Με τις ψήφους της πλειοψηφίας εγκρίθηκε το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου και την παραπομπή του στο Δικαστικό Συμβούλιο.
Μετά και την τυπική ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής ακολουθεί η συζήτηση του πορίσματος στην Ολομέλεια. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, έχει οριστεί για την προσεχή Παρασκευή 11 Απριλίου, με τη μυστική ψηφοφορία να διεξάγεται το βράδυ της ίδιας ημέρας.
Πόρισμα ΝΔ: «Ναι» στην ποινική δίωξη Τριαντόπουλου
Το πόρισμα της ΝΔ που προτείνει παραπομπή Τριαντόπουλου στο πενταμελές δικαστικό συμβούλιο, κρίνει ότι επαρκές το υλικό που έχει συγκεντρωθεί από την Εισαγγελία Λάρισας, οπότε η Προανακριτική δεν χρειάζεται να προβεί σε άλλες πράξεις. Επιπλέον, η θέση της ΝΔ είναι ότι «δεν δεσμευόμαστε από το αίτημα του κ. Τριαντόπουλου με το οποίο ζήτησε ο ίδιος την παραπομπή του στη Δικαιοσύνη».
«Αν ο κ. Τριαντόπουλος δεν ήταν πολιτικός, αλλά φυσικό πρόσωπο θα του είχε ασκηθεί δίωξη. Άρα έχει γίνει ένα πόρισμα με το οποίο για πρώτη φορά προτείνουμε στην Ολομέλεια την άσκηση ποινικής δίωξης» ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Κυριακή (ΑΝΤ1). Όπως εξήγησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, η ιδιαιτερότητα αυτής της Προανακριτικής σε σύγκριση με άλλες είναι ότι ήδη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη από την Εισαγγελία σε τέσσερα φυσικά πρόσωπα για την αλλοίωση του τόπου της σιδηροδρομικής τραγωδίας, οπότε υπάρχουν οι «ενδείξεις» που απαιτεί ο νόμος και για την άσκηση ποινικής δίωξης στον ελεγχόμενο υφυπουργό.
Προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω διερωτάται, «όταν έχουν βρεθεί απλές ενδείξεις, τι είναι πιο αξιόπιστο να το ελέγξουμε εμείς οι 14 της πλειοψηφίας και οι 13 της μειοψηφίας ή το Δικαστικό Συμβούλιο;». Παράλληλα, αποκρούοντας τα περί συγκάλυψης, η πλειοψηφία αποδέχεται ότι έγιναν λάθη, «αλλά δεν είμαστε κάποια “τέρατα” που βρεθήκαμε εκεί και είπαμε “κρύψε”», σημειώνει ο κ. Πλεύρης που εκτιμά ότι και η κοινή γνώμη «σιγά σιγά φεύγει από το σενάριο ότι υπήρχε κάτι ύποπτο».
Καταψήφισαν ΠΑΣΟΚ, Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας και Σπαρτιάτες -Αποχώρησαν τα άλλα κόμματα
«Το κλείσιμο των εργασιών της Προανακριτικής επιτροπής με απόφαση του πρωθυπουργού συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και υπηρετεί την προφανή σκοπιμότητα της συγκάλυψης και της προστασίας του κ. Τριαντόπουλου» ανέφερε σε δηλώσεις της στο περιστύλιο η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη.
Νωρίτερα κατά τη συνεδρίαση η κυρία Αποστολάκη φέρεται να είπε πως «η πλειοψηφία της Επιτροπής καταθέτει πόρισμα στο οποίο προτείνεται η άσκηση ποινικής δίωξης κατά ενός προσώπου, που η ίδια αυτή πλειοψηφία θεωρεί προδήλως αθώο. Με την ίδια λογική και η πλειοψηφία της Βουλής θα ψηφίσει με τουλάχιστον 151 ψήφους την άσκηση ποινικής δίωξης. Δηλαδή η κυβερνητική πλειοψηφία ασκεί ποινική δίωξη κατά προσώπου, την αθωότητα του οποίου υπερασπίζεται, αλλά για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας τον καθιστά κατηγορούμενο, τελώντας το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας».
Προχωρώντας σε αντίστοιχη καταγγελία και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Γαβρήλος μίλησε σύμφωνα με πληροφορίες για «οργανωμένο σχέδιο για να πέσει ο κ. Τριαντόπουλος στα μαλακά, στόχος της κυβέρνησης να μη διευρυνθεί το κατηγορητήριο, να μην ελεγχθούν άλλα πρόσωπα και άλλα ενδεχόμενα αδικήματα, πρόκειται για οργανωμένη διαδικασία συγκάλυψης με τη συμβολή της πλειοψηφίας με ό,τι συνεπάγεται αυτό για ενδεχόμενη διάπραξη του αδικήματος της κατάχρησης εξουσίας από τα μέλη της πλειοψηφίας της Επιτροπής».
Από τη διαδικασία αποχώρησαν οι ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Ελληνική Λύση και η ανεξάρτητη βουλευτής Αθηνά Λινού, ενώ πέρα από το ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν η ΝΙΚΗ, η Πλεύση Ελευθερίας και οι Σπαρτιάτες.
Όπως σημείωσε σε δηλώσεις του ο Νίκος Καραθανασόπουλος, «το ΚΚΕ δε νομιμοποίησε ούτε με την ψήφο του την προανακριτική παρωδία», ενώ υποστήριξε ότι «η Επιτροπή έπρεπε να συνεχίσει τη λειτουργία της, για να ελεγχθούν κι ο κ. Τριαντόπουλος κι άλλα πολιτικά πρόσωπα και ο Πρωθυπουργός και για τα αδικήματα της υποθαλψης και παρεμπόδισης εγκληματία».
Το μεσημέρι αναμένεται ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής Παναγής Καππάτος να υποβάλλει το πόρισμα στον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος πρόκειται να ανακοινώσει την κατάθεσή του.