Η νέα γεωπολιτική εικόνα που διαμορφώνεται στην Αν.Μεσόγειο και ο αινιγματικός ρόλος του νέου Αμερικάνου προέδρου στην διαμόρφωση των ελληνοτουρκικων ισορροπιών στην περιοχή αναγκάζουν την Αθήνα να αναθερμάνει τις σχέσεις αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία.
Όπως είναι γνωστό το Παρίσι πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια αμυντικής αυτονομίας της Ευρώπης και ως εκ τούτου η ελληνική διπλωματία θεωρεί πως η περαιτέρω εμβάθυνση των ήδη εξαιρετικών σχέσεων θα βοηθήσει στην ισχυροποίηση της Ελλάδας στην περιοχή. Όλα αυτά στον απόηχο των εξελίξεων και της κατάστασης που διαμορφώνεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την αναστολή της επανεκκίνησης των εργασιών για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ εξαιτίας της αντίδρασης της Άγκυρας.
Οι δύο χώρες, πέρα από τη συνεργασία, μοιράζονται κοινά συμφέροντα, καθώς διπλωματικές πηγές υπενθυμίζουν πως στην υπόθεση του «καλωδίου» της ηλεκτρικής διασύνδεσης υπάρχει έντονο γαλλικό ενδιαφέρον λόγω της συμμετοχής της γαλλικής εταιρείας NEXANS, η οποία έχει αναλάβει την παραγωγή και την πόντιση του υποβρύχιου ηλεκτρικού καλωδίου και τις εργασίες βυθομέτρησης και κάτοψης του βυθού. Ακόμη ίδιες πηγές τονίζουν πως σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η παρουσία του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Ντε Γκολ» στην περιοχή, που βρέθηκε στα ανοιχτά της Κρήτης πριν από μερικές ημέρες συμμετέχοντας μάλιστα σε άσκηση με ελληνικά πλοία.
Συνεπώς, σύμφωνα διπλωματικές και αμυντικές πηγές, η χθεσινή επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί στην Αθήνα όπου συνάντησε τον έλληνα ομόλογο του απέδειξε πως οι δύο χώρες είναι πρόθυμες να επεκτείνουν την αμυντική συμφωνία που είχε υπογραφεί το 2021 και περιελάμβανε, ως γνωστόν, μεταξύ άλλων, την προμήθεια τριών φρεγατών Belharra και την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών Rafale.
Μάλιστα , σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες για την ανανέωση της ελληνογαλλικής συμφωνίας καθώς τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο ταυτίζονται , με την προηγούμενη ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία που υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 2021 και έχει ισχύ πέντε ετών να περιλαμβάνει ρήτρα αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη δεχτεί ένοπλη επίθεση.
Η σιβυλλική αιχμή Δένδια για τους meteor δεν εμπόδισε τις νέες συμφωνίες
Το θετικό κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση των δύο ανδρών σηματοδοτεί και την αναθέρμανση των σχέσεων οι οποίες είχαν δοκιμαστεί εξαιτίας της πώλησης των πυραύλων meteor στην Τουρκία.
Αυτή η εξέλιξη είχε δημιουργήσει έντονη ενόχληση στην κυβέρνηση ελληνική κυβέρνηση με τον Νίκο Δένδια να καλεί για εξηγήσεις τη Γαλλίδα πρέσβη στην Αθήνα. Βέβαια και κατά τη χθεσινή συνάντηση ο έλληνας ΥΠΕΘΑ δεν παρέλειψε να αφήσει μια αιχμή κατά της Γαλλίας για την πώληση των Meteor στην Τουρκία, καθώς στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων υποστήριξε πως «η Ελλάδα είναι πάντοτε βέβαιη ότι η Γαλλία θα λαμβάνει υπόψιν στις αποφάσεις της την ασφάλεια της Ελλάδας και την ανάγκη να διατηρεί η Ελλάδα συγκριτικό τεχνολογικό πλεονέκτημα αποτροπής έναντι των δυνάμεων του αναθεωρητισμού», φωτογραφίζοντας όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό την Τουρκία και την υπόθεση των meteor. Ωστόσο , η ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης δεν θύμιζε καθόλου την ένταση που προηγήθηκε , καθώς Αθήνα και Παρίσι συμφώνησαν στην αγορά 16 αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet και ακόμα μίας φρεγάτας Belharra , την τέταρτη στη σειρά.
Το παρασκήνιο με την νέα φρεγάτα Belharra
Υπενθυμίζεται ότι τρεις FDI (Belharra) κατασκευάζονται για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού , ήδη, σε γαλλικά ναυπηγεία στη Λοριάν, ενώ η τέταρτη που θα εισηγηθεί ο Νίκος Δένδιας στο ΚΥΣΕΑ που αναμένεται να διεξαχθεί τη Μεγάλη Τέταρτη θα αποτελεί μέρος της επέκτασης της διμερούς συμφωνίας. Όπως είχε γράψει πριν μερικές ημέρες το iefimerida το παρασκήνιο πίσω από τις διαπραγματεύσεις για την 4η φρεγάτα είναι πολύ σκληρό , καθώς η Αθήνα διεκδικεί από τη γαλλική κρατική εταιρεία που τις κατασκευάζει μέρος των εργασιών κατασκευής της νέας φρεγάτας να πραγματοποιηθεί σε ελληνικό ναυπηγείο και με χαμηλότερο κόστος από τις προηγούμενες τρεις.
Ενδεικτικές των προθέσεων της Αθήνας ήταν και οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια στο περιθώριο του Φόρουμ των Δελφών όπου δήλωσε πως «είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η απόκτηση τέταρτης φρεγάτας, χαρακτηρίζοντας τις Belharra τις καλύτερα εξοπλισμένες και πιο σύγχρονες φρεγάτες στον πλανήτη». Διευκρίνισε, όμως, ότι «πρέπει να συμφωνήσουμε στα χρήματα με τους Γάλλους γιατί πλούσιοι δεν είμαστε και περιμένουμε από μια φιλική χώρα να μας βοηθήσει».
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως ο γαλλικός κατασκευαστικός κολοσσός της Naval Group που έχει αναλάβει τη ναυπήγηση των τριών πρώτων φρεγατών έχει υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά τα οποία δηλώνουν έτοιμα να αναλάβουν ένα μέρος της κατασκευής/ συναρμολόγησης της φρεγάτας. Συνεπώς , δεν θα πρέπει να θεωρηθούν καθόλου τυχαίες και οι αναφορές του Γάλλου υπουργού για την θυγατρική της Naval Group στην Ελλάδα, και την επαφή της με τους τοπικούς παίκτες και κατά κύριο λόγο με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Μάλιστα τόνισε πως το διακύβευμα είναι «πολύ σημαντικό για την τοπική εργασία» αλλά και «πολύ σημαντικό ζήτημα για την ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας αλλά ταυτόχρονα και ένα σημείο διασφάλισης προς τη στρατιωτική ηγεσία, που θα έχει ένα σημείο αναφοράς τοπικά, έναν τοπικό συνομιλητή», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συμπαραγωγής της φρεγάτας στην Ελλάδα.
Επιπρόσθετα, η Naval , σύμφωνα με πληροφορίες , έχει καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία μιας τοπικής γραμμής παραγωγής στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά που θα κατασκευάσει άλλες τρεις φρεγάτες ανεβάζοντας σε εφτά τον αριθμό των Belharra που θα μπορούσε να προμηθευτεί δυνητικά η Αθήνα.
Όπως έγραψε το iefimerida πριν την άφιξη του Λεκορνί η η Αθήνα ανέμενε από την γαλλική αντιπροσωπεία να επιβεβαιώσει ότι είναι έτοιμη να προτείνει μια προνομιακή τιμή για το κόστος των φρεγατών που θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα και να δεσμευτεί πως θα επιταχύνει τη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στα ελληνικά ναυπηγεία. Αυτή είναι και η κρίσιμη παράμετρος της επιλογής των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά και όχι της ΟΝΕΧ στην Ελευσίνα όπου υπάρχει έντονη εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα.
Σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία οι αμερικανό-ευρωπαϊκές σχέσεις βρίσκονται σε φάση ανταγωνισμού το Παρίσι δείχνει απρόθυμο να μοιραστεί κρίσιμες πληροφορίες που αφορούν την τεχνογνωσία και την τεχνολογία των φρεγατών με τα , αμερικανικών συμφερόντων , ναυπηγεία. Σε ο,τι αφορά το κόστος, υπενθυμίζεται ,πως το κόστος μιας φρεγάτας αγγίζει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ (εξοπλισμένη).
Για την τέταρτη, η Γαλλία, σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνει περίπου 850 εκατομμύρια ευρώ, με ειδικό, υψηλής τεχνολογίας, εξοπλισμό, που θα διατεθεί δωρεάν για να αντισταθμιστεί η διαφωνία σχετικά με τους Meteor.
Σύμφωνα με πηγές από το Παρίσι , το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να υπάρξει έντονη πίεση προς την Αθήνα για διμερή συνεργασία και στο κομμάτι των δορυφόρων και της τεχνολογίας γύρω από τις δορυφορικές εικόνες που είναι πολύ χρήσιμες για την νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης.