Ο Ζελένσκι στην Αθήνα -Η Ελλάδα αναβαθμίζει τη θέση της στη νοτιοανατολική Ευρώπη - iefimerida.gr

Ο Ζελένσκι στην Αθήνα -Η Ελλάδα αναβαθμίζει τη θέση της στη νοτιοανατολική Ευρώπη

Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Βολοντίμιρ Ζελένσκι / Φωτογραφία: ΑΡ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ

Η παρουσία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σήμερα στην Αθήνα, αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας στη Δυτική Συμμαχία και τονίζει την ευγνωμοσύνη του Κιέβου για την στήριξη που έχει λάβει από την πρώτη μέρα της ρωσικής εισβολής.

Η επίσκεψη δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως ούτε από την ελληνική ούτε από την ουκρανική πλευρά, ενώ κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες που διακινούνται ήδη από το βράδυ της Παρασκευής κυρίως από ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Λόγω των υψηλών μέτρων ασφαλείας που υπάρχουν σε κάθε μετακίνηση του Ουκρανού προέδρου, θεωρείται δεδομένο ότι μία τέτοια επίσκεψη δεν μπορεί να προαναγγελθεί και τηρείται επισήμως σιγή ασυρμάτου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι συναντήσεις Ζελένσκι στην Αθήνα

Ο κ. Ζελένσκι, εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, θα έχει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ το βράδυ θα συμμετάσχει στο δείπνο που θα παραθέσει ο πρωθυπουργός στους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την πρόεδρο της Κομισιόν.

Το «ευχαριστώ» Ζελένσκι

Στις 12 Αυγούστου με ανάρτησή του ο κ. Ζελένσκι ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για την προσχώρηση της Ελλάδας στο κοινό ανακοινωθέν των G7 για την Ουκρανία, δηλώνοντας «ευγνώμων στην Ελλάδα για την προσχώρηση στη Διακήρυξη Υποστήριξης της G7, τη 14η χώρα που υποστηρίζει εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία. Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την προσωπική του δέσμευση στην ελληνο-ουκρανική συνεργασία. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί στην ευρωατλαντική πορεία της Ουκρανίας.

Δείτε το βίντεο

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μία μέρα νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρι Κουλέμπα, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να αναφέρει ότι η Ελλάδα ενθαρρύνει όλες τις διεθνείς πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην αποκατάσταση της κυριαρχίας της Ουκρανίας και την πρόληψη των ανθρωπιστικών κρίσεων. Δεν αποκλείεται σε αυτή την συνομιλία να υπήρξε και μία πρώτη συζήτηση για την επίσκεψη του κ. Ζελένσκι στην Αθήνα.

Η εβδομάδα αυτή, ξεκινά ούτως ή άλλως με έντονες διπλωματικές διεργασίες από την πλευρά της Αθήνας, ύστερα από την πρόσκληση του πρωθυπουργού στους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, κρατών μελών της περιοχής και την ηγεσία της ΕΕ σε ένα δείπνο-άτυπη συζήτηση για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής, με αφορμή την συμπλήρωση 20 ετών από τη Σύνοδο Ε.Ε – Δυτικών Βαλκανίων και τη «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης».

Το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να αναδείξει τον ηγετικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ενεργειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την δυναμική επιστροφή της στα Βαλκάνια από το 2019 και μετά, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνουν, έχει επανειλημμένα επαναβεβαιώσει την σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, η οποία καθίσταται ακόμη πιο σημαντική στο νέο περιβάλλον προκλήσεων που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στα τετ α τετ που θα έχει με τους ομολόγους του ο πρωθυπουργός ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει αυτό στις 3 το μεσημέρι, οπότε θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, στη σκιά της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει για τους Κροάτες κρατούμενους που εμπλέκονται στα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια. Σύμφωνα με κροατικά ΜΜΕ εξάλλου ο Αντρέι Πλένκοβιτς προτίθεται να θέσει το θέμα στον Έλληνα ομόλογό του, ενώ στην Αθήνα θα συνοδεύεται από τους Υπουργούς Εξωτερικών και Δικαιοσύνης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ξεχωριστή σημασία έχει και μία απουσία. Αυτή του Έντι Ράμα. Η ελληνική πλευρά επιδεικνύοντας την έντονη δυσαρέσκεια της για την παρατεταμένη κράτηση του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρι, δεν απεύθυνε πρόσκληση στον Αλβανό πρωθυπουργό. Το μήνυμα που έχει σταλεί από την πρώτη στιγμή στα Τίρανα είναι ότι οι ελληνοαλβανικές σχέσεις εξαρτώνται από τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, ενώ και η στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας είναι άμεσα συνδεμένη με αυτά. Η πρόσκληση για το αποψινό δείπνο απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της Αλβανίας Μπαϊράμ Μπεγκάι, ο οποίος επικαλέστηκε βεβαρημένο πρόγραμμα αποφεύγοντας να παραστεί.

Στην Αθήνα θα βρεθούν οι πρόεδροι της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, οι πρωθυπουργοί της Βόρειας Μακεδονίας και του Κοσόβου, η πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, καθώς και οι πρωθυπουργοί Κροατίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας που είναι ήδη μέλη της Ε.Ε. Θετικά ανταποκρίθηκαν επίσης η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ