«Θα αποκαταστήσουμε πλήρως τις αδικίες σε βάρος των Ελλήνων που επισωρεύτηκαν από το 2010 και μετά», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Η κυβέρνησή μας στα τρία από τα τριάμισι χρόνια της πρώτης τετραετίας μας βρέθηκε να διαχειρίζεται κρίσεις: η μεταναστευτική εισβολή στον Έβρο, η πανδημία, η κλιματική κρίση, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η συνεχής γεωστρατηγική ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο ενέσκηψαν από πολύ νωρίς ήδη από την έναρξη του 2020 και μονοπώλησαν σχεδόν το εγχώριο και διεθνές ενδιαφέρον», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Επεσήμανε πως η Ελλάδα σε καθεμιά από αυτές τις κρίσεις, σε κάθε επιμέρους τομέα τα κατάφερε καλύτερα από πολλές χώρες της ΕΕ. «Αρκετά συχνά μάλιστα γίναμε παράδειγμα προς μίμηση και σε καμιά περίπτωση αντιπαράδειγμα», πρόσθεσε.
Υπογράμμισε ότι αυτό δεν ήταν ούτε εύκολο, ούτε τυχαίο, «απαιτούσε σχέδιο, συλλογή και ανάλυση των δεδομένων, τεχνογνωσία, εφευρετικότητα, άριστη γνώση του διεθνούς περιβάλλοντος. Απαιτούσε ισχυρή πολιτική βούληση αλλά και υψηλό αίσθημα ευθύνης, ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων και επαγγελματική διαχείριση της καθημερινότητας. Απαιτούσε ταυτόχρονα άμεση αναπροσαρμογή στα απότομα γυρίσματα της συγκυρίας».
«Αντέχουμε παρότι αυτό δεν ήταν ούτε εύκολο ούτε αναμενόμενο»
Με δεδομένο ότι οι δυσκολίες συνεχίζονται, ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε: «κι εμείς συνεχίζουμε να προσπαθούμε για να βρισκόμαστε πάντοτε ένα βήμα μπροστά τους. Αντέχουμε παρότι αυτό δεν ήταν ούτε εύκολο ούτε αναμενόμενο για μια χώρα με τα μεγέθη και τα χαρακτηριστικά της Ελλάδος, η οποία είχε διέλθει για μια δεκαετία από την κρίση των μνημονίων, τη μεγαλύτερη κρίση -θυμίζω- σε φιλελεύθερη δημοκρατία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Τόνισε ότι παρά τα πλήγματα, οι δυσκολίες «δεν μας έριξαν στο καναβάτσο. Προχωρήσαμε, προχωράμε και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα τα καταφέρουμε μέχρι τέλους. Και όχι μόνο αυτό. Θα βγούμε από τις κρίσεις με φορά που θα επιτρέψει να προσεγγίσουμε ακόμη περισσότερο το βιοτικό επίπεδο των πλέον ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών και να αποκαταστήσουμε πλήρως τις αδικίες σε βάρος των Ελλήνων που επισωρεύτηκαν από το 2010 και μετά». Πρόσθεσε επίσης ότι τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την πεποίθηση αυτή.
«Πετύχαμε να πραγματώσουμε το μεγαλύτερο μέρος του αρχικού μας σχεδίου»
Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην υλοποίηση μέτρων και πολιτικών για την οριστική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την άρση των συνεπειών τους, στον ανασχεδιασμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και τον εκσυγχρονισμό του κράτους, στην αναβάθμιση της παιδείας, τη βελτίωση της καθημερινότητας, την εξάλειψη των αδικιών στην κοινωνική ατζέντα και εμπέδωση της δημόσιας και ιδιωτικής ασφάλειας, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την απόκτηση ενεργειακής αυτονομίας, την αποκατάσταση του διεθνούς κύρους της χώρας, τη θωράκιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με αλλαγή παραδείγματος στη διπλωματία και την εξωτερική μας πολιτική αλλά και ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων. Αυτοί ήταν οι βασικότεροι από τους άξονες του πολιτικού μας σχεδίου», είπε. «Και εν μέσω κατακλυσμιαίων κρίσεων πετύχαμε να πραγματώσουμε το μεγαλύτερο μέρος του αρχικού μας σχεδίου».
Έκανε στη συνέχεια συγκεκριμένες αναφορές προς επίρρωσιν αυτής της θέσης, ξεκινώντας από τον φετινό Προϋπολογισμό, τη βελτίωση της Οικονομίας που ο ρυθμός μεγέθυνσής της είναι διπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου, την ενίσχυση των επενδύσεων σε ύψος ρεκόρ αλλά και των εξαγωγών, την υποχώρηση της ανεργίας, τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, τη μείωση των κόκκινων δανείων κατά 60,5 δισεκ. ευρώ από τον Ιούνιο του 2019, τη μείωση του δημόσιου χρέους, την επιστροφή από το 2023 σε πρωτογενές πλεόνασμα και το γεγονός ότι το 2023 «θα κατακτήσουμε και την επενδυτική βαθμίδα».
«Δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε εφησυχασμού ούτε πανηγυρισμών»
Τόνισε ότι με δεδομένο ότι οι κρίσεις συνεχίζονται και οι αντοχές των Ελλήνων εξακολουθούν να δοκιμάζονται . Επεσήμανε όμως ότι δεν πρέπει και να υποτιμώνται όσα κατακτήθηκαν γιατί έχουν ουσιαστικό αποτύπωμα στη ζωή των πολιτών.
Σημείωσε ότι όλα αυτά εκτός των άλλων σηματοδοτούν και κάτι ακόμη: «είναι ισχυρές αποδείξεις του πόσα μπορούμε να καταφέρουμε σε μια νέα τετραετία χωρίς την πίεση των διεθνών κρίσεων και απελευθερωμένοι πλήρως από τις συνέπειες της δεκαετούς περιόδου των μνημονίων. Το δύσκολο είναι πάντοτε η αρχή, είναι η θεμελίωση. Αυτό έγινε και από δω και πέρα θα συνεχίσουμε σταθερά και ανοδικά για όλους, μακριά από φωνές και αντιλήψεις που απλώς θέλουν να καταστρέψουν και να μας ξαναβυθίσουν στην κρίση και την υστέρηση».
«Οριστική επιστροφή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα»
Ακολούθως αναφέρθηκε στην πρώτη θετική προκαταρκτική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το δεύτερο αίτημα πληρωμής της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Τόνισε ότι σηματοδοτείται η οριστική επιστροφή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, εισροή περίπου 770 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία άμεσα αλλά και εξοικονόμηση 5,2 δισεκ. ευρώ από τόκους που θα πληρώναμε μεσομακροπρόθεσμα από τον ESM.
Μαζί με την πρώτη πληρωμή και την προχρηματοδότηση, το ποσό που λαμβάνει, προς το παρόν, η χώρα μας, από αυτό το πολύτιμο, αναπτυξιακό εργαλείο, υπερβαίνει τα 11 δισ. ευρώ.
Είπε επίσης πως η Ελλάδα ήταν μέσα στις πέντε πρώτες χώρες που υπέβαλαν αίτημα εκταμίευσης της δεύτερης πληρωμής από το ΤΑΑ. Μάλιστα, ήταν η πρώτη που κατέθεσε αίτημα για την τρίτη πληρωμή.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πορεία υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.
Πέρασε ακόμη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Σπίτι μου - στεγαστική πολιτική για τους νέους» αναφερόμενος στους τέσσερις άξονες στεγαστικής πολιτικής που χτίζει, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την κοινωνική στέγαση στη ΔΕΘ.
«Εκλογές στο τέλος της τετραετίας»
«Βρισκόμαστε περίπου ένα μήνα πριν το 2023, όπως με συνέπεια είχαμε πει, οι εκλογές θα γίνουν στο 2023, στο τέλος της 4ετίας, ένα χρονικό διάστημα στο οποίο και πλησιάζουμε» είπε ο Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την δήλωση του πρωθυπουργού ότι «μυρίζει εκλογές».
Αναφερόμενος στις βολές της αντιπολίτευσης «περί ενδεχόμενης νοθείας», είπε ότι η αυθεντική αποτύπωση της λαϊκής βούλησης στις εκλογές είναι από τα κεκτημένα της μεταπολίτευσης που κανείς δεν διανοήθηκε να αμφισβητήσει. Χαρακτήρισε «άκρως ανησυχητικό το ότι κάποιοι οικοδομούν γραμμή άμυνας για ενδεχόμενο ήττας και εντάσσουν στην επιχειρηματολογία τους τέτοια ανυπόστατα πράγματα. Γνήσια θα αποτυπωθεί στο εκλογικό αποτέλεσμα η ψήφος του λαού».
Για τις παρακολουθήσεις
Σχετικά με θέμα των παρακολουθήσεων με το predator και το εάν θα καταφύγει ο ίδιος στη δικαιοσύνη εναντίον «όσων σας παρακολουθούσαν» ο κ. Οικονόμου είπε: «Βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική διαδικασία στην οποία η κυβέρνηση έχει απόλυτη εμπιστοσύνη και καλεί όσους έχουν στοιχεία να τα προσκομίσουν». Ο κ. Οικονόμου είπε ότι ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για τα λογισμικά και σύντομα οι προτάσεις θα κατατεθούν στο κοινοβούλιο και «θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να μη μείνει καμία σκιά πάνω από το θέμα αυτό. Αυτό πρέπει να κάνουν όσοι ισχυρίζονται ότι έχουν στοιχεία».
Είπε επίσης ότι δεν είχε καμία ένδειξη ούτε πληροφορίες ότι παρακολουθείται ο ίδιος. "Δεν μου προσκόμισε ούτε ο κ. Βαξεβάνης" προσέθεσε.
Ακόμη, είπε ότι δεν γνωρίζει κανέναν από τους εμπλεκόμενους στο θέμα (Μπίτζιο, Λαβράνο) ενώ προσέθεσε ότι δεν έχει μιλήσει με τον κ. Δημητριάδη για το ζήτημα της φερόμενης δικής του παρακολούθησης. «Η αντίδραση της κυβέρνησης καλύπτει απόλυτα κι εμένα» είπε.
Για το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Βρετανία
Αναφερόμενος στην συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον βασιλιά του Ηνωμένου Βασίλειου Κάρολο Γ', και στο εάν θα θέσει το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, είπε ότι θα συζητηθούν στη συνάντηση μια σειρά από θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ενώ προσέθεσε ότι δεν θα υπάρχει συνάντηση με τον νέο πρωθυπουργό της χώρας.
Για τη νέα πρόκληση Ερντογάν
Απαντώντας σε ερώτημα για τους ισχυρισμούς του κ. Ερντογάν για τους μουσουλμάνους στη Θράκη, ο κ. Οικονόμου είπε ότι «η χώρα μας σέβεται απολύτως τα θρησκευτικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών τηρεί τις υποχρεώσεις της από το σύνταγμα» και κατηγόρησε την Τουρκία ότι είναι η χώρα που δεν σέβεται τις μειονότητες.