευρώπη», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την απονομή του Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που έγινε στο μνημείο της Ροτόντας.
Το βραβείο απονεμήθηκε στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ERASΜUS.
Αναφερόμενος στο μνημείο της Ροτόντας, τόνισε πως συμβολίζει τη συνάντηση θρησκειών και πολιτισμών, κάτι που, όπως είπε, δεν συμβαίνει με το μνημείο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, από τη μέρα που μετατράπηκε σε τζαμί.
Επίσης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καταδίκασε, κατά την ομιλία του, την απόφαση της Τουρκίας για την επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων στην Κύπρο: «Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Ελλάδα πρόκειται να στηρίξει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Τα σύνορα της Ευρώπης, το περίγραμμα όχι μόνο της ευρωπαϊκής κυριαρχίας αλλά και του ίδιου του αξιακού της φορτίου αμφισβητείται όταν μια τρίτη χώρα, η Τουρκία, παραβιάζει δικαιώματα δύο μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση παρατήρησε πως «κάποιες άστοχες επιλογές εντείνουν τις εσωτερικές ανισότητες, άλλοι δισταγμοί τραυματίζουν την εθνική αυτοπεποίθηση και ορισμένες αδράνειες αποθρασύνουν αυτόκλητους τρίτους που σπεύδουν να δράσουν σε περιοχές όπου η Ευρώπη έχει στρατηγικά συμφέροντα».
«Πολύ σημαντικό ότι ο Τζο Μπάιντεν, ένωσε τη φωνή του με το παγκόσμιο κύμα διαμαρτυρίας για την Αγία Σοφία»
Η Ροτόντα, τόνισε ο Πρωθυπουργός, «αποτελεί σήμερα τοπόσημο μιας δυναμικής μητρόπολης, που είναι υπερεθνικός βαλκανικός πόλος. Κάτι που δεν συμβαίνει, δυστυχώς, με ένα άλλο κορυφαίο σύμβολο συνάντησης θρησκειών και πολιτισμών, την Αγία Σοφία. Είναι πολύ σημαντικό ότι μόλις χθες ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και υποψήφιος Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ένωσε τη φωνή του με το παγκόσμιο κύμα διαμαρτυρίας για τη μετατροπή της σε τέμενος. Κάλεσε την Τουρκία, με ρητό τρόπο, να επαναφέρει τον χαρακτήρα της ως μνημείο ολόκληρης της ανθρωπότητας».
Μιλώντας για το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Σήμερα έχουμε τη γιορτή της Ευρώπης και των αξιών της και είναι χαρά μου που το Βραβείο θα το παραλάβει η ίδια πρόεδρος της Κομισιόν, έστω και διαδικτυακά, είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να μεταφέρει στις Βρυξέλλες την τιμή που αποδίδει η Θεσσαλονίκη στην ίδια και το μέλλον της κοινής μας πατρίδας».
«Είναι ένα Βραβείο που φέρει το όνομα μιας ισχυρής γυναίκας του 10ου αιώνα στα χέρια μιας δυναμικής και ηγετικής φυσιογνωμίας του 21ου αιώνα», σημείωσε.
Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η Ευρώπη προχωρεί όταν ακούει τα αιτήματα των λαών της και οι λαοί ευημερούν όταν η Ευρωπαϊκή Ενωση απαντά στις προσδοκίες τους», και υπογράμμισε:
«Με την πανδημία του κορωνοϊού να μαίνεται και την οικονομική κρίση να απειλεί την εργασία και τον πλούτο οι δυσκολίες μεγεθύνονται και είναι φυσικό τα βλέμματα των λαών να στρέφονται προς τις κυβερνήσεις τους, τις εθνικές, αλλά και την υπερεθνική την ευρωπαϊκή. Μεγεθύνονται συνεπώς και οι δικές μας ευθύνες».
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ωφελούμενους του Ταμείου Ακάμαψης»
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από την πλευρά της δήλωσε ότι το ERASMUS συνέβαλε στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, τονίζοντας πως αντίστοιχα το Ταμείο Ανάκαμψης που έχει συμφωνηθεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού είναι το εργαλείο του σήμερα που μπορεί να ενώσει τους Ευρωπαίους για την στήριξη ενός καλύτερου κοινού αύριο.
«Η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ωφελούμενους του Ταμείου Ακάμαψης. Οι επιδοτήσεις του NextGenerationEU αντιστοιχούν στο 8,7% του ΑΕΠ της Ελλάδας και πέραν αυτών υπάρχουν και τα δάνεια. Το NextGenerationEU, προσφέρει -όσο δύσκολη κι αν είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή- τεράστιες ευκαιρίες στην Ελλάδα ώστε να βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων της και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν, αναφερόμενη εκτενώς στη δυνατότητα αναβάθμισης των ψηφιακών υποδομών.
Το βραβείο θα απονέμεται κάθε χρόνο από το ομώνυμο Ίδρυμα Θεοφανώ ως διάκριση και χωρίς χρηματικό αντίτιμο, μέσα από μια διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων από τα δύο βασικά όργανα του Ιδρύματος: τη Συμβουλευτική και τη Διοικούσα Επιτροπή, των οποίων προεδρεύουν αντίστοιχα ο Επίτιμος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην Πρωθυπουργός του Βελγίου Herman Van Rompuy και ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος Σταύρος Ανδρεάδης. Και οι δύο υπήρξαν από τους εμπνευστές του βραβείου και απηύθυναν ομιλίες στην εκδήλωση.
Τον Πρωθυπουργό προλόγισε ο επιστημονικός σύμβουλος του Ιδρύματος Θεοφανώ, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Καιρίδης. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Η πρώτη απονομή του βραβείου πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους της κας φον ντερ Λάιεν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Δείτε την εκδήλωση
Το Ευρωπαϊκό Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ»
Η ιδέα του νέου βραβείου γεννήθηκε από κορυφαίες προσωπικότητες της Ευρώπης, που ανατρέχοντας στις ιστορικές της καταβολές και στις πολιτισμικές της ρίζες θέλουν να αναδείξουν τη σύγχρονη ταυτότητα της Ευρώπης μέσω των κοινών αρχών και αξιών της.
Το Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» θα απονέμεται κάθε χρόνο από το ομώνυμο Ιδρυμα Θεοφανώ-Theophano Foundation, ως διάκριση και χωρίς χρηματικό αντίτιμο, μέσα από μια διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων από τα δύο βασικά όργανα του ιδρύματος, τη Συμβουλευτική και τη Διοικούσα Επιτροπή, των οποίων προεδρεύουν αντίστοιχα ο Επίτιμος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Herman Van Rompuy και ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, Σταύρος Ανδρεάδης.
Το βραβείο θα απονέμεται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη, στο εμβληματικό μνημείο της Ροτόντας, σε κορυφαία προσωπικότητα ή θεσμό που προάγει τη σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ιδέα. Για την απονομή του πρώτου βραβείου, η Συμβουλευτική και Διοικούσα Επιτροπή του ιδρύματος έχουν επιλέξει έναν θεσμό που βρίσκεται στον πυρήνα της ευρωπαϊκής συνεργασίας: το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ERASΜUS.
Με τη συμβολική επιλογή του ονόματος της Βυζαντινής Αυτοκράτειρας Θεοφανούς -η συνδρομή της οποίας υπήρξε καθοριστική για την πολιτιστική αναγέννηση του δυτικοευρωπαϊκού χώρου-, το βραβείο έχει ως στόχο να προωθήσει τη συνειδητοποίηση των ιστορικών και πολιτισμικών αλληλεξαρτήσεων των λαών της Ευρώπης.