Η έξαρση της βίας και η αποχαλίνωση των περιθωριακών τραμπούκων στα πανεπιστήμια, επιτέλους χτύπησε συναγερμό στην κυβέρνηση.
Εδειξε να την... ξυπνάει από τον λήθαργο και την μακαριότητα της ότι οι εξαγγελίες μέτρων από μόνες τους, είναι ικανές να διορθώσουν τα κακώς κείμενα και να την οδηγήσουν, κατά πως φαίνεται, στην ανάληψη δράσης.
Θυμόμαστε όλοι, πως η πάταξη της ανομίας, της παραβατικότητας, της «ασυλίας» των τρομοκρατών μέσα στα πανεπιστήμια, του μπάχαλου και της προκλητικής αδιαφορίας του κράτους για την όλη κατάσταση, ήταν από τις βασικές προεκλογικές εξαγγελίες-δεσμεύσεις της κυβέρνησης- και συνέβαλε πολύ στην επικράτηση της ΝΔ…
Ψηφίσθηκε νόμος για την «πανεπιστημιακή αστυνομία» (αμφισβητείται αν ήταν ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά πάντως ψηφίσθηκε…), κάτι ψιλοέκανε ο Χρυσοχοϊδης με μερικές επεμβάσεις (εντυπωσιασμού, περισσότερο, και πάντως χωρίς καμιά συνέχεια…) κυρίως στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, αλλά μέχρις εδώ! Οι καταδρομικές επιθέσεις κουκουλοφόρων στα ΑΕΙ συνεχίζονταν, όπως και οι… ξυλοδαρμοί καθηγητών και φοιτητών- ακόμη και το ιστορικό «χτίσιμο» διδακτικού προσωπικού αναβίωσε!
Οι προσλήψεις, οργάνωση και εκπαίδευση του ειδικού σώματος της «πανεπιστημιακής αστυνομίας» και η έναρξη λειτουργίας της, κανονικά θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του…2020! Ο ΣΥΡΙΖΑ (και το ΚΚΕ) κατηγορούσαν την κυβέρνηση για αστυνομοκρατία, αυταρχισμό, «αποδημοκρατικοποίηση» των πανεπιστημίων και οργάνωναν «αυθόρμητες» διαδηλώσεις και συγκρούσεις στους δρόμους, αλλά η κυβέρνηση με…. αναβολή στην αναβολή της εφαρμογής του νόμου (να θυμίσουμε ότι σε 16 μήνες το αργότερο λήγει η θητεία της) επέμενε στην αναγκαιότητα του! Σε… θεωρητικό επίπεδο!
Η δυναμική αντίδραση Θεοδωρικάκου
Ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκος, με το που μπήκε η νέα χρονιά αντέδρασε δυναμικά στην προκλητική αποθράσυνση των εξωπανεπιστημιακών τραμπούκων. Άφησε κατά μέρος δισταγμούς και πολιτικές πιρουέτες, έβαλε τέρμα σε μια κατάληψη στο ΑΠΘ που είχε…. «νομιμοποιηθεί» από την 34χρονη (!) διάρκειά της. Απέτρεψε πολύ δυναμικά την «απάντηση- αντίποινα» των τραμπούκων στον ίδιο χώρο (μετά την… τοιχοκόλληση «κηδειόχαρτου» του πρύτανη που επέτρεψε την είσοδο αστυνομικών στην… κατάληψή τους!)και συνέλαβε κάμποσους από δαύτους (να δούμε πως θα τους αντιμετωπίσει η Δικαιοσύνη…).
Απέτρεψε επίσης έγκαιρα και αποτελεσματικά χθες απόπειρα κατάληψης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, την επαύριο του άγριου ξυλοδαρμού καθηγητή από ομάδα κουκουλοφόρων που εισέβαλαν στο αμφιθέατρο. Οι λόγοι και το όποιο «παρελθόν» του συγκεκριμένου καθηγητή που επικαλέστηκαν οι εισβολείς για την πράξη τους, δεν αφορούν την ουσία αυτού του σημειώματος. Οι τυχόν «κατεργάρηδες» και παραβάτες, στην δικαιοσύνη , όχι στην αυτοδικία…
Καλώς τους (αν υποθέσουμε ότι θα συνεχίσουν την ίδια πολιτική) κι’ ας άργησαν, οι κ.κ. της κυβέρνησης. Αλλά ας είναι προσεκτικοί και φειδωλοί στο τι δηλώνουν… αγέρωχα και αποφασιστικά. Γιατί καλό είναι να λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι η λογική του «έτσι θέλω της βίας, δεν χωράει πια…», και ο κ. Θεοδωρικάκος να τον σιγοντάρει πως «όχι πια παράγκες στα ΑΕΙ!», και ότι «η ασφάλεια στα πανεπιστήμια, είναι η πρώτη μας προτεραιότητα!», αλλά ας έχουν κατά νου ότι όλα αυτά είναι… εκ μεταφοράς διαβεβαιώσεις 2,5 χρόνια πριν!
Να εξεταστεί σοβαρά από τη κυβέρνηση η πρόταση Ανδρουλάκη
Ξαναλέμε, ίσως η εγκατάσταση αστυνομικής (έστω υβριδικής) δύναμης μέσα στα πανεπιστήμια, να μην είναι ο ιδανικός τρόπος αντιμετώπισης του παθογόνου φαινομένου της βίας στα ΑΕΙ. Ιδίως σε μια Ελλάδα με … εκπαίδευση (ιδίως με τον ΣΥΡΙΖΑ και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση!) σε στρεβλές απόψεις περί δημοκρατίας, δικαιωμάτων (χωρίς υποχρεώσεις, όμως…), τάξης και ασφάλειας. Χαρακτηριστικό το ότι ακόμη και την καταδίκη του ξυλοδαρμού του καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, την έκανε με… υπαινιγμούς και μπηχτές πως «τέτοιες πράξεις αποτελούν αφορμή για την αυταρχική κυβέρνηση, για να υλοποιήσει τα σχέδια αστυνομοκρατίας και καταστολής…».
Ίσως η πρόταση του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρουλάκη, να εξετάσει η κυβέρνηση το πρότυπο άλλων χωρών να υπάρχει μέσα στα πανεπιστήμια έλεγχος και εποπτεία από ιδιωτικές εταιρίες σεκιούριτι, που να μπορούν (με το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο) να συνδέονται άμεσα με την αστυνομία και να ζητούν την επέμβασή της, να είναι μια αξιόλογη εναλλακτική.
Ας το εξετάσει σοβαρά η κυβέρνηση, ακόμη και να βελτιώσει την συγκεκριμένη πρόταση. Αλλά άμεσα, με υπευθυνότητα και ειλικρινή διάθεση, χωρίς εμμονές μικροκομματικής σκοπιμότητας.
Είναι ίσως προτιμότερο από το να… διαβεβαιώνει δεσμευτικά ο κ. Θεοδωρικάκος, ότι οι προσλήψεις προσωπικού και η… έναρξη εκπαίδευσης (πόσο θα διαρκέσει;) θα ολοκληρωθούν… «μέσα στο 2022!», τρία χρόνια μετά… τον νόμο, και με την προϋπόθεση ότι δεν… ξεπεταχθούν τίποτε πρόωρες κάλπες!
Μακάρι όλη αυτή η αποφασιστική δραστηριότητα του κ. υπουργού, να μην αποδειχθεί πυροτέχνημα…