Οι πύραυλοι Exocet και η επιπλέον φρεγάτα Belharra στο ΚΥΣΕΑ -Τι θα συζητηθεί ακόμη για το νέο εξοπλιστικό - iefimerida.gr

Οι πύραυλοι Exocet και η επιπλέον φρεγάτα Belharra στο ΚΥΣΕΑ -Τι θα συζητηθεί ακόμη για το νέο εξοπλιστικό

Μέγαρο Μαξίμου
Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ
Γιάννης Καντέλης

Τα εξοπλιστικά προγράμματα θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ.

Συνεδρίαση που έρχεται ύστερα από την παρουσίαση που έγινε από τον κ. Δένδια στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τον προγραμματισμό της χώρας την επόμενη 12ετία και τις ανακοινώσεις κατά την επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Άμυνας στην Αθήνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Δένδιας θα εισηγηθεί την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με μία επιπλέον φρεγάτα Belharra, όπως ήδη δήλωσε κατά την συνάντησή του με τον Σεμπαστιάν Λεκορνί. Κύριος πυλώνας του Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού Αμυντικών Εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων 2025 – 2036 αποτελεί ο εκσυγχρονισμός του στόλου που βασίζεται στις γαλλικές φρεγάτες, με την Αθήνα να επιθυμεί την περαιτέρω ενίσχυση με τη ναυπήγηση μίας επιπλέον σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό. Η επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Άμυνας συνοδεύτηκε από την απόκτηση 16 γαλλικών αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet, ενώ στον πυρήνα του νέου σχεδιασμού για τα εξοπλιστικά προγράμματα βρίσκεται η ουσιαστική συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθεί η προμήθεια εκτινασσόμενων καθισμάτων για τα F-16 και μεταγωγικών αεροσκαφών C12.

ΚΥΣΕΑ: Αναβολή των ερευνών για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου

Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ πραγματοποιείται στη σκιά των εξελίξεων με το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, παρότι το συγκεκριμένο θέμα δεν βρίσκεται στην ατζέντα. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως η συνέχιση των υποθαλάσσιων ερευνών παραπέμπεται για το απώτερο μέλλον μαζί με την τύχη του συγκεκριμένου project, αφού και για το Ισραήλ, το οποίο βάσει του σχεδιασμού θα αποτελεί την κατάληξη του καλωδίου, «δεν αποτελεί προτεραιότητα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή», σύμφωνα με αρμόδια πηγή.

Ο EuroAsia Interconnector φιλοδοξεί να ενώσει τα ηλεκτρικά δίκτυα Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας μέσω υποβρύχιου καλωδίου υψηλής τάσης, μήκους άνω των 1.200 χιλιομέτρων, προκαλώντας την αντίδραση της Τουρκίας η οποία εκτοξεύει απειλές προς τη χώρα μας. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, με πρόσφατη ανακοίνωσή του, χαρακτήρισε το έργο «προκλητικό» και «μονομερή ενέργεια», προειδοποιώντας ότι η Άγκυρα «δεν θα μείνει αδρανής» εάν θιγούν τα «δικαιώματα και συμφέροντα» της τουρκοκυπριακής κοινότητας ή της Τουρκίας. Από την κυβέρνηση επιμένουν ότι το έργο θα προχωρήσει «στον κατάλληλο χρόνο», απορρίπτοντας τις αιτιάσεις για υπαναχώρηση έναντι αυτών των απειλών.

Δηλώνουν αποφασισμένοι να κάνουν τα απαραίτητα βήματα, διαμηνύοντας ότι αυτό εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο, είναι συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ και δεν απαιτεί καμία απολύτως άδεια από την Τουρκία. Συνεργάτες του πρωθυπουργού παραπέμπουν και στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών ο οποίος είπε ότι «προγραμματίζουμε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, καθώς πρόκειται για μία αρκετά σύνθετη και τεχνική άσκηση, που αφορά πολλά υπουργεία, και εξάλλου δεν υπήρξε ποτέ κάποια δεσμευτική ημερομηνία. Γι’ αυτό θα προχωρήσουμε όπως πρέπει και στον χρόνο που προσήκει».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ