Άμεσα στη Βουλή οι 4 αλλαγές για την ΕΥΠ και η πλήρης απαγόρευση παράνομων λογισμικών παρακολούθησης στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Άμεσα στη Βουλή οι 4 αλλαγές για την ΕΥΠ και η πλήρης απαγόρευση παράνομων λογισμικών παρακολούθησης στην Ελλάδα

Το Μέγαρο Μαξίμου
Το Μέγαρο Μαξίμου
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ

Έτοιμη να παρέμβει σε νομοθετικό επίπεδο για το θέμα των παρακολουθήσεων και τη θωράκιση πολιτείας και πολιτών από τα κακόβουλα λογισμικά δηλώνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζει σε όλους τους τόνους να χαρακτηρίζει φαιδρές τις κατηγορίες για εμπλοκή του πρωθυπουργού στην υπόθεση και επισημαίνει την έλλειψη στοιχείων. «Η αντίδραση μας στο φαινόμενο αυτό θα είναι θεσμική», τονίζουν κυβερνητικά στελέχη και υποστηρίζουν ότι «χρησιμοποιείται από όσους επιδιώκουν την ανωμαλία και την εσωτερική αναταραχή, σε μια κρίσιμη μάλιστα συγκυρία, σε κάθε επίπεδο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κυβερνητικό επιτελείο έχει επεξεργαστεί νομοθετική ρύθμιση πέντε σημείων που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το αργότερο έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Στόχος είναι να φτάσει σύντομα στη Βουλή και να έχει ψηφιστεί το αργότερο σε είκοσι ημέρες. Οι θεσμικές διατάξεις που θα προωθήσει η κυβέρνηση θα διορθώνουν, όπως σημειώνουν στελέχη, μία σειρά από διαχρονικές αδυναμίες και παθογένειες σε ό,τι αφορά το πλαίσιο των επισυνδέσεων και την λειτουργία της ΕΥΠ.

Την παρέμβαση αυτή είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Αύγουστο αμέσως μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη και την είχε οριοθετήσει χρονικά μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής.

Η πρώτη κίνηση, τότε, αφορούσε την απομάκρυνση του διοικητή της ΕΥΠ και του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, «διότι είχαν την πολιτική ευθύνη για ένα πλαίσιο παρακολουθήσεων στο οποίο, παρότι οι παρακολουθήσεις ήταν νόμιμες, δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες με τον τρόπο με τον οποίο προσωπικά θα απαιτούσα», όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δεύτερο βήμα ήταν η επαναφορά της εποπτείας της ΕΥΠ από δύο εισαγγελείς, που είχε καταργηθεί το 2018 και η καθιέρωση για πρώτη φορά ακρόασης του διοικητή της ΕΥΠ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Τα 4 συν 1 σημεία που θα ψηφιστούν

Το τρίτο βήμα είναι οι αλλαγές τεσσάρων συν ενός σημείων που θα ψηφιστούν άμεσα και αφορούν:

  1. Την ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
  2. Την αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.
  3. Την θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα, με επιπλέον δικλίδες ασφαλείας και
  4. Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.
  5. Το πέμπτο σημείο είναι η καθολική απαγόρευση της εμπορίας κακόβουλων λογισμικών στην ελληνική Επικράτεια. «Πράξη που θα καταστήσει την Ελλάδα την πρώτη, τη μοναδική μέχρι σήμερα χώρα στην Ευρώπη που θα απαγορεύει την κυκλοφορία κακόβουλων λογισμικών στην Επικράτειά της», όπως τονίζουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ