Να μην άρει την ασυλία του επικεφαλής του Μέρα25, Γιάνη Βαρουφάκη, για τα όσα διαδραματίστηκαν στο λιμάνι Αίγινα την περίοδο του lockdown και τη σύγκρουσή του με το λιμενικό, αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής.
Το Σώμα, αποδεχόμενο την εισήγηση της επιτροπής δεοντολογίας ψήφισε στη συντρηπτική του πλειοψηφία κατά της άρσης (282 κατά έναντι μόλις 11 υπέρ). Αντίστοιχα και στην περίπτωση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Αχμέτ Ιλχάν που βρέθηκε αντιμέτωπος με μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση η Βουλή με 286 ψήφους έναντι μόλις 9 δεν ήρε την ασυλία.
Η άρση ασυλίας μου θα αποτελούσε πλήγμα στον κοινοβουλευτισμό
Ο κ. Βαρουφάκης πάντως φρόντισε από την τοποθέτησή του στο βήμα, να ζητήσει να μην αρθεί η ασυλία του με το επιχείρημα πως κάτι τέτοιο θα αποτελούσε πλήγμα στον κοινοβουλευτισμό και το νομικό πολιτισμό της χώρας.
«Μπορεί τυπικά να ψηφίζουμε για την άρση της ασυλίας μου, το ζητούμενο όμως είναι το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης βουλευτών. Τις μέρες εκείνες αμφισβητήθηκε το δικαίωμα μου αυτό», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «δεν θα διανοούμουν να χρησιμοποιήσω την βουλευτική ασυλία για να πάω διακοπές στη Μύκονο. Τα μέτρα μας έπιασαν όμως στο σπίτι μας στην Αίγινα. Στόχος μας ήταν να μείνουμε εκεί χωρίς να μετακινηθούμε».
Κατήγγειλε τα ΜΜΕ για ψεύτικα ρεπορτάζ
Ο κ. Βαρουφάκης ανέλυσε στο Σώμα τα γεγονότα στο λιμάνι της Αίγινας μέσα από τη δική του σκοπιά καταγγέλλοντας τα ΜΜΕ πως επιδόθηκαν σε ψεύτικα ρεπορτάζ. « Όταν έφτασα στο λιμάνι, λιμενικός με έναν δήμαρχο δίπλα του ορμώμενο, μου ζήτησε τα χαρτιά μου. Του έδειξα την βουλευτική μου ταυτότητα και μου λέει το Ε1 σας. και του λέω αυτό το μέτρα δεν ισχύει για βουλευτές. Προχώρησα 5 μέτρα μπροστά ψεκάστηκε το αυτοκίνητό μου και έφυγα. Στη δικογραφία αλλιώς παρουσιάστηκαν τα πράγματα», αφηγήθηκε.
Ο επικεφαλής του Μέρα25 απάντησε και σε όσους τον κατακρίνουν πως στο πρόγραμμα του κόμματος υπάρχει η θέση της κατάργησης της βουλευτικής ασυλίας: «Δεν προτείναμε ποτέ την άρση του δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης βουλευτών», απολογήθηκε.