Εξελίξεις στο Κυπριακό αναμένονται το επόμενο διάστημα, καθώς όλες οι πλευρές περιμένουν την πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα την OHE.
Tο διπλωματικό παρασκήνιο εντείνεται.
50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και τη διαίρεση του νησιού, ίσως αυτή να είναι η τελευταία ευκαιρία για μια βιώσιμη λύση που θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου, παρότι όλοι αναγνωρίζουν τις δεδομένες δυσκολίες που υπάρχουν.
Τον τελευταίο χρόνο Αθήνα και Λευκωσία έχουν εργαστεί εντατικά προκειμένου το θέμα να βρεθεί ψηλά στην ατζέντα του ΟΗΕ και να υπάρξουν πιέσεις προς την τουρκοκυπριακή πλευρά για επανέναρξη του διαλόγου. Κάτι που δεν ήταν καθόλου δεδομένο, με το ζήτημα να παραμένει παγωμένο τα τελευταία χρόνια.
To σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί Ελλάδα και Κύπρος για το Κυπριακό
Σύμφωνα με πληροφορίες, Ελλάδα και Κύπρος έχουν επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με το οποίο είναι έτοιμες να προσέλθουν στις συζητήσεις εφόσον όλες οι πλευρές πειστούν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Βασικός άξονας είναι «μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, σε ένα ενιαίο κράτος, όπου όλοι οι πολίτες θα είναι Κύπριοι και Ευρωπαίοι», όπως το περιέγραψε από τη Λευκωσία το Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το μεγάλο ζητούμενο είναι ποια θα είναι η στάση της Τουρκίας έναντι της πρωτοβουλίας του ΟΗΕ. Το Σάββατο ο Ταγίπ Ερντογάν, στη φιέστα που διοργάνωσε για άλλη μία φορά το ψευδοκράτος, αναλώθηκε σε ιαχές και σε μια ανέξοδη ρητορεία, που όμως δεν ξεπέρασε τα εσκαμμένα και δεν περιλάμβανε τις απειλές και τους βερμπαλισμούς περασμένων ετών, όπως παρατηρούν διπλωματικές πηγές. Είναι γεγονός πως σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν ο Τούρκος πρόεδρος είχε εκτοξεύσει απειλές και είχε χρησιμοποιήσει ακραίους χαρακτηρισμούς, κάτι που απέφυγε να κάνει φέτος. Το ότι δεν απέκλεισε τον διάλογο, μάλιστα, αφήνει το περιθώριο να υπάρξει επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων τον τελευταίο χρόνο εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση, κάτι που συμμερίζεται και ο κ. Γκουτιέρες, που θέλει να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ και να προχωρήσει στις αναμενόμενες κινήσεις από την πλευρά του. Αθήνα και Λευκωσία θέλουν να εμπλέξουν στη συζήτηση και την Ε.Ε., «που έχει τα εργαλεία να εγγυηθεί την υλοποίηση μιας συμφωνίας», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης το Σάββατο.
«Όλα θα έχουν κριθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο»
«Όλα θα έχουν κριθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο», είναι η εκτίμηση που υπάρχει σε Αθήνα και Λευκωσία, με αφορμή και τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη. Εκεί είναι προγραμματισμένη και η επόμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν για τον ελληνοτουρκικό διάλογο.