«Χωρίς πανικό, χωρίς να προκαλούμε κανέναν, η Ελλάδα είναι μια δυνατή χώρα», επισήμανε ο Γιάννης Οικονόμου σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μίλησε στο «ΣΚΑΙ» για την τουρκική προκλητικότητα, το μεταναστευτικό, τις ανατιμήσεις αλλά και τις πρόωρες εκλογές. «Η κυβέρνηση παραμένει εστιασμένη στη διαχείριση των πολύ σημαντικών προβλημάτων. Έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά να κάνουμε και για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της εισαγόμενης ακρίβειας, αλλά και για να συνεχίσουμε ένα μεταρρυθμιστικό έργο που δυναμώνει την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα. Προς τα εκεί είναι η προσοχή μας και προς τα εκεί που θα πάμε», τόνισε.
Ο Ερντογάν εξαπολύει απειλές εναντίον της Ελλάδας
Αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Οικονόμου επισήμανε: «Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι υπάρχει μια πλειοδοσία της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας. Είναι σαν να συναγωνίζεται ο ένας τον άλλον, με πρώτο τον Πρόεδρο Ερντογάν, με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς έναντι της χώρας, με απειλές, με ανυπόστατους ισχυρισμούς και με ανιστόρητες αξιώσεις. Αυτό βλέπουμε να κλιμακώνεται. Αυτό το αντιμετωπίζουμε πολύ ρεαλιστικά και ουσιαστικά. Και όσο πιο ουσιαστικά το αντιμετωπίζουμε, τόσο περισσότερο εξοργίζεται η απέναντι πλευρά.
Αυτό που έγινε το τελευταίο διάστημα, πέραν των υπολοίπων χειρισμών της εξωτερικής πολιτικής που έχουν δυναμώσει τη χώρα, η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια, οι επαφές με τους εταίρους μας με τους χάρτες που η Τουρκία προσπαθεί να θεμελιώσει τις αξιώσεις της, την έχει ενοχλήσει ακόμη περισσότερο. Για αυτό έχουν έρθει διαδοχικές καταδίκες, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, πάρα πολύ καθαρές, από τις ΗΠΑ, από τη Γερμανία, από τη Γαλλία, την ΕΕ».
«Απέναντι σε αυτή τη συνέχιση της προκλητικότητας εμείς έναν δρόμο έχουμε. Πρώτα από όλα να κάνουμε ό,τι απαιτείται, έτσι ώστε να είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία. Το γνωρίζουν άπαντες αυτό, ας μη γελιόμαστε. Και αυτοί που φωνάζουν πολύ, το γνωρίζουν. Το δοκίμασαν κατά καιρούς στο παρελθόν. Γνωρίζουν ότι η χώρα έχει την ικανότητα -χωρίς να προκαλεί κανέναν- να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εθνική της κυριαρχία», τόνισε.
Υπογράμμισε επίσης πως «όταν βλέπεις να επιμένουν οι απέναντι σε μια ρητορική, όταν βλέπεις ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα για ζητήματα που δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθεί όχι η Ελλάδα, αλλά και ο πολιτισμένος κόσμος, οφείλεις πάντοτε να είσαι σε εγρήγορση».
Οφείλουμε ανά πάσα στιγμή να έχουμε τα αντανακλαστικά μας ενεργοποιημένα
Είπε ακόμη αναφορικά με το μεταναστευτικό ότι «οι ελληνικές Αρχές κάνουν αυτό που πρέπει, με ψυχραιμία χωρίς πολλά λόγια, με αποτελεσματικότητα» και προσέθεσε:
«Οφείλουμε ανά πάσα στιγμή να έχουμε τα αντανακλαστικά μας ενεργοποιημένα, είτε αυτά αφορούν την απάντηση της τουρκικής προκλητικότητας στο διπλωματικό πεδίο, όπως κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα, είτε αυτά αφορούν την εγρήγορση στο πεδίο. Χωρίς πανικό, χωρίς να προκαλούμε κανέναν, η Ελλάδα είναι μια δυνατή χώρα.
Εάν οποτεδήποτε παραστεί μία κρίσιμη στιγμή, αυτό που οφείλει να κάνει η κάθε υπεύθυνη πολιτική ηγεσία, είναι να μπορέσει να αντιδράσει γρήγορα και αποτελεσματικά. Απέναντι σε αυτό το κρεσέντο, σε αυτήν την κορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας, δεν είναι δική μας δουλειά να ερμηνεύσουμε τη στάση της Τουρκίας. Αντανακλάται η νευρικότητά τους για την απήχηση της Ελλάδας στο εξωτερικό. Αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε είναι ψύχραιμα, αποφασιστικά, να διαβάζουμε σωστά το πεδίο και να είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε όπως πρέπει.
Το ορόσημο της συνεδρίασης του ΝΑΤΟ είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να αγνοηθεί. Εκεί υπάρχουν διάφορα ζητήματα που έχει η Τουρκία και για την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Προφανώς, αυτό είναι ένα ορόσημο που πρέπει κανείς να το λάβει υπόψη του σοβαρά. Από εκεί και πέρα, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και μια σειρά από άλλα πράγματα. Έχουν εκλογές, έχουν μια οικονομία που καταρρέει.
Ο πρωθυπουργός, χθες, ήταν πάρα πολύ ξεκάθαρος σε αυτά που είπε. Τους κάλεσε να μην δοκιμάσουν τη μετάβαση της προκλητικότητας στο πεδίο, διότι αυτό θα είναι κάτι που θα είναι απολύτως αδιέξοδο και δεν θα έχει απολύτως κανένα νόημα».
Υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με την τουρκική πλευρά
Ο κ. Οικονόμου τόνισε ταυτόχρονα: «Πάντοτε υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας και πρέπει να υπάρχουν ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές. Με ευθύνη της τουρκικής πλευράς έχουν περιοριστεί πάρα πολύ οι δίαυλοι και τα κανάλια επικοινωνίας. Υπήρξε μία καθολική αλλαγή μετά τη συνάντηση του προέδρου Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Ο Μητσοτάκης πήγε στην Αμερική και είπε για τις υπερπτήσεις που κάνουν πάνω από τα κατοικημένα νησιά, είπε για τους χάρτες της "Γαλάζιας Πατρίδας", είπε για όλα αυτά τα προκλητικά και πρωτοφανή που λέει ο ένας μετά τον άλλο οι Τούρκοι πολιτικοί στα κανάλια και τις εφημερίδες τους συνέχεια. Αναδεικνύει την τουρκική παραβατικότητα, όχι μόνο σε ό,τι αφορά στις σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας, αλλά και σε ό,τι αφορά στο Διεθνές Δίκαιο.
Η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με γινάτι και με πείσματα. Η Ελλάδα ακολουθεί μια εξωτερική πολιτική αρχών. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι θέσεις της ελληνικής πλευράς είναι γνωστές, είναι σταθερές, είναι ανυποχώρητες σε ό,τι αφορά στην εθνική μας κυριαρχία. Από εκεί και πέρα, αυτοί που έχουν αλλάξει ρότα και που δεν αντιλαμβάνονται ότι σε μια εποχή που ο κόσμος έχει αλλάξει, που γίνονται αυτά που γίνονται στην Ουκρανία και που είναι προς το συμφέρον όλων μας να υπάρχει μια σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, εκείνοι είναι που πρέπει να αναλογιστούν τι λάθος έχουν κάνει και σε τι αδιέξοδο οδηγούνται σε ένα ακόμη μέτωπο».
Θα αξιοποιήσουμε όσο καλύτερα γίνεται τα τελευταία δημοσιονομικά περιθώρια
Για τις ανατιμήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγνώρισε πως το πρόβλημα με τα καύσιμα είναι πάρα πολύ σημαντικό.
«Οι μετακινήσεις για τους Έλληνες πολίτες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Αντιμετωπίζουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Ήδη τρέχει ένα πρόγραμμα στήριξης για τα καύσιμα. Προφανώς, οι ανατιμήσεις καθιστούν αναγκαία την περαιτέρω παρέμβαση στο κομμάτι αυτό. Αυτό που μπορώ να πω τώρα είναι η κατεύθυνση. Ότι με όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό τρόπο θα αξιοποιήσουμε και τα τελευταία περιθώρια που δημοσιονομικά έχουμε για να σταθούμε στο πλευρό των πολιτών, έχοντας πάντα κατά νου ότι δεν είναι ατελείωτα.
Για το ηλεκτρικό ρεύμα, επεξεργαστήκαμε για πολύ καιρό ένα σχέδιο αποτελεσματικό, το οποίο έφερε και θα φέρει ακόμη μεγαλύτερα αποτελέσματα. Μετά τις 14 του μήνα ανοίγει η πλατφόρμα για τις επιστροφές του 50% των αυξήσεων Δεκεμβρίου- Μαΐου. Τον Ιούλιο ξεκινάει η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής με οριζόντιο χαρακτήρα για όλον τον πληθυσμό. Και στα καύσιμα, ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει, θα γίνει».
Στο σημείο αυτό τόνισε: «Έχουμε πει πάρα πολλές φορές για ποιον λόγο η αξιοποίηση των φορολογικών εργαλείων δεν προκρίνεται από την κυβέρνηση, από το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να πέσουν οι τιμές στα καύσιμα ή σε άλλα καταναλωτικά αγαθά. Στην ουσία πρόκειται για λεφτά των ίδιων των πολιτών. Γιατί αυτό είναι οι φόροι. Είναι λεφτά των ίδιων των πολιτών, που γυρίζουν πίσω για να δώσουν παροχές, για να στηρίξουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Αν αυτά τα χρήματα λείψουν, κάποιος θα αναγκαστεί είτε να έρθει να βάλει καινούριους φόρους ή να δανειστεί με πολύ υψηλά επιτόκια.
Βλέπουμε ότι η ακρίβεια στα καύσιμα πλήττει εισοδήματα που είναι πάνω από την περίμετρο των πιο ευάλωτων. Άρα, όπως και στο ρεύμα, που χρειάστηκε να γίνουν πιο αποφασιστικές παρεμβάσεις και για εκείνους που κατανάλωναν πάνω από 300 κιλοβατώρες, προσπαθούμε να βρούμε τους πόρους, να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίνεται για να διευρύνουμε όλα τα υπόλοιπα. Μέσα στο μήνα νομίζω ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις».
Ο τόπος χρειάζεται μια σταθερή διακυβέρνηση, τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου
Τέλος, αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο κ. Οικονόμου είπε πως «είναι σταθερός και ο σχεδιασμός και η πρόθεση της κυβέρνησης οι εκλογές να γίνουν το 2023- αυτή είναι η πραγματικότητα» και προσέθεσε:
«Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται τρία χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Πάντοτε όταν είσαι στον τελευταίο χρόνο πριν τις εκλογές, προφανώς πυκνώνουν και οι συζητήσεις και de facto μπαίνουμε σε μια περίοδο που σε ένα χρόνο από τώρα θα οδηγήσει σε εκλογές. Η κυβέρνηση παραμένει εστιασμένη στη διαχείριση των πολύ σημαντικών προβλημάτων. Έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά να κάνουμε και για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της εισαγόμενης ακρίβειας, αλλά και για να συνεχίσουμε ένα μεταρρυθμιστικό έργο που δυναμώνει την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα. Προς τα εκεί είναι η προσοχή μας και προς τα εκεί που θα πάμε.
Είπε ο πρωθυπουργός χθες, και νομίζω ότι αυτό έχει τη σημασία του, ότι με δεδομένο το κλίμα που υπάρχει σε ολόκληρο τον κόσμο, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, είναι καλό όλοι να εστιαστούμε σε μία δημιουργική κριτική, σκληρή κριτική σε ό,τι αφορά στην αντιπολίτευση, να περιορίσουμε την τοξικότητα, να περιορίσουμε πράγματα που διχάζουν την κοινωνία…
Λίγο-πολύ τα πολιτικά χαρακτηριστικά είναι ίδια με αυτά που ήταν στις εκλογές του Ιουλίου του 2019. Η διαφορά μεταξύ των πολιτικών κομμάτων είναι αυτή που ήταν τον Ιούλιο του 2019. Όταν έρθουν εκλογές και με διακυβεύματα τα επίδικα και τα διλήμματα της προεκλογικής περιόδου, ο καθένας θα τοποθετηθεί απέναντι στο πιο ουσιαστικό και το πιο καθοριστικό. Ποια θα είναι μια σταθερή κυβέρνηση μέσα σε αυτό το γενικευμένο κλίμα αστάθειας, προκλήσεων, απειλών.
Δεν θα χρειαστούν τρεις κάλπες. Θα ξεπεράσουμε τη σκόπελο της απλής αναλογικής, αυτής της ηθελημένης παρέμβασης του ΣΥΡΙΖΑ, να ναρκοθετήσει τη σταθερή διακυβέρνηση και τη σωστή κυβερνησιμότητα».
«Οι συνεργασίες σε ένα πολιτικό σύστημα προκύπτουν όταν υπάρχει πρόθεση και πολύ καλή καθαρή τοποθέτηση. Με τα συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά και με την περιχαράκωση την εσωτερική και την οριοθέτηση που επιχειρούν πολιτικοί χώροι στην Ελλάδα, δεν διαφαίνεται ότι μπορεί να υπάρχει αυτό το περιθώριο τώρα. Όταν ένα πολιτικό κόμμα ξεκινάει να τοποθετηθεί για τα χαρακτηριστικά μιας κυβέρνησης και λέει ότι "εγώ αποκλείω το γεγονός να είναι πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση ο Μητσοτάκης", δηλαδή ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, δηλαδή ο πρόεδρος του κόμματος που με το δικό του θα έχει μια διαφορά -όπως φαίνεται δημοσκοπικά σήμερα- περίπου των 20-25 μονάδων, υπάρχει ένα θεμελιακό πρόβλημα στο να συζητήσεις για το πώς θα γίνει.
Πολλά πράγματα που λέγονται τώρα από κόμματα, από πολιτικούς αρχηγούς, η ψήφος του ελληνικού λαού θα αναγκάσει να επανατοποθετηθούν. Σε αυτό το οποίο παραμένουμε σταθεροί και αταλάντευτοι, διότι ποτέ δεν υποστηρίξαμε τη λογική της απλής αναλογικής. Ο τόπος χρειάζεται μια σταθερή διακυβέρνηση. Ο εκλογικός νόμος παραμένει όπως είναι», κατέληξε ο κ. Οικονόμου.