Στον ΟΗΕ το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» -Γκουτέρες: Ενωμένοι μπορούμε να χτίσουμε μια συμμαχία ειρήνης - iefimerida.gr

Στον ΟΗΕ το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» -Γκουτέρες: Ενωμένοι μπορούμε να χτίσουμε μια συμμαχία ειρήνης

Το λογότυπο του ΟΗΕ στο κτίριο του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη/ Φωτογραφία: AP
Το λογότυπο του ΟΗΕ στο κτίριο του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στον ΟΗΕ απονεμήθηκε το 4ο πανευρωπαϊκό βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», το οποίο παρέλαβε ο Αντόνιο Γκουτέρες, σε ειδική τελετή στο μνημείο της Ροτόντας, στη Θεσσαλονίκη.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών τόνισε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της τις προκλήσεις του πολέμου, των εντάσεων και της διεύρυνσης των ανισοτήτων και επισήμανε την ανάγκη για «ευρύτερη ενότητα και συνεργασία, αμοιβαίο σεβασμό και αλληλεγγύη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο μόνος δρόμος που πάει μπροστά είναι αυτός στον οποίο βαδίζουμε μαζί. Πλούσιοι στη διαφορετικότητα, ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα, ενωμένοι στην αλληλεγγύη. Ενωμένοι μπορούμε να χτίσουμε μια συμμαχία ειρήνης», υπογράμμισε.

Επίσης, τόνισε ότι η απονομή του βραβείου «θα μας δώσει την έμπνευση να συνεχίσουμε να παλεύουμε για ένα πιο δίκαιο, βιώσιμο και ειρηνικό μέλλον για όλους».

Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών, εκπροσωπώντας τον κ. Γκουτέρες, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και υψηλός εκπρόσωπος της Alliance of Civilizations (UNAOC), Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος, ο οποίος διετέλεσε και ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Μορατίνος εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και των εγκλημάτων μίσους, ιδίως εκείνων που στρέφονται εναντίον των Εβραίων, των Μουσουλμάνων και των Αράβων σε όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο μιας επικίνδυνης κλιμάκωσης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και τόνισε ότι πρέπει να τα καταδικάσουμε απερίφραστα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαρακτήρισε τρομακτική και ανησυχητική την εξάπλωση των αναρτήσεων μίσους, παραπληροφόρησης και θεωριών συνωμοσίας στο διαδίκτυο, λέγοντας: «Σε τέτοιους δύσκολους καιρούς τα συναισθήματα κορυφώνονται. Κακόβουλες δυνάμεις εκμεταλλεύονται το θυμό την οργή και το φόβο, για να διασπείρουν ψευδείς πληροφορίες».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μορατίνος επισήμανε την ανάγκη να απορρίψουμε κατηγορηματικά τους απάνθρωπους χαρακτηρισμούς κατά συγκεκριμένων κοινοτήτων.

«Όλες οι ανθρώπινες ζωές είναι σημαντικές Οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί αξίζει να ζήσουν ειρηνικά, χωρίς φόβο. Τα Ηνωμένα Έθνη τάσσονται υπέρ της μηδενικής ανοχής στον αντισημιτισμό, την ισλαμοφοβία και κάθε μορφής διάκριση με βάση τη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις», τόνισε με έμφαση.

Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι ενόψει της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης είναι σημαντικό να θυμόμαστε τις αρχές της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ. «Κάθε λεπτό εκτυλίσσεται μπροστά μας μια ανθρώπινη καταστροφή και για τις δύο πλευρές και για το Ισραήλ και για την Παλαιστίνη. Θα πρέπει να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό και γνωρίζω και εσείς γνωρίζετε ο ΟΗΕ δουλεύει με όλες του τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Μορατίνος εξέφρασε την πεποίθηση «ότι υπάρχουν γέφυρες τις οποίες οι άνθρωποι θα μπορούσαν να διασχίσουν και να συναντηθούν ως ανθρώπινα όντα υπερβαίνοντας διαφορετικές ιδεολογίες, φυλές, θρησκείες ή πεποιθήσεις» και ανέφερε το παράδειγμα της Ιβηρικής Χερσονήσου από την οποία κατάγεται και υπήρξε «πεδίο μάχης αλλά και χωνευτήρι τριών μονοθεϊστικών θρησκειών, γεγονός που κληροδότησε στην περιοχή το αίσθημα του σεβασμού της πολιτιστικής και θρησκευτικής ποικιλομορφίας».

«Ακόμα και η Ροτόντα στην οποία βρισκόμαστε σήμερα είναι ένα παράδειγμα συγχώνευσης των πολιτισμών. Έχει περάσει από πολυάριθμες φάσεις με διαφορετικές χρήσεις : χριστιανική βασιλική, μουσουλμανικό τέμενος και πάλι ως χριστιανική εκκλησία, μία από τις παλαιότερες στην Ευρώπη», συμπλήρωσε.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών τόνισε ότι «σήμερα περισσότερο από ποτέ στον πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό κόσμο που ζούμε η διαφορετικότητα και η ποικιλομορφία παραμένει μία πραγματικότητα που διαμορφώνει την ανθρώπινη ζωή».

Όπως είπε, «διαφορετικότητα σημαίνει να αποδεχόμαστε και να αγκαλιάζουμε τον πλουραλισμό των εθνών, των φυλών, των εθνοτήτων, των ταυτοτήτων, των πεποιθήσεων, των θρησκειών και των παραδόσεων. Απώτερος στόχος δεν πρέπει να είναι απλά η ειρηνική συνύπαρξη. Πρέπει να επιδιώξουμε μια πιο ισχυρή και αποτελεσματική μορφή πολυμέρειας. Να υπερασπιστούμε τον τρόπο του να ζούμε μαζί, να δημιουργήσουμε μια κοινή ανθρωπότητα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ