Το περιφερειακό Συνέδριο στην Κοζάνη ήταν ένα πρώτο βήμα μετά από έξι μήνες παρατεταμένης εσωστρέφειας για το ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα όμως που η γενιά των 40ρηδων αναζητά χώρο και ρόλο για την επόμενη ημέρα στην Κεντροαριστερά.
Το περιφερειακό συνέδριο στην Κοζάνη ήταν μια αναλαμπή μετά από διαδοχικά γεγονότα που μπορεί να συζητήθηκαν στη δημόσια σφαίρα, αλλά αφορούσαν αποκλειστικά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και όχι στην κοινωνία και τα προβλήματά της.
Πέρασαν σχεδόν έξι μήνες από τις εσωκομματικές εκλογές για να συμβεί κάτι που να βγαίνει έξω από τα στενά όρια του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό είναι που άνοιξε μια χαραμάδα αισιοδοξίας στην Κουμουνδούρου.
Η επιτυχία της διοργάνωσης είναι κάτι που πιστώνεται στον Άγγελο Τόλκα, ο οποίος σήκωσε όλο το βάρος, και ο οποίος κατάφερε να φέρει τους 11 από τους 13 δημάρχους της Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη να είναι παρόντες και να γεμίσει την αίθουσα της εκδήλωσης με 300 άτομα.
Για τον Στέφανο Κασσελάκη ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αξιοποιήσει την προετοιμασία που έγινε με δεκάδες παραγωγικούς φορείς να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του κ. Τόλκα βγάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ μετά από μια παρατεταμένη περίοδο από την απομόνωση.
Ο Πολάκης έκαψε το Πολιτικό Κέντρο
Το οξυγόνο του περιφερειακού συνεδρίου ήταν κομβικής σημασίας για την Κουμουνδούρου η οποία μέχρι και στο παραπέντε ταλανιζόταν από διαρροές και φήμες για επεισόδιο μεταξύ του κ. Κασσελάκη και του υπαρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη.
Το σκηνικό ρήξης που καλλιεργήθηκε από διάφορες πλευρές εντός του ΣΥΡΙΖΑ υποδαύλισε συζητήσεις περί καθαίρεσης του συντονιστή των κοινοβουλευτικών τομέων.
Ωστόσο σε αυτή τη φάση φαίνεται ότι ήταν και η τελευταία πράξη του δράματος για το περιβόητο Πολιτικό Κέντρο που θα έφτιαχνε τελικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Το χαρτί της σύστασης του άτυπου οργάνου σύμφωνα με πληροφορίες είχε φύγει προ δέκα ημερών από τον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου, ωστόσο ο κ. Κασσελάκης φαίνεται να το μάζεψε πολύ γρήγορα πίσω μετά το αντάρτικο που σήκωσε ο Παύλος Πολάκης, βλέποντας τις αλλαγές και τις βελτιωτικές κινήσεις να τον συμπεριλαμβάνουν στη χάραξης της κεντρικής γραμμής του κόμματος.
Προβληματικές... πρωτοβουλίες
Την ίδια στιγμή όμως ο δρόμος για την εξωστρέφεια δεν φαίνεται να είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και νέες πρωτοβουλίες στελεχών χαρακτηρίζονται προβληματικές πριν αυτές ακόμη πάρουν σάρκα και οστά.
Διονύσης Τεμπονέρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά και Μανώλης Χριστοδουλάκης από το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να συνομιλούν στο περιθώριο των πολιτικών εξελίξεων αλλά και των διεργασιών που συντελούνται τόσο στα κόμματα στα οποία μετέχουν όσο όμως και στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Η προγραμματισμένη για τις 13 Φεβρουαρίου εκδήλωση για την αντιμετώπιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην οποία θα πάρουν μέρος και οι τρεις και ο τρόπος με τον οποίο διέρρευσε στον Τύπο έχει προκαλέσει πολλές επικρίσεις για πολλούς και διαφορετικούς λόγους στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.
«Με τρεις ομιλητές δεν νικάς τον Μητσοτάκη» ήταν η πρωταρχική αντίδραση των εμπειρότερων πολιτικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας ταυτόχρονα ότι για να περάσει το μήνυμα της συνεννόησης και της συνεργασίας θα πρέπει σε τέτοιες πρωτοβουλίες να μετέχουν προσωπικότητες και πρόσωπα ειδικού βάρους από το χώρο της Κεντροαριστεράς, όπως σημείωναν.
«Όχι» από Καπουτζίδη, το σκέφτεται ο Σακελλαρίδης
Την ίδια στιγμή ένα ακόμη ηχηρό χτύπημα για τον κ. Κασσελάκη και το περιβάλλον του ήταν και το άδειασμα που επεφύλαξε στο επιτελείο του ο γνωστός ηθοποιός Γιώργος Καπουτζίδης.
Με παρέμβασή του στο real fm έκλεισε κάθε σενάριο που συντηρούνταν τεχνηέντως για κάθοδό του στις ευρωεκλογές με το ΣΥΡΙΖΑ, με δημοσιεύματα μάλιστα να το εμφανίζουν και συνομιλητή του κ. Κασσελάκη στο φόντο της συζήτησης για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Την ίδια στιγμή πάντως σκεπτικός παραμένει και ο πρώην υπουργός της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα Γαβριήλ Σακελλαρίδης σε σχέση με την επιστροφή του στην ενεργό πολιτική.
Ο κ. Σακελλαρίδης φλερτάρει με την ιδέα της ευρωβουλής, ωστόσο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το iefimerida, το θέμα δεν έχει ακόμη συζητηθεί σε βάθος με την ηγεσία της Νέας Αριστεράς, με την οποία βρίσκεται πολύ κοντά.
Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μετά τα μέσα Φεβρουαρίου με τη Νέα Αριστερά να προχωρά στην ιδρυτική συνδιάσκεψη του κομματικού πλέον φορέα και με τη οποία θα σηματοδοτηθεί και η έναρξη της μάχης των ευρωεκλογών.