Τη διαφωνία της εξέφρασε η Ομάδα Αλήθειας με τη στάση του Αντώνη Σαμαρά, την οποία χαρακτήρισε «ακατανόητη».
Δύο 24ωρα μετά τη διαγραφή του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για πρώτη φορά, οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από την «Ομάδα Αλήθειας», οι Κωνσταντίνος Δογάνης και Κίμων Μπένος, οι οποίοι ξεκίνησαν από το γραφείο Τύπου του πρώην πρωθυπουργού, δηλώνουν ότι «αυτή τη φορά διαφωνούμε με τον Αντώνη Σαμαρά» και εξηγούν το «γιατί».
«Μπένος: Αυτό το Σαββατοκύριακο είχαμε δεκάδες μηνύματα από φίλους, σχόλια, σε όλα τα social media που ακολουθούν την Ομάδα Αλήθειας και κυρίαρχο θέμα σε όλα ήταν η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και επειδή θέλουμε πάντα οι θέσεις μας να είναι καθαρές, κρυστάλλινες...
Δογάνης: Ξεκινήσαμε από το γραφείο Τύπου του Αντώνη Σαμαρά. Ζήσαμε όλη αυτή την τεράστια προσπάθεια που έκανε τότε απέναντι στους λαϊκιστές, να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ, στην Ευρώπη. Ένας καλός πρωθυπουργός.
Μπένος: Θα αναλύσουμε τι είδους λαϊκισμός ήταν αυτός και γιατί τώρα ενδεχομένως η στάση του μας είναι λίγο ακατανόητη.
Δογάνης: Είναι εντελώς ακατανόητο να κατηγορείται σήμερα ουσιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μειοδότης, ενώ είναι ουσιαστικά ο άνθρωπος ο οποίος μετά από δεκαετίες εξόπλισε τη χώρα. Πρέπει να συζητήσουμε τι είναι πραγματικά πατριωτικό, γιατί για εμάς πατριωτικό είναι να εξοπλίζεις τη χώρα σου, είναι να λες “όχι” στον Ερντογάν στον Έβρο, το 2020, που ήθελε να μας γεμίσει με λαθρομετανάστες, να φτιάξεις τον φράχτη στον Έβρο και να τον συνεχίζεις, παρά την προπαγάνδα για νεκρές Μαρίες, να ασκείς ξεκάθαρα μεταναστευτική πολιτική στο Αιγαίο. Ξέρουμε τις πιέσεις, σε πόσα έχει χαλάσει η μπίζνα. Βλέπουμε ακόμη και δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο, είναι ένα τεράστιο σύστημα το μεταναστευτικό. Δεν θα πω ότι όλα είναι τέλεια, συγκρίνουμε την εικόνα με τον ΣΥΡΙΖΑ που είχαν περάσει 1-1,5 εκατ. λαθρομετανάστες.
Μπένος: Όταν η ΝΔ χάνει το τιμόνι της χώρας, ιστορικά, έρχονται μεγάλες εθνικές ήττες. Άρα, εάν έχεις να επιλέξεις μεταξύ μικρών λαθών μιας κυβέρνησης και της μεγάλης εικόνας, θα δεις ότι ιστορικά είχαμε Ίμια, που μπορεί να μην είχαμε, χάνοντας Μακεδονίες, που μπορεί να μην χαθεί...
Δογάνης: Από ένα δήθεν δεξιό κόμμα χάθηκε η Μακεδονία.
Μπένος: Να δούμε πώς διαχειρίστηκε και ο Αντώνης Σαμαράς παρόμοιες περιπτώσεις. Εγώ θυμάμαι ότι έκανε κανονικά διάλογο με την Τουρκία, την ώρα που η Τουρκία είχε παραγγείλει F-35, υποβρύχια. Είχε βγάλει ερευνητικά πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ και όμως η ελληνική κυβέρνηση -και σωστά τότε- συνέχισε να έχει επαφές και διάλογο με την Τουρκία. Η εθνική στάση είναι προσφυγή στη στάση με υπογραφή συνυποσχετικού για μία μόνο διαφορά μας. Αυτό δεν μπορεί να προκύψει χωρίς διάλογο. Ο εξοπλισμός της χώρας γίνεται για να μπορούμε να μιλάμε με την Τουρκία από θέση ισχύος. Αυτό είναι και το σωστό.
Δογάνης: Δεν είναι τίποτα αυτονόητο, ότι δηλαδή πήραμε εμείς τα F-35 και όχι η Τουρκία είναι μια απόφαση που έχει διπλωματία, έχει πολιτική. Είχαμε καλέσει και τον Κωνσταντίνο Φλώρο, τιμή μας που ήρθε, λίγο αφότου αποστρατεύθηκε ο αρχηγός, και μας είχε εξηγήσει πόσο τεράστια προσπάθεια έγινε στον στρατό, γιατί δεν είναι μόνο ο στρατός, τα αεροπλάνα, οι φρεγάτες, τα νέα ελικόπτερα, τα τεθωρακισμένα, είναι μία συνολική προσπάθεια αναδιοργάνωσης του στρατού μετά από δεκαετίες. Ακούγεται και ένα επιχείρημα τις τελευταίες ημέρες, ότι τα ακροδεξιά, τα δεξιά κόμματα τέλος πάντων, έχουν φουσκώσει όσο ποτέ. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Να θυμίσουμε ότι στην πρώτη εκλογή Σαμαρά, που η ΝΔ είχε φτάσει στο 18%.
Μπένος: Μόνος του ο Καμμένος είχε πάρει 11%, η Χρυσή Αυγή ζούσε ένδοξες στιγμές. Νομίζω τα ποσοστά ήταν μεγάλα και τότε. Και γιατί ήταν πολύ μεγάλα; Γιατί υπήρχε μια ακραία ρητορική που έλεγε ότι ο Αντώνης Σαμαράς και η ΝΔ, αποδεχόμενοι μνημόνια, παραδίδει την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε Ευρωπαίους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα τα έδιναν στους Τούρκους. Άρα είναι εθνικοί μειοδότες. Ο Τσίπρας έλεγε ότι δεν διαπραγματεύεστε για τους Έλληνες πολίτες, κάθεστε με τους δανειστές στην ίδια πλευρά του τραπεζιού, άρα είστε μειοδότες. Αυτή ήταν η ρητορική που είχε να αντιμετωπίσει ο Αντώνης Σαμαράς από το 2012-15.
Δογάνης: Γι αυτό τον στηρίξαμε και δημιουργήσαμε όλο αυτό. Πρέπει να θυμίσουμε και έχει τεράστια αξία το πού κατέληξε όλο αυτό. Αυτό κατέληξε σε σε μία κυβέρνηση που έδωσε τη Μακεδονία.
Μπένος: Νομίζω ότι ο χειρισμός του Αντώνη Σαμαρά θα μπορούσε να είναι διαφορετικός. Θεωρώ πως όπως και εμείς, αν υπάρχουν ενστάσεις με μια συγκεκριμένη πολιτική και όχι με τη βασική στρατηγική της παράταξης μπορούν να διατυπώνονται εσωκομματικά.
Δογάνης: Σίγουρα εμείς δεν θα πέσουμε στην παγίδα αυτών που τόσα χρόνια πολεμάμε. Εμείς στον εύκολο λαϊκισμό για λίγα κλικ, για να γίνουμε αρεστοί, είναι κάτι που δεν θα κάνουμε ποτέ.
Μπένος: Θα πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Λίγες φορές η ΝΔ κατάφερε να έχει ηγεμονικό λόγο απέναντι στον λαϊκισμό της Αριστεράς. Σήμερα, η ΝΔ μπορεί να βάλει κάμερες στους δρόμους, δεν μπορούσε να το κάνει τα προηγούμενα χρόνια.
Δογάνης: Σήμερα, η ΝΔ μπορεί να καταργήσει το άσυλο στα Πανεπιστήμια, να φέρει ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Ήμασταν φοιτητές στη ΔΑΠ και την ΟΝΝΕΔ και θυμόμαστε από τότε 20 χρόνια σχεδόν πριν, ήταν έτοιμα. Τώρα έγιναν όλα αυτά.
Μπένος: Αν θέλαμε να κατευθύνουμε την Ομάδα Αλήθειας με τέτοιον τρόπο ώστε να κάνει likes ή να έχει κόσμο από κάτω να χειροκροτάει και να λέει μπράβο, ξέραμε πολύ καλά να το κάνουμε. Δεν είναι αυτός ο σκοπός μας και ποτέ δεν ήταν.
Δογάνης: Το άλλο ζήτημα που κυριαρχεί και ασκείται κριτική είναι τα περί woke ατζέντας. Εμείς εξ αρχής είπαμε ότι είναι ένα θέμα που δεν μας αφορά και για να μη νομίζει κανείς ότι το αποφεύγουμε, έχουμε πάρει ξεκάθαρη θέση και για τον γάμο τον ομόφυλων, θεωρούσαμε ότι υπάρχει το σύμφωνο συμβίωσης το οποίο καλύπτει αυτά που πρέπει να καλύψει. Δεν μπορούμε όμως σε καμία περίπτωση να το βάλουμε ως πρώτο θέμα στην ατζέντα, δεν είναι, υπάρχουν άλλα σημαντικότερα.
Μπένος: Εμείς έχουμε μάθει να παρακολουθούμε και πολιτικούς και πολιτικές. Δεν μπορεί να πει κανένας ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν ήταν ένας καλός πρωθυπουργός, αλλά δεν μπορεί να πεις κανένας ότι και ο Μητσοτάκης δεν είναι ένας πάρα πολύ καλός πρωθυπουργός.
Δογάνης: Και σίγουρα δεν μπορεί να πει κανένας ότι ο Μητσοτάκης είναι ο μειοδότης. Αυτό ξεπερνάει κάθε όριο.