Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αναγορεύτηκε σήμερα επίτιμο μέλος του Διεθνούς Επιμελητηρίου Μηχανικών Πετρελαίου (Society of Petroleum Engineers SPE), μέλη του οποίου εγγράφονται όλοι οι απόφοιτοι της Σχολής Θετικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ), με κατεύθυνση την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και του φυσικού αερίου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο μεγάλο αμφιθέατρο του ΔΙΠΑΕ στην Καβάλα, παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζόρτζ Τσούνη, του πρύτανη του ΔΙΠΑΕ, ομότιμου καθηγητή Αθανάσιου Καΐση και πλήθος εκπροσώπων των τοπικών και περιφερειακών αρχών της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής.
Στην ομιλία του ο κ. Παναγιωτόπουλος μετά την επίσημη αναγόρευσή του, με θέμα «Η γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδος στον ενεργειακό τομέα», ανέδειξε το ρόλο της χώρας, αλλά και της Καβάλας ως ενεργειακό σταυροδρόμι των υδρογονανθράκων σε διεθνές επίπεδο, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως «η Καβάλα θα παίξει στρατηγικό ρόλο μέσω των αγωγών φυσικού αερίου, των διεθνών συμφωνιών της Energean και των προσπαθειών που καταβάλλει η Ελληνική κυβέρνηση».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο ΥΠΕΘΑ στον πόλεμο της Ουκρανίας, λέγοντας πως δεν άλλαξε μόνο την αρχιτεκτονική της ασφάλειας της Ε.Ε. αλλά και την αρχιτεκτονική της ενεργειακής ασφάλειας.
«Η Ελλάδα», σημείωσε, «που διαθέτει μεγάλο ποσοστό ενεργειακών πόρων καθώς και μεγάλο δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βρίσκεται σήμερα στο κέντρο αυτού του νέου γεωπολιτικού πεδίου και γεωπολιτικού παιχνιδιού. Η ανατολική Μεσόγειο έγινε κομβικό σημείο στην έρευνα, την παραγωγή και την μεταφορά ενέργειας. Η ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή έχει προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου και ισχυρών κρατών, αφού το διακύβευμα πλέον είναι η απεξάρτηση της δυτικής Ευρώπης και των Βαλκανίων από τους ρωσικούς πόρους. Αυτό, βέβαια, θα γίνει σε ένα βάθος χρόνος και βέβαια δεν θα γίνει χωρίς κόστος».
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ακόμα ότι τα τελευταία χρόνια ενισχύθηκε σημαντικά το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας ως διαμετακομιστικό κέντρο ενέργειας, υπογραμμίζοντας ότι μέσα από τις σημαντικές συμμαχίες και συνεργασίες που έχει συνάψει η Ελλάδα δημιούργησε ένα περιβάλλον ασφάλειας και ευημερίας.
«Πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύσουμε στις ενεργειακές υποδομές όσον αφορά τις παραδοσιακές μορφές ενέργειας αλλά και στις ανανεώσιμες πηγές και πρέπει να συνεργαστούμε στενότερα με τους συμμάχους και εταίρους μας για την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή και τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η πατρίδα μας», σημείωσε ο υπουργός.
Τζ. Τσούνης: «Οι καλύτερες μέρες της Ελλάδας είναι μπροστά μας»
Ο Αμερικανός πρέσβης, που έδωσε ο ίδιος την τιμητική πλακέτα στον Νίκο Παναγιωτόπουλο, έπλεξε το εγκώμιο του ΥΠΕΘΑ λέγοντας πως στο διάστημα της συνεργασίας μαζί του γνώρισε ένα άνθρωπο που αγαπάει την πατρίδα του και προσπαθεί να προωθεί τα συμφέροντα της χώρας του. Εξήρε το έργο του υπουργού τα τελευταία χρόνια στον τομέα της γεωπολιτικής άμυνας της Ελλάδος και στον ενεργειακό τομέα της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ο κ. Τσούνης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε εκτενώς στις προσπάθειες των ΗΠΑ να στηρίξουν την οικονομία της Ελλάδας μέσω επενδύσεων από μεγάλες αμερικανικές εταιρίες, σημειώνοντας πως η συνεργασία των δυο χωρών είναι εξαιρετική και προσθέτοντας πως «οι καλύτερες μέρες της Ελλάδας είναι μπροστά μας».
Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στο μεγάλο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Ελλάδα, κυρίως μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, στα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο ως σημαντικός ενεργειακός κόμβος.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «κανένας δεν ήθελε τον πόλεμο, μόνο ο κ. Πούτιν τον ήθελε. Αυτός θυμάται ακόμα τα χρόνια που ολόκληρη η Ουκρανία άνηκε στη Ρωσία. Αντιμετωπίζει δυσκολίες ο κ. Πούτιν εξαιτίας του πολέμου, αλλά θα αντιμετωπίσει και άλλες στο μέλλον αν επιχειρήσει να καταλάβει την Ουκρανία». Μάλιστα, ο κ. Τσούνης, τόνισε πως οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν καμία χώρα να εισχωρήσει σε κάποια άλλη και να την καταλάβει.