Την παραίτηση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και προέδρου του Α1 πολιτικού τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Χρήστου Τζανερρίκου, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε για την παραίτηση του αρεοπαγιτή, απαντώντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχω κανένα σχόλιο. Το πληροφορήθηκα και εγώ πριν από λίγο πληροφορήθηκα για την παραίτηση του κ. Τζενερρίκου, του οποίο η θητεία λόγω ορίου ηλικίας έληγε σε δύο μήνες από σήμερα».
Οικονόμου: Δεν υπάρχει καμία παρέμβαση της κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης
Ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε κυβερνητική παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης.
Ερωτηθείς για δημοσίευμα που έκανε λόγο για συνάντηση Γεραπετρίτη-Τζανερίκου, ο κ. Οικονόμου επανέλαβε: «Δεν υπάρχει καμία παρέμβαση της κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης σε καμία φάση αυτής της περιόδου. Είναι έξω από το αξιακό μας πλαίσιο, τη λογική μας, έξω από τη βασική και θεμελιώδη αρχή περί διάκρισης των εξουσιών», επισήμανε ο κ. Οικονόμου.
«Εκείνο που είναι σαφές και συμβαίνει είναι ότι στο πλαίσιο της νομοθετικής πρωτοβουλίας δεδομένου ότι υπάρχουν και δικονομικά ζητήματα λειτουργίας του δικαστηρίου, η κυβέρνηση είχε μια προηγούμενη διαβούλευση με την ηγεσία του Αρείου Πάγου. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν συνιστά την οποιαδήποτε μορφής παρέμβαση, αντίθετα θα έλεγα ότι είναι θεσμικά επιβεβλημένο», ξεκαθάρισε.
Eπίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τη Χρυσή Αυγή
Παράλληλα, επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του απέναντι στο μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του είπε ότι δεν θα ψηφίσει τη σχετική τροπολογία αναφέροντας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη «ας αναλάβει μόνος του την ευθύνη».
«Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αφήσει τα πολλά λόγια τις υπεκφυγές και την ασάφεια γύρω από το ζήτημα αυτό. Είναι υπερ του να αποτραπεί σε εγκληματική οργάνωση με τον οποιονδήποτε μανδύα να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία; Ναι ή όχι; Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να τοποθετηθεί και στη Βουλή και απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Θέλει να συμμετάσχουν οι μαχαιροβγάλτες, οι φασίστες, οι νεοναζί οι εγκληματίες, οι ακροδεξιοί στις εθνικές εκλογές; Ναι ή όχι;», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Ο Γιάννης Οικονόμου χαρακτήρισε «ακατανόητη και επικίνδυνη» τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ καλώντας τον «να αφήσει τα μισόλογα και την ηθελημένη ασάφεια». Όπως υπογράμμισε, «κάθε εργαλειοποίηση της θεσμικότητας γύρω από το ζήτημα αυτό είναι και ανεπίτρεπτη και ασυγχώρητη».
«Σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες για τον αποκλεισμό εγκληματικών οργανώσεων με το μανδύα κόμματος στις εκλογές η θέση μας ήταν και είναι ξεκάθαρη, σε αντίθεση, δυστυχώς, με άλλα κόμματα που είτε από αντιπολιτευτικό μένος, είτε από μικροκομματικούς μαθηματικούς υπολογισμούς, είτε γιατί θέλουν να ψαρέψουν στα θολά νερά της ακροδεξιάς, αντιδρούν, αδιαφορώντας όμως για τις συνέπειες των επιλογών τους αυτών τόσο σε πολιτικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Με πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση δημιουργήθηκε επαρκές θεσμικό πλαίσιο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον 'Αρειο Πάγο να απαγορεύσει τη συμμετοχή σε εκλογική διαδικασία σε εγκληματικές οργανώσεις. Και το πλαίσιο αυτό δεν αφήνει καμία απολύτως αμφιβολία ως προς τον προσδιορισμό των πραγματικών προθέσεων, αλλά και της πραγματικής ηγεσίας οργανώσεων που με τον μανδύα κομμάτων προσπαθούν να ξεγελάσουν τους θεσμούς και την κοινωνία, επιστρατεύοντας ακόμη και πρώην δικαστικούς ως επικεφαλής αυτών των εγκληματικών οργανώσεων με το μανδύα πολιτικού κόμματος. Η πρωτοβουλία της κυβέρνησής μας είναι απολύτως στο πλαίσιο των συνταγματικών της υποχρεώσεων, κορυφαία των οποίων είναι η θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών και η απόκρουση κάθε τυχόν επιβουλής της.
Για την περαιτέρω ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή τροπολογία που περιέχει δύο αλλαγές σε σχέση με την αρχική ρύθμιση. Η πρώτη είναι ότι η ανακήρυξη ή όχι θα γίνεται όχι από ένα υποσύνολο του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου αλλά από την πλήρη σύνθεση του τμήματος αυτού, και από τους 10 δικαστές που συμμετέχουν.
Η δεύτερη αλλαγή είναι ότι υπομνήματα προς τεκμηρίωση θα μπορούν να υποβάλλονται στον 'Αρειο Πάγο ενόψει της ανακήρυξης και από άλλες δικαστικές Αρχές ή από κάθε διοικητική Αρχή. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε τώρα με αυτήν την πρόσθετη νομοθετική ρύθμιση είναι να ενισχύσουμε τη δικαστική κρίση, να τη θωρακίσουμε ώστε αυτή -όποια και να είναι- να μην έχει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Σε κάθε περίπτωση δεν αλλάζει οτιδήποτε σε σχέση με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις που απαιτούνται και που προβλέπονται από τη ρύθμιση που έχει ήδη ψηφιστεί και επίσης δεν επηρεάζεται σε τίποτα η σύνθεση του Α1 Τμήματος, η οποία είναι έτσι και αλλιώς δεδομένη.
Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ για ένα τέτοιο ζήτημα είναι ακατανόητη και επικίνδυνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλεται να αφήσει τα μισόλογα και την ηθελημένη ασάφεια, καθώς το ζήτημα αυτό είναι εξόχως σοβαρό και αγγίζει τον σκληρό πυρήνα της Δημοκρατίας μας. Κάθε εργαλειοποίηση της θεσμικότητας γύρω από το ζήτημα αυτό είναι και ανεπίτρεπτη και ασυγχώρητη».