Στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ τις χαρακτήρισε σημαντικές ως προς τη συμπερίληψη στο κείμενο συμπερασμάτων της εξέτασης του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, αλλά και στη διαμόρφωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.
Επιπλέον, επέμεινε πως η κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο καιρό χρειαστεί ενώ χαρακτήρισε ανεύθυνη τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης Οικονόμου
Έγινε ένα ακόμα σημαντικό βήμα. Δύσκολο βήμα. Ήταν πολύωρες οι διαπραγματεύσεις. Όταν ξεκίνησε το Συμβούλιο, δεν ήταν προγραμματισμένο να μπει η Οδηγία προς την Κομισιόν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο στο Κείμενο Συμπερασμάτων. Υπήρχε πολύ σκληρή επιμονή και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και από τους ηγέτες του Νότου προς την Ευρώπη, να παρέμβει ουσιαστικά, για έναν πολύ απλό λόγο: Εάν δεν βρούμε πανευρωπαϊκή λύση στο θέμα του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, καμιά κυβέρνηση από μόνη της, ό,τι και να κάνει, όσα και να δώσει, δεν θα μπορέσει να απαντήσει με επάρκεια στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλα τα νοικοκυριά παντού στην ήπειρό μας. Δηλαδή, στις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος. Επέμενε τεκμηριωμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες. Είχε γίνει προετοιμασία όλο το προηγούμενο διάστημα, από τότε που είχε στείλει την πρόταση των έξι σημείων στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στη συνέχεια, στην τηλεδιάσκεψη που συμμετείχε με τους ηγέτες του Νότου, Πορτογαλίας-Ισπανίας-Ιταλίας. Και άλλοι ηγέτες της Ευρώπης αντιλαμβάνονται το πόσο κομβικό είναι αυτό. Πετύχαμε, δύο πολύ σημαντικά πράγματα: Να μπει στο Κείμενο των Συμπερασμάτων σαφής οδηγία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να εξετάσει πρόταση για πλαφόν στις χρηματιστηριακές τιμές του φυσικού αερίου και να επανακαθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνεται η οριακή τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Κάτι εξαιρετικό πολύπλοκο, δύσκολο και άδικο σε αυτή την ώρα, διότι όλα τα συστήματα για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν προσανατολισμένα στο φυσικό αέριο.
Είπε μια πολύ σημαντική κουβέντα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες. Ότι εμείς δεν είμαστε δογματικοί, να πιστεύουμε ότι οι αγορές, όταν δεν λειτουργούν σωστά, δεν χρειάζονται μια παρέμβαση. Και τώρα είμαστε στη φάση που η αγορά του φυσικού αερίου διεθνώς λειτουργεί με στρεβλώσεις. Είναι ώρα, λοιπόν, η Ευρώπη να παρέμβει.
Το πρώτο σημαντικό ζήτημα είναι ότι η απόφαση για να έχουμε μία κοινή προμήθεια, οι συμφωνίες για κοινή αποθήκευση, εξασφαλίζουν την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας και ενισχύουν και την απεξάρτησή μας από τη ρωσική αγορά. Παράλληλα, αυτό θα έχει και τις θετικές επιδράσεις, σε ό,τι αφορά και στο κόστος. Δηλαδή, μία αντίστοιχη συμπεριφορά της Ευρώπης στην προμήθεια, όπως έγινε με τα εμβόλια της πανδημίας, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι θα εξασφαλίσει μία ομαλή ροή σε ό,τι αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα και ταυτόχρονα θα έχουμε και τις θετικές τους επιπτώσεις στις τιμές. Η χώρα μας πρωταγωνιστεί και σε αυτό. Όλο το προηγούμενο διάστημα, όσες κινήσεις έχουμε κάνει στο διπλωματικό πεδίο, και οι συμφωνίες που έχουμε υπογράψει, έρχονται κι αυτές τώρα να συνδράμουν με το θετικό τους αποτύπωμα σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία που ζούμε και για την ενέργεια.