Είτε ήσουν ψηφοφόρος, συναγωνιστής, ή πολιτικός αντίπαλος, ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο.
Από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, το μεσημέρι της Δευτέρας, σύσσωμη ήταν η στήριξη στην οικογένειά της με συλλυπητήρια από κάθε πλευρά, τόσο στην Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.
Η Φώφη Γεννηματά πάλεψε 10 χρόνια με τον καρκίνο, και, όπως πολλοί λένε, ακολούθησε τη μοίρα των γονιών της, έφυγε από τη ζωή στα 56, πάνω-κάτω στην ίδια ηλικία με εκείνους. Κόρη του πρώην υπουργού και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γεωργίου Γεννηματά, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Η πορεία τη στον χώρο της πολιτικής ήταν προδιαγεγραμμένη από μικρή ηλικία.
Τα πρώτα χρόνια
Φοίτησε στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα και στη συνέχεια σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ' όπου αποφοίτησε το 1987, ενώ το 1986, προτού αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο, διορίστηκε υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα.
Η Φώφη Γεννηματά κατά τη διάρκεια των σπουδών της ασχολήθηκε με το φοιτητικό συνδικαλισμό και εντάχθηκε στην προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ φοιτητική παράταξη, ΠΑΣΠ. Το 1987 άρχισε να εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα και παράλληλα στο πολιτικό γραφείο του πατέρα της, μέχρι το 1989. Την περίοδο της οικουμενικής κυβέρνησης Ζολώτα (1989) ανέλαβε καθήκοντα στο ιδιαίτερο γραφείο του τότε ΥΠΕΘΟ, Γ. Γεννηματά.
Την περίοδο 1990-1993, επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη, ανέλαβε τον συντονισμό των δραστηριοτήτων του Γ. Γεννηματά, που τότε ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. Το 1993, όταν ο Γ. Γεννηματάς ανέλαβε τα υπουργεία ΥΠΕΘΟ και Οικονομικών, έγινε συντονίστρια του ιδιαίτερου γραφείου του. Από το 1996 ήταν εκλεγμένη πρόεδρος του Ομίλου «Γιώργος Γεννηματάς».
Ήταν 1994, όταν ο πατέρας της έφυγε από τη ζωή, χτυπημένος από τον καρκίνο, σε ηλικία μόλις 55 ετών. Λίγους μήνες νωρίτερα είχε χάσει τη μάχη και η μητέρα της Κάκια σε ηλικία 54 ετών. Ο Γιώργος Γεννηματάς πάλευε με τον καρκίνο δύο χρόνια, ενώ η μητέρα της, Κάκια, δέκα.
«Παλεύαμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Με επτά μήνες διαφορά έφυγαν οι γονείς μου από τη ζωή. Πρώτα η μητέρα μου και μετά ο πατέρας μου. Μόνο αυτό μπορούσε να συμβεί με αυτούς τους ανθρώπους. Ήταν μαζί από 13 χρόνων. Μια ζωή μαζί», είχε πει σε συνέντευξή της στην εκπομπή «Μεσάνυχτα».
Πρώτη φορά στη Βουλή
Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής (Α' Αθήνας) με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ τον Απρίλιο του 2000 και στις 21 του ίδιου μήνα εξελέγη γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων. Στις 3 Οκτωβρίου του 2001, επανεξελέγη γραμματέας του προεδρείου της Βουλής. Τον Μάιο του 2000, εξελέγη γραμματέας της διαρκούς κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Τον Οκτώβριο του 2001, στο 6ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη για πρώτη φορά μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, και τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου εξελέγη από την ΚΕ γραμματέας του Τομέα Παιδείας και Εκπαίδευσης του κόμματος. Τον ίδιο μήνα εξελέγη γραμματέας της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Το πρώτο κυβερνητικό αξίωμα
Τον Οκτώβριο του 2009 ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα ως υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στην πρώτη κυβέρνηση του Γιώργου Α. Παπανδρέου.
Στις 26 Μαρτίου 2012, ύστερα από απόφαση του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, ανέλαβε εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, θέση που διατήρησε έως και τις 26 Ιουνίου του 2013, οπότε ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας. Το Μάρτιο του 2013 επανεξελέγη μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κινήματος.
Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το 2015
Στις 15 Ιουνίου του 2015 εξελέγη νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στις 30 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο, και ενόψει των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσαν τον εκλογικό συνδυασμό των δύο κομμάτων υπό τον τίτλο «Δημοκρατική Συμπαράταξη». Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου η Δημοκρατική Συμπαράταξη έλαβε ποσοστό 6,28% και εξέλεξε 17 βουλευτές.
Η δημιουργία του ΚΙΝΑΛ
Τον Ιούλιο του 2017, από το βήμα του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα και κάλεσε να συμμετάσχουν σε αυτό κόμματα και πολιτικές κινήσεις που θα ήθελαν να εκφράσουν τον χώρο της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Επίσης, δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη, από τα μέλη και ψηφοφόρους των κομμάτων που θα ενταχθούν στο εγχείρημα, του ηγέτη του νέου πολιτικού φορέα.
Περήφανη για την οικογένειά της και τα παιδιά της
Παρότι στα 22 της έμαθε ότι δεν μπορεί να κάνει παιδιά, έφερε στον κόσμο τα τρία αγγελούδια της, για τα οποία ήταν περήφανη και λάτρευε. «Δεν μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς παιδιά. Υπάρχουν γυναίκες που δεν θέλουν, και το σέβομαι. Εγώ δεν είμαι έτσι. Ήμουν μόλις 22 ετών όταν μου το είπαν. Δεν έγινε εύκολα. Προσπαθούσα δέκα χρόνια να μείνω έγκυος. Με πολλές αποτυχίες και αναποδιές. Αλλά πάντα στη ζωή αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Σήμερα έχω τρία παιδιά και χαίρομαι που ήρθαν έτσι τα πράγματα. Δυστυχώς, οι γονείς μου δεν πρόλαβαν να τα γνωρίσουν. Έφυγαν και με αυτόν τον καημό», είχε πει στην τηλεοπτική της συνέντευξη στην Ελεονώρα Μελέτη, μιλώντας για την οικογένειά της.
Πρώτος σύζυγος της Φώφης Γεννηματά ήταν ο Αλέξανδρος Ντέκας, η εταιρεία του οποίου το 1994 ανέλαβε από την Κτηματολόγιο Α.Ε. να υλοποιήσει το για πρώτη φορά συντασσόμενο ελληνικό κτηματολόγιο. Παντρεύτηκαν όταν η Φώφη Γεννηματά ήταν 22 ετών και απέκτησαν μαζί μία κόρη.
Ο δεύτερος σύζυγός της ήταν ο Ανδρέας Τσούνης, τον οποίο παντρεύτηκε το 2003. Μαζί απέκτησαν μια κόρη και έναν γιο.
Η μεγάλη κόρη της Φώφης Γεννηματά, η Αιμιλία, είναι 24 ετών σήμερα και μετά τις σπουδές της στην Αρχιτεκτονική, στη Γλασκώβη, επέστρεψε στην Αθήνα και ασχολείται στην επιχείρηση του πατέρα της, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της συμβουλευτικής σε έργα ανακύκλωσης, φωτοβολταϊκής ενέργειας και αξιοποίησης αποβλήτων. Τα δύο μικρότερα παιδιά της, ο Ανδρέας και η Κατερίνα, είναι 17 ετών και 15 ετών, αντίστοιχα.
Ο καρκίνος της στέρησε τους γονείς της και όταν διεγνώσθη και εκείνη με καρκίνο η μόνη της αγωνία ήταν αν θα μπορέσει να δει τα παιδιά της να μεγαλώνουν, αν θα μπορέσει να τα αναθρέψει. «Με έπιανε τρόμος όταν σκεφτόμουν ότι τα παιδιά μου, που με τόσο κόπο και προσπάθεια απέκτησα, θα τα άφηνα ξαφνικά μόνα τους. Είναι πολύ οδυνηρό» δήλωνε η Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξή της πριν από λίγα χρόνια, για τη στιγμή που -πριν από δέκα χρόνια- έμαθε πως θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον καρκίνο. Είχε περιγράψει, μάλιστα, ως τη δυσκολότερη στιγμή στη ζωή της αυτή που έπρεπε να πει στην 9,5 ετών -τότε- Αιμιλία για το χειρουργείο της.
Λάτρευε το σκύλο της
Μέλος της οικογένειας ο σκύλος της. Μάλιστα έλεγε οτι η αγάπη και το καλό που τους επιστρέφει αυτό το πλασματάκι, δεν συγκρίνεται με τίποτα.
Την Τετάρτη η κηδεία της Φώφης Γεννηματά
Η σορός της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα την Τετάρτη και ώρα 10:00 π.μ. στη Μητρόπολη Αθηνών. Στις 14:00 θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί η ταφή της Φώφης Γεννηματά στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.