Η συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο συγγραφέα και διανοούμενο Πασκάλ Μπρυκνέρ, που διοργάνωσε το iefimerida.gr, ήταν από μόνη της ένα γεγονός και εξελίχθηκε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων για όλα τα καυτά ζητήματα της εποχής μας.
Παράλληλα, αποτέλεσε ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να σκιαγραφήσει, με έναυσμα τις αμερικανικές εκλογές, από τις οποίες είναι σαφές ότι αντλεί στοιχεία, τις προτεραιότητες που διαμορφώνονται για την κυβέρνησή του και την ιδεολογική ισορροπία ανάμεσα στο κέντρο και τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του.
Η οικονομία καθόρισε τη νίκη Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές -Ο ρόλος της αύξησης του ΑΕΠ
«Είναι η οικονομία, ηλίθιε»: με τη διάσημη, πλέον, φράση που περιγράφει το πεδίο στο οποίο κρίνονται οι εκλογικές αναμετρήσεις, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη πως και αυτή τη φορά ήταν η οικονομία που καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τον νικητή των αμερικανικών εκλογών. «Πολλοί πολίτες αισθάνθηκαν ότι η κρίση του κόστους ζωής ήταν πολύ σημαντική, πολύ μεγάλη για να την αγνοήσει κανείς», σημείωσε, για να χαρακτηρίσει ως ένα «πολύ καλό μάθημα για όλους μας» το γεγονός πως οι Δημοκρατικοί πρόταξαν τα στοιχεία της αύξησης του ΑΕΠ και την καλή πορεία των δεικτών της οικονομίας αγνοώντας, όμως, τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι πολίτες για να καλύψουν τα έξοδά τους. Σημασία έχει, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «το κατά πόσον αυτή η αύξηση του ΑΕΠ μεταφράζεται σε καλύτερους μισθούς, χαμηλότερους φόρους, μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα», κάτι που μαρτυρά την προσπάθεια που θα γίνει το επόμενο διάστημα από την κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τη δυσαρέσκεια που υπάρχει και στη χώρα μας για το κόστος ζωής.
Κυβερνητικές παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της ακρίβειας
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν εντοπίσει ότι η συχνή αναφορά στις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, που αποτελούν μια πραγματικότητα, δεν έχουν θετικό αντίκτυπο τη στιγμή που η ακρίβεια παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα των νοικοκυριών ή οι τιμές των ακινήτων παραμένουν στα ύψη. Γι' αυτό και εστιάζουν στην ουσιαστική αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών, όπως αναμένεται να γίνει με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας τις επόμενες ημέρες. Οι τιμές χονδρικής εκτοξεύτηκαν ξανά στα ύψη και εξετάζεται η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού ενίσχυσης για νοικοκυριά αλλά και επιχειρήσεις. «Σε κάθε περίπτωση, φαινόμενα βίαιων αναταράξεων των τιμών δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε αυτές τις τιμές, οι οποίες δεν αντανακλούν τα πραγματικά κόστη στην αγορά, να περάσουν στον καταναλωτή», διαβεβαίωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, και σύμφωνα με πληροφορίες ο μηχανισμός είναι πιθανόν να ενεργοποιηθεί ακόμη και τον Δεκέμβριο.
Ο Μητσοτάκης υπερασπίστηκε την αυστηρή του πολιτική στο θέμα της μετανάστευσης
Επιστρέφοντας στη συζήτηση του κ. Μητσοτάκη με τον Πασκάλ Μπρυκνέρ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε δύο ζητήματα που έχουν έρθει στην επιφάνεια με αφορμή τις αμερικανικές εκλογές και αφορούν ιδιαίτερα το πιο συντηρητικό κομμάτι της παράταξής του. Το πρώτο είναι η μετανάστευση. «Η υποχρέωσή μου ως πρωθυπουργού της Ελλάδας είναι να προστατεύσω τα ελληνικά σύνορα, τα οποία τυχαίνει να είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, και να κάνω ό,τι μπορώ για να διασφαλίσω ότι δεν θα έχουμε παράτυπες εισόδους στην Ελλάδα. Αυτό ακριβώς κάνω. Δεν απολογούμαι γι' αυτό. Δεν έχω απολογηθεί από την αρχή, είτε πρόκειται για τα θαλάσσια σύνορα είτε για τα χερσαία σύνορα», είπε ο κ. Μητσοτάκης αποσπώντας το χειροκρότημα της αίθουσας, στην οποία βρίσκονταν, μεταξύ άλλων, πολλοί υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ. Αναφέρθηκε, επίσης, στις επικρίσεις που δέχτηκε ο ίδιος από αριστερές δυνάμεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη για την αυστηρή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνησή του από την πρώτη στιγμή στο θέμα αυτό, για να σημειώσει ότι «δεν μπορούμε να διαχειριστούμε το μεταναστευτικό πρόβλημα αν δεν περιορίσουμε τουλάχιστον τον αριθμό των ανθρώπων που έρχονται».
Αν αμφισβητήσεις την τυραννία της μειοψηφίας, σε λένε φασίστα
Το δεύτερο ήταν τα ζητήματα ταυτότητας και η woke ατζέντα. «Έχουμε την τυραννία των μειοψηφιών, οι οποίες δεν επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να αμφισβητήσει την άποψή τους. Εάν τολμήσεις να εκφράσεις αμφιβολίες για τη γνώμη τους, σε "βαφτίζουν" φασίστα, υποστηρικτή της πατριαρχίας, ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς», είπε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ωστόσο ότι η woke κουλτούρα δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Στο κυβερνητικό επιτελείο αναγνωρίζουν ότι ο νόμος για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στοίχισε πολιτικά σε ένα κομμάτι παραδοσιακών ψηφοφόρων, κυρίως, όμως, το γεγονός ότι μονοπώλησε για μεγάλο διάστημα τη δημόσια συζήτηση, δίνοντας την εντύπωση ότι αυτό ήταν το κύριο αντικείμενο της κυβέρνησης για μεγάλο διάστημα. Θέλουν να αποσυνδέσουν την ψήφιση ενός νόμου για ίσα δικαιώματα από μια συζήτηση που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν κόμματα στα δεξιά της ΝΔ. «Δεν πρέπει να συγχέουμε την προστασία των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, που αποτελεί πυλώνα του φιλελευθερισμού, με την κατεύθυνση που έχει πάρει αυτό που ορίζουμε ως woke κουλτούρα στις ΗΠΑ, όπου ο διάλογος έχει γίνει τόσο διχαστικός ώστε να έχει πάψει να συνιστά διάλογο», είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «εάν επαφίεται σε εμένα, δεν θα ήθελα ποτέ να υπάρξει στην Ελλάδα».