Ως «πολύ δύσκολη εξίσωση» που όμως δεν είναι «άλυτη» χαρακτήρισε την επόμενη μέρα για την οικονομία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σήμερα στην ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε την ομιλία του, συγχαίροντας τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο που εκλέχτηκε νέος πρόεδρος του ΣΕΒ στο τέλος της συνέλευσης, και τονίζοντας τη σημασία, «όχι μόνο σε συμβολικό επίπεδο», που «ένας πολύ κρίσιμος κλάδος, αυτός της Βιομηχανίας, παίρνει το τιμόνι του ΣΕΒ».
«Η φετινή σας συνέλευση λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο ιδιαίτερη, πρωτοφανή θα έλεγα, όχι μόνο για τη χώρα αλλά και σε διεθνές πλαίσιο. Οι ρυθμοί της καθημερινότητας σταμάτησαν, εξαιτίας της πανδημίας, οι πολίτες κλείστηκαν στα σπίτια τους, η οικονομία πάγωσε», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «η επόμενη μέρα, με τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος να παραμονεύει, είναι μια πολύ δύσκολη εξίσωση. Όχι όμως άλυτη».
Τσίπρας: Ανάγκη για έγκαιρη αναγνώριση του μεγέθους της ύφεσης
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την ανάγκη πρώτα απ' όλα της «έγκαιρης» αναγνώρισης του «μεγέθους» και του «βάθους της ζημιάς», ενώ προειδοποίησε ότι «η συνταγή της αδράνειας είναι συνήθως καταστροφική». «Προβάδισμα στην επόμενη μέρα έχει πάντα αυτός που ενεργεί, δρα έγκαιρα, αυτός που παίρνει πρωτοβουλίες για να περιορίσει τη ζημιά και άρα να φτάσει πιο γρήγορα στη γραμμή της επανεκκίνησης», είπε χαρακτηριστικά.
«Πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεχωρίσει επενδύοντας στα βαριά της χαρτιά όπως ο τουρισμός χωρίς όμως να διέπεται από τη λογική της μονοκαλλιέργειας γιατί όπως έδειξε η πανδημία αυτή η εξάρτηση από ένα μόνο τομέα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη» είπε ο κ. Τσίπρας.
Πρόσθεσε δε ότι «η επόμενη μέρα είναι είναι μια πολύ δύσκολη εξίσωση, όχι όμως άλυτη αρκεί να δράσουμε έγκαιρα και γι΄αυτό είναι σημαντικό να επενδύσουμε και σε άλλους τομείς που αν δεν είναι ανταγωνιστικοί πρέπει να τους καταστήσουμε». Σημείωσε ότι «η Ελλάδα μπορεί όμως σε αυτή την κρίσιμη καμπή ανάμεσα στην σημερινή κατάσταση και τις τεράστιες δυνατότητες της χώρας βρίσκεται η αυταρέσκεια και ο ερασιτεχνισμός μιας συντηρητικής και κοντόφθαλμης κυβέρνησης χωρίς όραμα, χωρίς σχέδιο και κυρίως χωρίς φιλοδοξία ουσιαστικών αλλαγών για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας».
Η Ελλάδα παραμένει με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ σε κατάσταση εξαίρεσης, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Δυστυχώς υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις, ώστε όχι μόνο να μην είναι εξαίρεση, αλλά να είναι και από τις χώρες που πρωτοστατούν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια να υπερβούμε τις συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία»
Αιχμές κατά του ΣΕΒ
Παράλληλα, άφησε αιχμές και στον ΣΕΒ καθώς υποστήριξε ότι ορισμένοι θεωρούν ακόμα ότι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ο περιορισμός της ισχύος των Συλλογικών Συμβάσεων, η συγκράτηση του Κατώτατου Μισθού και η διευκόλυνση των απολύσεων, μπορούν να οδηγήσουν σε μεγέθυνση του ΑΕΠ, διεύρυνση του οικονομικού κύκλου και αύξηση της απασχόλησης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ψήφισε τροπολογίες για τα εργασιακά με αποτέλεσμα να μειώνεται η απασχόληση για τέσσερις μήνες ενώ υποστήριξε ότι η χώρα είχε εισέλθει στη φάση της ύφεσης, από τον Οκτώβρη του 19.
Τσίπρας: Ο κορωνοϊός μας συνάντησε ενώ είχαμε μπει ήδη σε ύφεση
«Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως προανέφερα, είχε ανατρέψει την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας ήδη πριν την έναρξη της πανδημίας. Η ΕΛΣΤΑΤ έχει ανακοινώσει ύφεση τόσο για το τελευταίο τρίμηνο του 2019 όσο και για το πρώτο τρίμηνο του 2020. Έχει καταγράψει πτώση σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας για σειρά μηνών μετά το καλοκαίρι του 2019, όπως η βιομηχανική παραγωγή. Με λίγα λόγια, ο κορωνοϊός μάς συνάντησε ενώ η Ελλάδα κινούταν σε αρνητικό έδαφος», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας
Επανέλαβε, επίσης, τη θέση ότι η αδράνεια της κυβέρνησης να παρέμβει ουσιαστικά και δυναμικά στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τη ζημιά. «Αν δεν υπάρξει σήμερα μια συντονισμένη εθνική προσπάθεια και γίνει ξανά η πολιτική επιλογή την κρίση να πληρώσουν τα μεσαία και χαμηλά στρώματα, τότε οι συνέπειες της, θα μας ακολουθήσουν για πολύ μεγαλύτερο διάστημα και μετά το τέλος του 2020. Δυστυχώς, η Ελλάδα σήμερα δεν έχει κανένα τέτοιο πλάνο για να επιστρέψει στην ανάπτυξη».
Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βρήκε έτοιμη μια ολιστική αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία προέκυψε μέσα από διαβούλευση με τους φορείς όλων των κλάδων της οικονομίας και από κάθε γωνιά της χώρας και αντί να την αξιοποιήσει την πέταξε στα σκουπίδια.
«Η κυβέρνηση δεν παίρνει μαθήματα από το διεθνές περιβάλλον και τον τρόπο που άλλες χώρες ενεργούν για να περιορίσουν τη ζημιά. Στο μόνο πράγμα που υπάρχει σχέδιο, είναι στη διαμόρφωση μιας εικονικής πραγματικότητας από μια κυβέρνηση που επενδύει τα πάντα στην επικοινωνία. Είναι σαν να έχετε ορίσει διευθυντή σε ένα εργοστάσιο σας, έναν άνθρωπο ο οποίος με το που ανέλαβε, συρρίκνωσε την παραγωγή, ακύρωσε την προγραμματισμένη επέκταση της μονάδας που διευθύνει, και καταγράφει κάθε μήνα και μεγαλύτερη ζημιά.
Αλλά ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, εσείς βλέπετε κάθε μέρα αυτόν τον άνθρωπο σε πρωτοσέλιδα, sites και δελτία ειδήσεων, να παρουσιάζεται σαν να είναι ο executive of the year», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι θα ακολουθήσει στις 19:30, η απογευματινή εκδήλωση, η οποία περιλαμβάνει ομιλίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του νέου Προέδρου του ΣΕΒ.