Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής εισάγεται σήμερα το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, και συγκεκριμένα για τη δυνατότητα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους χωρίς τους περιορισμούς που ισχύουν μέχρι σήμερα, με μόνη προϋπόθεση να είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε αυτή να είναι η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, θέλοντας να συμβολίσει την ενότητα των Ελλήνων σε όλο τον κόσμο με το να άρει μια άδικη εκκρεμότητα. Επίσης, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ήρθε η ώρα «να δούμε πόση συνέπεια υπάρχει μεταξύ λόγων και πράξεων στα κόμματα της αντιπολίτευσης» που καλούνται να το ψηφίσουν, καθώς για την ισχύ τού εν λόγω νόμου απαιτείται η υπερψήφισή του από τουλάχιστον 200 βουλευτές.
Στη συνάντηση που είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα είναι δυνατή η υπερψήφιση του νομοσχεδίου από περισσότερους από 200 βουλευτές, σημειώνοντας ότι η διευκόλυνση των ψηφοφόρων που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους αλλά διαμένουν εκτός της ελληνικής επικράτειας θα αποτελούσε «μια επανάσταση για την πολιτική συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στα κοινά της πατρίδας».
Πιέσεις σε ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση να στηρίξουν το νομοσχέδιο
Η πίεση από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου ασκείται προς το ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Λύση, που είχαν ψηφίσει τη σχετική ρύθμιση πριν 1,5 χρόνο, με τα τρία κόμματα να αριθμούν τότε 192 βουλευτές. Η σημερινή δύναμή τους ανέρχεται στους 202, ωστόσο είναι ερωτηματικό τι στάση θα τηρήσουν, τελικά, όταν έρθει η ώρα της ψηφοφορίας. Η Ελληνική Λύση με ανακοίνωσή της δηλώνει ότι δεν θα στηρίξει καμία κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία, με αφορμή τις εξελίξεις στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών και στον απόηχο της συνάντησης Κυριάκου Μητσοτάκη - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
«Προσέρχονται στον δημόσιο διάλογο ως ιεροκήρυκες του πατριωτισμού, ως το κόμμα που προστατεύει τα δικαιώματα των Ελλήνων σε όλο τον κόσμο, και έρχεται μετά από ενάμιση χρόνο στην ακριβώς ίδια διάταξη και παίρνει μια άλλη θέση, βρίσκοντας αστείες δικαιολογίες που δεν βασίζονται πουθενά», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, καυτηριάζοντας τη στάση του Κυριάκου Βελόπουλου.
Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, η αλήθεια είναι πως δεν έχει αποσαφηνίσει τη θέση του, αν και τα μηνύματα που εκπέμπει, ανεπισήμως -καθώς δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η επεξεργασία του νομοσχεδίου στη Βουλή- είναι πως «πρόκειται για μια πρόχειρη και αποσπασματική αντιμετώπιση εκ μέρους της κυβέρνησης» ενός τόσο σημαντικού ζητήματος, όπως είναι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, και ζητάει να υπάρχει η δυνατότητα και της επιστολικής ψήφου.
Με δεδομένο ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί στα μικρότερα κόμματα. «Εμείς δεν ποντάρουμε σε κάποιο συγκεκριμένο κόμμα. Εμείς θέλουμε να λυθεί μια άδικη εκκρεμότητα. Κάτι το οποίο, πέραν του ότι ήδη υπάρχει ως δικαίωμα στους ανθρώπους αυτούς, ενώνει -το ξαναλέω- τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο», υποστήριξε ο κ. Μαρινάκης.
Καθαρή στάση υπέρ του νομοσχεδίου έχει τηρήσει η Πλεύση Ελευθερίας. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, τόσο κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων όσο και μετά τη συνάντηση που είχε με την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, υποστήριξε την άρση των περιορισμών στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους. Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας συγκεντρώνουν 198 βουλευτές. Λείπουν μόλις δύο ψήφοι. Η λύση ενδεχομένως να έρθει από τη Νίκη και τους Σπαρτιάτες, που εμφανίζονται θετικοί. Έτσι, ο συνολικός αριθμός βουλευτών που θα υπερψηφίσει θα φτάσει τους 210.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση την ερχόμενη Δευτέρα, 24 Ιουλίου.