Οι αρμοί της εξουσίας: Η πιο έντιμη αυτοκριτική του Αλέξη Τσίπρα - iefimerida.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Οι αρμοί της εξουσίας: Η πιο έντιμη αυτοκριτική του Αλέξη Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας με τη φράση του για τον έλεγχο των «αρμών της εξουσίας» έκανε την πιο ειλικρινή αυτοκριτική της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Πολύ πιο μεστή από τις 84 σελίδες του κειμένου που εκπόνησε το κόμμα για τα 4,5 χρόνια της «πρώτη φορά Αριστεράς».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είπε τίποτε περισσότερο από όσα έλεγε ο Παύλος Πολάκης το φθινόπωρο του ’18 στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστήριζε ότι «για να κερδίσουμε τις εκλογές πρέπει να μπουν κάποιοι φυλακή» και ότι αν δεν σπάσει η ιστορία με τη Δικαιοσύνη «δεν παίρνουμε εξουσία σ’ αυτή τη χώρα».

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είπε τίποτε περισσότερο από όσα είχε -πιο κομψά- διατυπώσει η σύντροφος του πρωθυπουργού Περιστέρα Μπαζιάνα στην μοναδική συνέντευξή της στην efsyn και στην Εφη Μαρίνου τον Γενάρη του 2018: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την κυβέρνηση, αλλά δεν πήρε την εξουσία. Γιατί εξουσία δεν είναι ο υπουργός, αλλά ο μηχανισμός. Υπάρχουν άνθρωποι σε θέσεις-κλειδιά που εξυπηρετούν το παλιό διεφθαρμένο σύστημα. Και περιμένω την κάθαρση».

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είπε τίποτα περισσότερο από όσα έκανε ως πρώτη φορά αριστερά διακυβέρνηση.

Διόρισε διοικητές στο Δημόσιο, προσέλαβε χιλιάδες μετακλητούς σε θέσεις-κλειδιά, διόρισε ηγεσία της Δικαιοσύνης, διέθετε φιλικά ΜΜΕ (με την ΕΡΤ σε διατεταγμένη υπηρεσία). Προσπάθησε να κάνει παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, αν κρίνουμε από τα όσα αποκαλύπτονται τελευταία με τη στάση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αποπειράθηκε να διορίσει νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου λίγο πριν φύγει από την εξουσία -απόπειρα την οποία ακύρωσε ο απερχόμενος ΠτΔ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό που προφανώς ήθελε να πει ο Αλέξης Τσίπρας είναι ότι, αν και όταν επανέλθει στην εξουσία, θα το κάνει καλύτερα. Υποθέτω πως αν προκύψει δεύτερη φορά Αριστερά θα ξανακλείσει το Mega, θα βάλει και κανέναν φυλακή.

Αυτή η αντίληψη δεν είναι «σταλινική» όπως τον κατηγορούν στη ΝΔ, δεν έχει ιδεολογία. Είναι βαθιά παλαιοκομματική και διακομματική: Την έχουν ακολουθήσει όλα τα κόμματα στο παρελθόν, περισσότερο ή λιγότερο.

Η αντιμετώπιση της εξουσίας ως «λάφυρου», άλλωστε, ήταν και μία από τις μεγαλύτερες αιτίες της κρίσης. Γιατί νομίζετε ότι έριξε μαύρη πέτρα πίσω του ένα μεγάλο κομμάτι του brain drain; Μόνο για λόγους οικονομικούς; Κατηγορηματικά, όχι. Πολλά και καλά κεφάλια του μέλλοντος της Ελλάδας την εγκατέλειψαν γιατί έβλεπαν αυτό το σάπισμα, αυτή τη σιχαμερή αναξιοκρατία των κολλητών. Δεν ήθελαν να φιλάνε κατουρημένες ποδιές για να πάρουν μια θέση που σε άλλα, πιο προηγμένα, κράτη την εδικαιούντο με βάση τα προσόντα τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το τι οραματίζεται ο Αλέξης Τσίπρας θα μας απασχολήσει στο μέλλον, αλλά δεν είναι της παρούσης.

Αυτό που έχει σημασία είναι τι κάνει η νυν κυβέρνηση. Η ΝΔ έχει καταλάβει τους αρμούς της εξουσίας; Μερικά πρώτα δείγματα -όπως με τους διοικητές νοσοκομείων- ήταν ανησυχητικά. Αλλά διορθώθηκαν έγκαιρα. Στην πορεία θα προκύψουν, αναπόφευκτα, κι άλλα. Είναι στο χέρι της κυβέρνησης και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη να δώσει τις λύσεις. Αν το κάνει, θα διαψεύσει όσους έφυγαν και ίσως ανοίξει τον δρόμο για το brain gain. Αν όχι, θα διαψεύσει όσους τον πίστεψαν. Και θα ανοίξει τον δρόμο για τη «δεύτερη φορά Αριστερά» που θα είναι εκδικητική.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ