Οι ριψάσπιδες του μίσους και ο διχαστικός φαρισαϊσμός του ΣΥΡΙΖΑ - iefimerida.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Οι ριψάσπιδες του μίσους και ο διχαστικός φαρισαϊσμός του ΣΥΡΙΖΑ

Τα αεροπλάνα δεν μπορούσαν να πετάξουν λόγω των καπνών στις φωτιές, οι εκκενώσεις ήθελαν σχέδιο, χρόνο και πλοιάρια, οι εκλογές του 2019 εμπόδισαν την ψήφιση νόμου από το 2018, τέτοιες καταστροφές ξεπερνάνε τις δυνατότητες του μηχανισμού, είναι ακραία φαινόμενα που παρατηρούνται σε όλον τον κόσμο.

Αυτά έλεγε (και έπραττε) ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την τραγωδία στο Μάτι. Χωρίς ποτέ να μας εξηγήσουν γιατί χρειάστηκε να αλλάξουν τέσσερις Αρχηγούς Πυροσβεστικής σε δύο χρόνια.
Σήμερα, παριστάνουν τους τιμητές και κάνουν υποδείξεις…

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και μάλιστα την ώρα της μάχης. Μιας μάχης υπέρ βωμών και εστιών. Τα μερόνυχτα της ακατάπαυστης πάλης απέναντι στον κοινό εχθρό, με τους πυροσβέστες, τους πιλότους, τους αστυνομικούς, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τους λιμενικούς, τους υγειονομικούς να πολεμούν πλάι πλάι με τον λαό και τους εθελοντές, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, μας πρόσφεραν τις πιο συγκινητικές εικόνες αλληλεγγύης, ενότητας και αυταπάρνησης.

Στο πλευρό μας πυροσβέστες από πολλές χώρες, που έδωσαν την μάχη για τη σωτηρία της πατρίδας μας και αξίζουν την ευγνωμοσύνη μας.
Από τον υπέρ πάντων αγώνα απουσίασαν μόνο οι εγχώριοι ριψάσπιδες του μίσους. Οι πυροσβέστες του πληκτρολογίου. Αυτοί που ψάχνουν για συμψηφισμούς και που δεν διστάζουν να επιχαίρουν για κάθε καταστροφή, αρκεί αυτή να εξυπηρετεί τις άνομες πολιτικές σκοπιμότητές τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας προσωπικά επέλεξαν και πάλι – όπως και με την πανδημία - την οδό του διπρόσωπου διχαστικού φαρισαϊσμού. Όχι μόνο δεν καταδίκασαν τις αδιανόητες ύβρεις του κάθε λούμπεν στοιχείου, αλλά και προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την καταστροφή ως κολυμπήθρα του Σιλωάμ για τα δικά τους ανομήματα.
Η συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο κ. Τσίπρας στις 10 Αυγούστου είναι χαρακτηριστική. Παρουσιάστηκε μεν συναινετικός, αλλά, για άλλη μια φορά, δεν είπε την αλήθεια, επιδιδόμενος σε προπαγάνδα.

Κάνοντας μια αναδρομή στα όσα συνέβησαν μετά την τραγωδία στο Μάτι και αναφερόμενος στο πόρισμα της Επιτροπής Γκολντάμερ, που ο ίδιος είχε παραγγείλει, είπε για την κυβέρνηση: «Αγνόησε τις προειδοποιήσεις μας, όπως και τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων. Ακόμα χειρότερα, αγνόησε τα σχέδια που της παραδώσαμε. Κι αυτή είναι ίσως η πιο σοβαρή και εγκληματική ευθύνη, που πρέπει σήμερα να της καταλογιστεί».
Μας θύμισε πως μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018, ζήτησε τον συνδρομή του καθηγητή Γκολντάμερ, ο οποίος παρέδωσε το πόρισμά του τον Φεβρουάριο του 2019.
Ωστόσο, πριν καν παραλάβει το συγκεκριμένο πόρισμα, ο κ. Τσίπρας, στις 9 Αυγούστου 2018 παρουσίασε το «Νέο Σχέδιο». Ούτε το πόρισμα της Επιτροπής Γκολντάμερ περίμενε, ούτε βέβαια είχε τον χρόνο, μέσα σε λίγες μέρες, να ετοιμάσει κάποιο σχέδιο. Σπασμωδικά ανακοίνωσε την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, επιδόθηκε σε μερικά ακόμη βαφτίσια, αλλάζοντας τις ονομασίες αξιωματούχων και υπηρεσιών, έφτιαξε έναν αχταρμά με διατάξεις από όλους τους ισχύοντες τότε νόμους.
Και όχι μόνο αυτό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το πόρισμα Γκολντάμερ στο πόρισμα των εισαγγελέων
Σκόπιμα ξέχασε όσα ανέφερε το πόρισμα των εισαγγελέων για το Μάτι (6/3/2019). Δηλαδή:
-Πλήρης σύγχυση και απόλυτη έλλειψη συντονισμού, τίποτε δεν λειτούργησε με βάση τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία, η όλη διαχείριση έγινε σπασμωδικά χωρίς κανέναν συντονισμό,
-έπρεπε να είχε διαταχθεί οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών από τις 5 το απόγευμα,
-δεν υπήρξε άμεση ανταπόκριση στην από ελικοπτέρου ενημέρωση ότι η φωτιά κινείται ανατολικά και θα απειλήσει σπίτια,
-απόλυτη έλλειψη επικοινωνίας, όχι μόνον μεταξύ συναρμόδιων υπηρεσιών αλλά και εντός κάθε υπηρεσίας,
-η πυροσβεστική υπηρεσία λειτούργησε με τρόπο χαώδη, χωρίς καλό συντονισμό και δεν εκτίμησε από την αρχή την επικινδυνότητα της κατάστασης, δεν κινητοποιήθηκε η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ)», δεν χρησιμοποιήθηκαν επιχειρησιακά τα πυροσβεστικά πλοία για την διάσωση όσων βρίσκονταν στη θάλασσα, δεν υπήρχε επαρκής αριθμός αστυνομικών οργάνων προκειμένου να βοηθήσει στην εκτροπή των οχημάτων, στην αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας και την οδήγηση τους προς ασφαλή από την πυρκαγιά περιοχή.
-όσον αφορά στις ευθύνες της Περιφέρειας, το εισαγγελικό πόρισμα ανέφερε ότι κατά τη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας στις 26/4/2018 ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, «έγινε μια επιφανειακή παράθεση απόψεων των συμμετεχόντων, έχοντας καθαρά υλικό χαρακτήρα, χωρίς να γίνει καθορισμός συγκεκριμένων δράσεων κατά αντικειμενικό χρόνο και υπόχρεο φορέα. Ουσιαστικά δηλαδή, είναι σαν να μην έγινε – ή με άλλα λόγια, και να μην γινόταν, δεν θα υπήρχε κάτι σημαντικό να προστεθεί στο σύστημα πολιτικής προστασίας».

Ειδική αναφορά στο εισαγγελικό πόρισμα για το Μάτι γίνεται στην υποχρέωση ενημέρωσης του κοινού για μέτρα αυτοπροστασίας από τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών, τονίζοντας πως δεν αρκεί η διαδικτυακή ανάρτησή τους, αλλά «για να θεωρηθεί ότι καλύπτουν τις απαιτήσεις του νόμου απαιτείται ενημέρωση σε τοπικό επίπεδο ώστε να καθίστανται προσιτές σε ευρύ κοινό. Αναφέρεται μάλιστα πως η συλλογή πληροφοριών αποτελεί αυτοτελή υποχρέωση της Περιφέρειας».
Στην ίδια κατάσταση με την Περιφέρεια βρέθηκαν και οι δήμοι της περιοχής, που όχι μόνο δεν είχαν λάβει μέτρα καθαρισμού βλάστησης και αποκλάδωσης δένδρων, αλλά και «δεν ενεργοποίησαν με την εκδήλωση της πυρκαγιάς τα μνημόνια ενεργειών βάση του Γενικού Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών», ενώ σε κανένα στάδιο της εξέλιξης της πυρκαγιάς «δεν είχαν διασφαλίσει την επικοινωνία τους με όλες τις υπόλοιπες υπηρεσίες και όργανα για την απρόσκοπτη ροή πληροφοριών».

Κι’ ακόμη, σύμφωνα με το πόρισμα για το Μάτι, ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας «αποδείχθηκε τελικά και εκ του αποτελέσματος, ότι από το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την λήξη της προηγούμενης αντιπυρικής περιόδου και μέχρι την έναρξη της επόμενης, δεν κατόρθωσε όπως επιβαλλόταν εκ του νόμου και της αποστολής του, αλλά και των σχετικών εγκυκλίων της ΓΓΠΠ, να είναι στην πράξη και όχι επί χάρτου κατάλληλα και έγκαιρα προετοιμασμένος και επαρκώς επιχειρησιακά οργανωμένος και να βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, όταν οι συνθήκες το απαίτησαν, όπως στην προκειμένη περίπτωση που ο δείκτης πυρκαγιάς είναι υψηλός, κατηγορία 4, προκειμένου να αντιμετωπίσει και γενικά να διαχειριστεί ταυτόχρονα και μάλιστα στην ίδια ή έστω σε άλλη Περιφέρεια δύο μεγάλες καταστροφές λόγω δασικών πυρκαγιών και με την έκταση και την ένταση σαν αυτές που εκδηλώθηκαν, στην Κινέτα και το Νταού Πεντέλης».
Και όλα αυτά, ενώ ο ίδιος ο κ. Τσίπρας βρισκόταν στο Μόσταρ της Βοσνίας παρέα με τον Ζάεφ – εξ ου και η περίφημη σύσκεψη τα μεσάνυχτα της μοιραίας εκείνης ημέρας.

Και όχι μόνο αυτό. Ο κ. Τσίπρας μας είπε ότι κατά την εργασία της ομάδας Γκολντάμερ αναλύθηκαν «μοντέλα χωρών με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της πολιτικής προστασίας, όπως των ΗΠΑ και της Αυστραλίας». Οι ΗΠΑ καίγονται αυτή τη στιγμή που μιλάμε και η Αυστραλία φλεγόταν επί μήνες στα τέλη του 2019 και στις αρχές του 2020.
Προφανώς, δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, ούτε είναι πανάκεια τα πορίσματα.
Η Πορτογαλία υιοθέτησε το πόρισμα πριν καν υπάρξει!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κι’ ακόμη: Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το πόρισμα Γκολντάμερ υιοθετήθηκε και εφαρμόζεται από την κυβέρνηση της Πορτογαλίας, αλλά και από τον ΟΟΣΑ. «Έγινε για μας και θάφτηκε από την δική μας κυβέρνηση», είπε.
Φυσικά και πάλι δεν έλεγε την αλήθεια.
Ο ίδιος ο κ. Γκολντάμερ, σε συνέντευξή του (Καθημερινή, Τάσος Τέλλογλου, 28/1/2020), αναφέρει πως στην Πορτογαλία, που χτυπήθηκε σκληρά από τις πυρκαγιές το 2017, «τα ταχέως αναπτυσσόμενα είδη δέντρων καλλιεργούνται σε μεγάλες εκτάσεις για παραγωγή χαρτοπολτού και ξύλου. Είναι πεύκα και ευκάλυπτος, τα οποία κινδυνεύουν ιδιαίτερα επειδή είναι πολύ εύφλεκτα, σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς ελαιώνες ή τις βελανιδιές».
Και όχι μόνο αυτό. Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Γκολντάμερ μας ενημερώνει πως η Πορτογαλία, το 2018, «ίδρυσε τον Οργανισμό Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Πυρκαγιών, ο οποίος έχει ένα έργο παρόμοιο με τον προτεινόμενο ΟΔΙΠΥ».

Αν κρίνουμε από όσα μας λέει ο κ. Τσίπρας, η Πορτογαλία υιοθέτησε ένα πόρισμα που δεν είχε ακόμη όχι ολοκληρωθεί, αλλά πριν καν παραγγελθεί!
Το πετάει, όμως, γιατί, σου λέει, ποιος θα ψάξει να βρει!
Όσο για τον ΟΟΣΑ, ο ίδιος ο Γκολντάμερ λέει πως απλώς παρουσίασε το σχέδιό του εκεί τον Νοέμβριο του 2019 και «οι συμμετέχοντες αντιπρόσωποι συμφώνησαν ότι η μείωση του κινδύνου πυρκαγιάς μέσω της πρόληψης πρέπει να λάβει μεγαλύτερη προτεραιότητα από τις προσπάθειες καταστολής και κατάσβεσής τους».
Ας αφήσουμε ότι για όλα τα θέματα η πρόληψη είναι σημαντική. Δεν ανακάλυψε κανείς τώρα την πυρίτιδα!
Και ερχόμαστε τώρα σε μια άλλη πιρουέτα του κ. Τσίπρα.
Είπε στην συνέντευξη Τύπου ότι «οι εκλογές επισπεύστηκαν, η κυβέρνηση άλλαξε». Επισπεύστηκαν! Από μόνες τους! Όχι ότι ο ίδιος τις επέσπευσε!
Κατέθεσε σχέδιο νόμου όταν βρέθηκε στην αντιπολίτευση!
Και συνέχισε: «Τον Νοέμβριο του 2019 καταθέσαμε στη Βουλή το πλήρες σχέδιο με την μορφή πρότασης νόμου»!
Δηλαδή: Ο κ. Τσίπρας βρέθηκε στην εξουσία στις αρχές του 2015. Τον Αύγουστο του 2017 ήταν πρωθυπουργός όταν ξέσπασαν οι μεγάλες πυρκαγιές στην Αττική. Ήταν τότε που είχε εμφανιστεί ξαφνικά, τρεις μέρες μετά, με το ελικόπτερο, για να επιστρέψει στον τόπο των διακοπών του χωρίς ποτέ να αποκαλύψει ποιος ήταν αυτός. Στις 23 Ιουλίου 2018 ζήσαμε την τραγωδία στο Μάτι. Στις 9 Αυγούστου παρουσίασε το «σούπερ σχέδιό του». Το ξέχασε, γιατί σκέφθηκε να παραγγείλει μελέτη στον Γκολντάμερ. Ο Γκολντάμερ παρέδωσε το πόρισμά του τον Φεβρουάριο του 2019. Το μέλος της Επιτροπής Γκολντάμερ, καθηγητής Ξανθόπουλος, το παρουσίασε, τον Απρίλιο του 2019, σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Περιβάλλοντος και Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Στις 2 Μαΐου 2019, ο νόμος δόθηκε στη διαβούλευση, αλλά… δεν πρόλαβε να τον ψηφίσει μέχρι τον Ιούλιο που έγιναν οι εκλογές τις οποίες ο ίδιος κήρυξε. Και τον Νοέμβριο, ως αντιπολίτευση πια, κατέθεσε την πρόταση νόμου που δεν είχε προλάβει να καταθέσει και να ψηφίσει ο ίδιος. Στο μεταξύ, η έννοια του κ. Τσίπρα ήταν να παρατείνει για μια εβδομάδα την λειτουργία της Βουλής για να ψηφίσει τον νέο Ποινικό Κώδικα, με τον οποίο έπεφταν στα μαλακά οι εμπρηστές!
Και τώρα καταγγέλλει την ύπαρξη 45 συναρμόδιων φορέων για την πρόληψη και την εμπλοκή 17 φορέων και 6 υπουργείων στην καταστολή! Τα οποία δεν άλλαξε ούτε μετά το Μάτι.
Μιλάμε για μεγάλο θράσος! Και να ήταν μόνο αυτό!
«Αν κάποιος δεν βλέπει τα αεροπλάνα απλώς πλανάται»!
Για μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε να μάθει πόσα εναέρια μέσα ήταν διαθέσιμα, ο κ. Τσίπρας είπε πως η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι «δήθεν οι πολίτες δεν βλέπουν τα αεροπλάνα επειδή είναι κρυμμένα μέσα στους καπνούς» και πως «η παρέμβαση επίγειων και εναέριων μονάδων σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας ήταν από ελλιπής έως ανύπαρκτη». Και όταν δημοσιοποιήθηκαν τα πάντα και με αριθμούς έκριναν πως… επιβεβαιώθηκαν!
Για να δούμε, όμως, τι έλεγαν μετά το Μάτι. Σ’ εκείνη την περίφημη συνέντευξη Τύπου με μαέστρο τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Τζανακόπουλο, (27/7/2018) ακούσαμε ότι:
-«Με τα αεροπλάνα οι όποιες πτήσεις γίνονται δεν μπορεί να αμφισβητηθούν, γιατί καταγράφονται από την Πυροσβεστική, στο επίσημο ημερολόγιο, καταγράφονται στο αεροδρόμιο. Τώρα αν κάποιος κάτοικος δεν βλέπει το αεροπλάνο, γιατί σβήνει παραπέρα έχουν συμβεί τέτοια και αμφισβητεί την πτήση, σας πληροφορώ ότι φέτος οι διαθεσιμότητες των αεροσκαφών είναι πολύ καλύτερες από τα προηγούμενα χρόνια, χάρη των συντηρήσεων που έγιναν και της προσπάθειας που κατεβλήθη στη διάρκεια του χειμώνα».
-«Ο κόσμος δεν ξέρει τι είναι κύκλος ρίψης δηλαδή ένα αεροπλάνο, ένα ιπτάμενο μέσο, μπορεί να είναι και ελικόπτερο, πηγαίνει στη πηγή υδροληψίας, παίρνει νερό, πηγαίνει στο σημείο του συμβάντος, κάνει άφεση και επιστρέφει στην πηγή υδροληψίας. Αυτό λέγεται κύκλος ρίψης. Αν λοιπόν ο κάθε κάτοικος σηκώσει το κεφάλι και θέλει να τα βλέπει όλα εκείνη τη στιγμή είναι λανθασμένο και εν πάση περιπτώσει πλανάται».
(Επομένως, όταν κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ οι κάτοικοι είναι πεπλανημένοι και όταν κυβερνά η Νέα Δημοκρατία βγαίνουν από την πλάνη τους)
Καπνός, ακραίες συνθήκες, συμβαίνουν και στην Καλιφόρνια
-«Τα ελικόπτερα και τα αεροπλάνα πετούσαν και προσπαθούσαν να προσβάλουν το μέτωπο της φωτιάς στην αιχμή του μετώπου όπου υπήρχε τέτοιο σύννεφο καπνού που δεν μπορούσαν να μπουν μπροστά και να σβήσουν τα ελικόπτερα και τα αεροπλάνα και χτυπούσαν και πλευρικά και προσπαθούσαν με χίλιες δυσκολίες με 11 μποφόρ, με ριπές ανέμου 11 μποφόρ εκείνη την ώρα να σταματήσουν αυτό το μέτωπο και δυστυχώς δεν μπόρεσαν. Λάβετε παρακαλώ αυτές τις δυσκολίες και ψάξτε σε πόσο χρόνο, σε λεπτά έγινε αυτή η μεταφορά των εναέριων μέσων από το ένα μέτωπο στο άλλο».
-«Καταρχήν πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μιλάμε για ακραίες καιρικές συνθήκες. Από κει και ύστερα είπα ότι ο μηχανισμός έχει συγκεκριμένες δυνατότητες».
-«Από κει κι ύστερα μιλάμε για ακραίες συνθήκες και γι’ αυτό έχουν παρατηρηθεί τέτοια φαινόμενα και στη Αυστραλία και στην Αμερική και κυρίως στην Καλιφόρνια. Είναι ακραίες συνθήκες».
-«Με ύψος φλόγας 3 μέτρα, γενικώς η διεθνής βιβλιογραφία λέει ότι είναι αδύνατη η άμεση προσβολή. Άμεση προσβολή πάει να πει ότι το πυροσβεστικό όχημα και με αυλό νερού προσβάλει τη πυρκαγιά. Εδώ είχαμε 30 και 40 μέτρα ύψος φλόγας. Άλλωστε αν μπορούσαμε οποιαδήποτε φυσική καταστροφή, εν προκειμένω δασικές πυρκαγιές, να τις σταματάμε με οποιεσδήποτε συνθήκες, θα ήμασταν ευτυχείς. Δεν συμβαίνει αυτό διεθνώς».
Εντάξει κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ;
Χαμηλές προσδοκίες η προστασία της ανθρώπινης ζωής!
Τι άλλο μας είπε ο κ. Τσίπρας στην περίφημη συνέντευξη Τύπου; Μα ότι αποτελεί κυνισμό η άποψη πως η προστασία της ανθρώπινης ζωής, των υποδομών και της περιουσίας των πολιτών είναι απλά ένας ανέφικτος συνδυασμός. Και πως ναι μεν είναι προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή, αλλά δεν μπορούμε να βάζουμε τόσο… χαμηλά τον πήχη, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τόσο… χαμηλές προσδοκίες.

Μιλάμε, βέβαια, για την επιτομή του κυνισμού. Μια τυχοδιωκτική πολιτικά στάση, που σκοπό είχε να απαξιώσει το γεγονός ότι σε πάνω χίλιες πυρκαγιές και αναζωπυρώσεις, η κυβέρνηση κατάφερε εκατοντάδες εκκενώσεις, χωρίς να έχει απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, που είναι και το μείζον.
Το ζήτημα της εκκένωσης είχε τεθεί και στο Μάτι. Και τι μας απαντούσαν τότε όλοι στη σειρά; Τα ακόλουθα:
-«Σε μιάμιση ώρα εκκενώσεις περιοχών, που έχουν γύρω στους 20.000 ανθρώπους, δεν έχουν γίνει παγκόσμια. Κοιτάξτε αυτές τις μέρες τα μέσα ενημέρωσης που αναφέρονται σε εκκένωση περιοχής στην περιοχή του Σακραμέντο, στην Καλιφόρνια. Ξέρετε για πόσους ανθρώπους μιλάνε; Για 3.000 ανθρώπους».
-«Παγκοσμίως δεν υπάρχει προηγούμενο εκκένωσης της περιοχής σε πολεοδομικά συγκροτήματα με τέτοιο πληθυσμό».
-«Μια εκκένωση για να γίνει θέλει ένα σχέδιο, όλα τα σχέδια απαιτούν ένα χρόνο. Δεν γίνεται αυτομάτως και τι εννοώ. Θέλουν έναν χρόνο να ‘ρθουν τα λεωφορεία, να πάρουν τον κόσμο, να στηθεί ο μηχανισμός για να απομακρυνθούνε».
-«Ο μέσος άνθρωπος 90 κιλών με καλή φυσική κατάσταση ή χωρίς να καπνίζει, σε κατάσταση γρήγορου περπατήματος θέλει 11 λεπτά το χιλιόμετρο. Θέλει δηλαδή 44 λεπτά περπατώντας να διανύσει αυτήν την απόσταση. Σας το λέω από την εμπειρία. Βεβαίως και είναι δύσκολα υλοποιήσιμο».
«Είναι δυνατόν να ήταν έτοιμα τα πλοιαράκια;»
-«Αρκετοί εξ’ αυτών είπαν ότι όταν προσπάθησαν να κατευθυνθούν προς την λεωφόρο Μαραθώνος υπήρχαν άνθρωποι, συγκεκριμένα αστυνομικοί, οι οποίοι τους υποδείκνυαν να κατευθυνθούν προς τις παραλίες, στις οποίες ουσιαστικά εγκλωβίστηκαν καθώς δεν υπήρχαν εκεί πέρα πλωτά μέσα για να τους απομακρύνουν με ασφάλεια».
-«Μα δεν υπήρχαν έτοιμα τα πλοιαράκια για να μεταφέρουν τον κόσμο; Είναι δυνατόν να ήταν έτοιμα τα πλοιαράκια; Πρέπει να κινητοποιηθούν από κάπου να πλεύσουν μέχρι το σημείο της καταστροφής, κάτι που έγινε. Χρειάζονται χρόνο όλες αυτές οι προετοιμασίες και όλες αυτές οι κινητοποιήσεις και όλες αυτές οι μεταφορές. Με αυτόματο τρόπο μακάρι να γίνονταν».
-«Έπρεπε να συγκεντρωθούν οι άνθρωποι στις παραλίες και στη συνέχεια την μεταφορά τους με τα όποια πλοιάρια, συγγνώμη έχετε σχεδιάσει ποτέ την μεταφορά με μία βάρκα δύο ανθρώπων; Μιλάμε για κάποιες χιλιάδες ή εκατοντάδες».
-«Οι αυτοματισμοί μακάρι να υπήρχαν σε όλες αυτές τις περιπτώσεις διασώσεων, μαζικών διασώσεων που είναι το μεγάλο πρόβλημα παγκόσμια αλλά δυστυχώς δεν γίνονται μόνο έτσι παρά μόνο στη φαντασία μας».
Όπως αποδείχθηκε, αυτές τις μέρες και οι εκκενώσεις έγιναν και τα πλοιάρια βρέθηκαν και τίποτε δεν ήταν στη φαντασία μας. Αντίθετα, στο Μάτι υπήρχε τέτοια ανοργανωσιά, που τα πλοία της γραμμής συνέχιζαν να καταφθάνουν στη Ραφήνα και να αποβιβάζουν κόσμο και οχήματα εκεί ακριβώς από όπου οι άνθρωποι έτρεχαν να σωθούν!
Τώρα, ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στη συγγνώμη που ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέει πως ήταν «προσχηματική και ανέξοδη».
«Δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό»!
Προφανώς! Διότι τότε… έψαχναν να βρουν ένα λάθος και δεν το έβρισκαν οι άνθρωποι.

Είπαν συγκεκριμένα:
-«Δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό, γιατί δεν μπορείς να κάνεις κάτι διαφορετικό. Η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων ήταν απόλυτα ενδεδειγμένη. Απλώς όταν μιλάμε για φυσικές καταστροφές ενίοτε ξεπερνάνε και τις δυνατότητες του μηχανισμού».
-«Δεν είναι καθόλου εύκολο όταν έχεις μία μεγάλη πυρκαγιά όπου έχεις ρίξει το κύριο βάρος και ξαφνικά εμφανίζεται μία άλλη με ιδιαίτερες δυσκολίες με ταχύτατους ανέμους να την αντιμετωπίσεις και αυτή μέσα σε χρόνο ρεκόρ. Όταν έχεις να σώσεις πάρα πολύ κόσμο, γιατί ξέρετε πόσο πυκνοκατοικημένη είναι η περιοχή της Ανατολικής Αττικής τη θερινή περίοδο. Να τα λάβουμε αυτά υπόψιν μας και φυσικά θα υπάρχουν και λάθη. Αλλά γενικά, έγιναν σε επιχειρησιακό επίπεδο σωστές ενέργειες και αποφευχθήκαν οι μεγαλύτερες απώλειες».
-«Προσπαθώ και για λόγους συνειδησιακούς να βρω ποια ήταν τα λάθη που έγιναν, ποιες είναι οι ευθύνες τις οποίες έχουμε και μπορώ να σας πω ότι σε επιχειρησιακό επίπεδο, και σας μιλάω έχοντας εικόνα από πρώτο χέρι γιατί ήμουν όλες αυτές τις ημέρες και είμαι όλες αυτές τις ημέρες στο Κέντρο επιχειρήσεων του Π.Σ, δεν μπορώ να βρω μεγάλα λάθη επιχειρησιακά».
«Ήταν τέτοια η ένταση του φαινομένου, ήταν τέτοια η συνδρομή συγκεκριμένων παραγόντων που έδρασαν όλοι μαζί που στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν αδύνατον να γίνει κάτι διαφορετικό».
Και το κερασάκι στην (φλεγόμενη) τούρτα.
Το γαϊτανάκι με τους Αρχηγούς
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε «να ιδρυθεί Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας, που θα τη στελεχώνουν πρόσωπα κοινής αποδοχής με συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων να παραμείνουν τα ίδια ανεξαρτήτως κυβερνητικής αλλαγής».
Αν δεν κλάψεις, θα γελάσεις πικρά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλάει ο άνθρωπος που στη διάρκεια της θητείας του άλλαξε τέσσερις αρχηγούς Πυροσβεστικής! Δεν προλάβαιναν να αναλάβουν και έφευγαν!
Τον Φεβρουάριο του 2016 τοποθετήθηκε ο Ι. Καρατζιάς, αντικαθιστώντας τον από τον Νοέμβριο 2013 Β. Παπαγεωργίου. Και άρχισε το γαϊτανάκι:
Τον Σεπτέμβριο του 2016, έξι μήνες μετά δηλαδή, αρχηγός ανέλαβε ο Β. Καπέλιος. Τον Φεβρουάριο του 2018, ήλθε η σειρά του Σ. Τερζούδη. Και τον Αύγουστο του 2018 ανέλαβε ο Β. Ματθαιόπουλος.
Χωρίς ποτέ να μας εξηγήσει ο κ. Τσίπρας για ποιο λόγο άλλαζε τον έναν αρχηγό μετά τον άλλον!
Αυτά, βέβαια, όταν κυβερνά ο ίδιος. Οι άλλοι πρέπει να συμφωνούν μαζί του, πότε για υπουργό υγείας κοινής αποδοχής και πότε για μόνιμα στελέχη στην Πολιτική Προστασία!

*Η Σοφία Βούλτεχη είναι βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών της ΝΔ και υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ