Με μια ανάρτησή του στο twitter, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σχολίασε τον ρόλο του Μάριο Ντράγκι ως προέδρου της ΕΚΤ στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη.
Ο Μάριο Ντράγκι, ως γνωστόν, τιμήθηκε την Τρίτη στην Ακαδημία Αθηνών για τη συμβολή του στην διάσωση της ΟΝΕ και την κρίση χρέους.
Ο Γιώργος Παπανδρέου έγραψε λοιπόν: «Ο Μάριο Ντράγκι έκανε τη διαφορά. Πόσος χρόνος και πόσες θυσίες απαιτήθηκαν μέχρι να δεχτούν οι εταίροι μας πως η κρίση και επομένως η λύση, δεν ήταν μόνο ελληνική, αλλά ευρωπαϊκή».
Με άλλα λόγια, ο Γιώργος Παπανδρέου έσπευσε να πλέξει το εγκώμιο του Μάριο Ντράγκι ο οποίος ήταν ο μόνος που είχε αντιληφθεί ότι η κρίση δεν ήταν μόνο ελληνική, αλλά ευρωπαϊκή, διεθνής. Κάτι το οποίο δεν είχαν αντιληφθεί οι υπόλοιποι εταίροι μας.
Ωστόσο, δεν ήταν πάντα αυτή η άποψη του Γιώργου Παπανδρέου. Σε πλείστες όσες αναφορές του πριν τις εκλογές του 2009 έλεγε τα ακριβώς αντίθετα.
Τι έλεγε στη ΔΕΘ το 2009 ο Παπανδρέου
Στη συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει στην 74η ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2009 έλεγε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Η παρακμή που βιώνουμε, δυστυχώς, δεν είναι τόσο εύκολο να λέμε ότι οφείλεται απλώς στη διεθνή κρίση. Μακάρι να ήταν έτσι. Δεν θα τελειώσει απλά, όταν τελειώσει η διεθνής κρίση. Είναι μια κρίση και οικονομική, που έχει ημερομηνία πολύ παλαιότερη από αυτήν της διεθνούς κρίσης, είναι κρίση πολιτικών θεσμών, κοινωνίας και αξιών».
Ο Παπανδρέου στο ντιμπέιτ με Καραμανλή
Και λίγες ημέρες αργότερα στο τετ-α-τετ ντιμπέιτ με τον Κώστα Καραμανλή και συντονίστρια τη Μαρία Χούκλη, ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν παραδεχόταν ότι η κρίση είναι διεθνής.
Ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έλεγε στο ντιμπέιτ ότι η πολύ σοβαρή κρίση είναι διεθνής και έχει μείζονες επιπτώσεις σε όλες τις οικονομίες. Υποστήριζε ακόμη ότι στην Ελλάδα βιώνουμε την κρίση λιγότερο βαριά από άλλες οικονομίες.
Απαντώντας, ο Γιώργος Παπανδρέου – λίγες ημέρες πριν γίνει πρωθυπουργός – υποστήριζε ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με τη διεθνή.
«Η κρίση είναι μια παρακμή που δεν έχει καμία σχέση με την διεθνή κρίση και χρειάζεται μια μεγάλη αλλαγή πολιτικής» έλεγε επί λέξει και διατείνονταν ότι τα λεφτά δεν λείπουν, ότι ο ίδιος ήξερε που θα έβρισκε τα λεφτά (2,5-3 δισ. ευρώ τα υπολόγιζε): Με νοικοκύρεμα, με ανείσπρακτους φόρους, με φοροδιαφυγή, την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου.
Θυμηθείτε το ντιμπέιτ Καραμανλή-Παπανδρέου το 2009:
Τώρα τι ακριβώς μεσολάβησε από το 2009 ως το 2019 για τη στροφή 180 μοιρών στην άποψη του Παπανδρέου για το αν η διεθνής κρίση σχετίζονταν με την ελληνική; Τέσσερα μνημόνια, δέκα χρόνια απίστευτες θυσίες του ελληνικού λαού και μισή ντουζίνα πρωθυπουργοί.
Και πάντως, ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, δεν πρόσεξε μάλλον την αναφορά του Μάριο Ντράγκι στην Ακαδημία Αθηνών -παρότι τον εκθείασε: «Οι πολιτικοί να διδαχθούν από τα μαθήματα του παρελθόντος».