Η εγκάρδια αγκαλιά με την οποία υποδέχτηκε ο Χακάν Φιντάν τον Γιώργο Γεραπετρίτη, χθες στην Άγκυρα, σηματοδότησε σε επίπεδο εικόνας την κοινή αντίληψη των δύο κυβερνήσεων να αφήσουν πίσω την ένταση των τελευταίων χρόνων και να συνεχίσουν στο δρόμο της αποκλιμάκωσης και του διαλόγου, που χαράχτηκε στη συνάντηση των κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έχουν αναλάβει να χειριστούν όλο το πλαίσιο των διμερών σχέσεων και την διαδικασία διαπραγμάτευσης για την επίλυση των διαφορών. Οι θέσεις Ελλάδας και Τουρκίας στο μείζον ζήτημα των θαλασσίων ζωνών απέχουν ακόμα πολύ, οι κόκκινες γραμμές παραμένουν ακέραιες, ωστόσο είναι δεδομένη η διάθεση και των δύο πλευρών να επιταχύνουν το βηματισμό τους για μία κοινά αποδεκτή λύση. Για την Αθήνα η κατάληξη αυτής της διαδρομής είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και παρότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εκμεταλλευτεί την δυναμική της στιγμής και το πολιτικό μομέντουμ στις δύο πλευρές του Αιγαίου, υπάρχουν προς το παρόν πολλές δυσκολίες για να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο η Άγκυρα.
Τι περιλαμβάνει ο οδικός χάρτης στα ελληνοτουρκικά
Στη συνάντηση που διήρκησε δύο ώρες και ένα τέταρτο συμφωνήθηκε ο οδικός χάρτης των επόμενων μηνών που περιλαμβάνει τρία επίπεδα. Πρώτον, τον πολιτικό διάλογο που θα εκκινήσει με ευθύνη της ελληνικής πλευράς στις 16 Οκτωβρίου με κυρίαρχο ρόλο στην διαδικασία να διαδραματίζει η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και περιλαμβάνει την βαριά ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών. Δεύτερον, την εφαρμογή και ενίσχυση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θα ξεκινήσουν άμεσα και τρίτον, την προώθηση της θετικής ατζέντας.
Γεραπετρίτης και Φιντάν «έστρωσαν το έδαφος» για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν
Ορόσημο σε αυτή την πορεία είναι το ραντεβού των κκ. Μητσοτάκη και Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στις 18 Σεπτεμβρίου. Χθες, στην Άγκυρα, έγινε η προετοιμασία της συνάντησης και οριστικοποιήθηκε η ατζέντα με στόχο να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πάνω στο οποίο οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τις πιθανές συγκλίσεις και θα δώσουν τις κατευθύνσεις για την πορεία του διαλόγου.
Το θετικό που κρατά η ελληνική πλευρά από την μέχρι στιγμής διαδικασία αφορά το κλίμα ηρεμίας που επικρατεί με την αποχή της Τουρκίας από επιθετική ρητορική και μονομερείς ενέργειας που θα υπονόμευαν το κλίμα συνεργασίας που αναπτύσσεται. «Δεν είμαστε αιθεροβάμονες .Γνωρίζουμε ότι αποστάσεις που δημιουργήθηκαν σε βάθος χρόνου και τα πάθη που κληρονομήθηκαν από γενιά σε γενιά δεν διαγράφονται μονοκονδυλιά .Όμως έχουμε τη διάθεση και τη βούληση να επενδύσουμε στην ειλικρίνεια και στην αμοιβαία κατανόηση , Και όπου υπάρχουν διαφωνίες τουλάχιστον να μην προκαλούνται κρίσεις», όπως το έθεσε μετά τη συνάντηση με τον ομόλογο του ο κ. Γεραπετρίτης. Επί τάπητος τέθηκαν και τα θέματα των ευρωτουρκικών σχέσεων, το Κυπριακό, το μεταναστευτικό και τα ζητήματα των μειονοτήτων.