Στις εξαγγελίες μέτρων από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ, στον Αλέξη Τσίπρα καθώς και στο σενάριο αύξησης του κατώτατου μισθού αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», ο κ. Οικονόμου τόνισε πως «υπάρχει μια σειρά από μέτρα σε συνέχεια μιας πολιτικής που εφαρμόσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, αυξάνοντας το εισόδημα, δημιουργώντας παραπάνω θέσεις εργασίας και κάνοντας παρεμβάσεις που δείχνουν τον ρυθμό ανάπτυξης».
Επίσης, σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τη Θεσσαλονίκη, και το γεγονός ότι δεν ακούστηκαν κάποια μέτρα για τους συνταξιούχους, τους δημοσίους υπαλλήλους, ή τους μακροχρόνια άνεργους, ο κ. Οικονόμου είπε ότι «ακούσατε ένα πρόγραμμα 3,5 δις ευρώ, που τα περισσότερα χαρακτηριστικά του αφορούν την ελληνική κοινωνία. Και τους συνταξιούχους αφορά η μείωση στο τιμολόγιο του ρεύματος, και η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ η μείωση των τελών κινητής τηλεφωνίας αφορά σε όλη την κοινωνία. Το μερίδιο ανάπτυξης διαχέεται με δικαιοσύνη και ταχύτητα σε όλους».
Μάλιστα, απαντώντας στο τι θα γίνει με την επιστροφή των αναδρομικών και των δώρων των συνταξιούχων, ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι «τα αναδρομικά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι θα επιστραφούν. Οποιαδήποτε δικαστική απόφαση βγαίνει η κυβέρνηση τη σέβεται».
«Μια αναπαραγωγή από κλισέ όλη η χθεσινή παρουσία του κ. Τσίπρα»
Σχετικά με τη χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Οικονόμου σχολίασε πως «υπήρχε αδυναμία να απαντήσει και στις ανησυχίες του σήμερα και στα ερωτηματικά του αύριο. Ηταν μια αναπαραγωγή από κλισέ όλη η χθεσινή παρουσία του κ. Τσίπρα», με τον κ. Οικονόμου να σημειώνει πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «παρά τα ακριβά σκηνικά και τη σκηνοθεσία, απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι είναι ξεπερασμένος, ότι αδυνατεί να συντονιστεί με τις προκλήσεις και τα ζητούμενα της εποχής που ζούμε».
«Προσπαθεί να βάλει ταξικά πρόσημα στην ελληνική κοινωνία, χρησιμοποιεί χαρακτηρισμούς, έχει σημείο αναφοράς ένα κόσμο που έχει πάψει να υπάρχει εδώ και δύο χρόνια. Δεν κατάφερε να αρθρώσει ένα πειστικό πολιτικό λόγο. Δεν είπε κάτι για το λαϊκισμό στο χώρο του σε ό,τι έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν κατάφερε να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο οικονομικό σχέδιο, ακούσαμε παροχές χωρίς κοστολόγηση, ακούσαμε για διαγραφή φόρων, ήταν σαν το ημερολόγιο να έδειχνε το 2014», προσέθεσε.
«Στα 10-11 δισ. όσα είπε ο κ. Τσίπρας»
Ερωτηθείς για το σενάριο αύξησης του κατώτατου μισθού, τόνισε «το σύνολο των πολιτών έχει δει αύξηση στα εισοδήματά του από τη μείωση των φορολογικών βαρών και των ασφαλιστικών εισφορών. Συνολικά με μια πρώτη ματιά, το κόστος για όσα είπε ο κ. Τσίπρας προσεγγίζει τα 10-11 δισ. ευρώ. Πού θα τα βρούμε αυτά τα χρήματα; Θα είναι απλά μια πολιτική υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης; Οσο αυξάνεται ο πλούτος της χώρας και ο δημοσιονομικός χώρος διευρύνεται, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι συμμετοχή σε αυτό θα έχουν όλοι».
«Η επέκταση της υποχρεωτικότητας εξακολουθεί να υπάρχει»
Αναφορικά με το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και κατά πόσο εξακολουθεί να είναι «στο τραπέζι», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «είναι μια επιλογή που εξακολουθεί να υπάρχει η επέκταση της υποχρεωτικότητας. Στη συγκεκριμένη φάση η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών, έμφαση στην εφαρμογή του πλαισίου των μέτρων, είμαστε πριν την εφαρμογή της τρίτης δόσης, και παρακολουθώντας την πορεία της πανδημίας εδώ είμαστε για να επαναξιολογήσουμε ποια μέτρα χρειάζονται και που».
«Οι νέοι και κάθε πολίτης πρέπει να εμβολιαστούν για να προστατεύσουν την υγεία τους και να πάρουμε πίσω της ζωή μας στην κανονικότητά της. Κίνητρα δόθηκαν και δίνονται και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ό,τι είναι δυνατόν να γίνει για να παρακινηθεί το κομμάτι του πληθυσμού που δεν έχει εμβολιαστεί, το κάνει», εξέφρασε.
Επίσης, αναφερόμενος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες, ο κ. Οικονόμου είπε ότι «ο πρωθυπουργός απαντάει σε αυτά που τον ρωτούν. Στην κυβέρνησή μας, τον χρόνο τον εκλαμβάνουμε ως μέσο που πρέπει να το αξιοποιήσουμε, ώστε να κάνουμε πράγματα για να πάει η χώρα μπροστά. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης, είμαστε σίγουροι ότι όσο περισσότερο κυλά ο χρόνος οι επιδόσεις μας θα είναι ακόμα καλύτερες παντού, και αυτό για να γίνει χρειάζεται συγκεκριμένη προσέγγιση και συγκεκριμένη κουλτούρα διακυβέρνησης. Στον αντίποδα υπάρχει ο διακαής πόθος του κ. Τσίπρα να επανέλθει στην εξουσία, με κάτι ανάλογο της κυβέρνησης με τον κ. Βαρουφάκη, τον κ. Καμμένο, με όποιον έχει στο μυαλό του».