Η πρώτη ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη ως αρχηγού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν γεμάτη από μηνύματα ενότητας, οι επιλογές του όμως για τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν τη νέα «ομάδα κρούσης» απέδειξαν ότι το κόμμα είναι βαθιά διχασμένο.
Τα πρόσωπα που εισηγήθηκε ο Κασσελάκης ανήκουν στη στενή ομάδα των υποστηρικτών του, πράγμα αναμενόμενο από την ώρα που οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι δεν τον θεωρούν αρκετά αριστερό και δεν έχουν αυτή την περίοδο την… ενέργεια για να τον βοηθήσουν στην ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ. (Είναι χαρακτηριστικό ότι η Έφη Αχτσιόγλου δεν είχε καν την ενέργεια να χειροκροτήσει το πρόεδρο στην ομιλία του).
Η πρώτη, λοιπόν, εσωκομματική δοκιμασία του Κασσελακη οδήγησε σε μια πύρρειο νίκη του. Ναι μεν τα πρόσωπα που πρότεινε υπερψηφίστηκαν, αλλά η πολιτική αριθμητική που προέκυψε από την ψηφοφορία μπορεί να χαρακτηριστεί «εφιαλτική» για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό γιατί ο αριθμός των βουλευτών που έριξαν λευκό (16) - δείχνοντας ότι δεν επικροτούν τον πρόεδρο και τις επιλογές του - είναι αρκετός για να προκαλέσει μείζονα πολιτική, κοινοβουλευτική κρίση. Εάν οι 16 «λευκοί» της Κ.0. αποφασίσουν να συγκρουστούν με τον Στέφανο Κασσελάκη, μπορούν να του στερήσουν ακόμη και τη δυνατότητα να είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης! Πρόωρο και αρκετά δύσκολο να το επιχειρήσουν, αλλά και μόνο το μήνυμα που έστειλαν ότι είναι αρκετοί, φτάνει για να προκαλέσει τον εφιάλτη.
Ας δούμε γιατί: ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το δεύτερο σε δύναμη κοινοβουλευτικό κόμμα και αριθμεί 47 βουλευτές, έναντι 32 του ΠΑΣΟΚ. Εάν κατά τη διάρκεια της θητείας αυτής της Βουλής βρεθούν πάνω από 15 βουλευτές οι οποίοι για οποιοδήποτε λόγο πάψουν να είναι μέλη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, τότε το ΠΑΣΟΚ με τους 32 βουλευτές του θα αριθμεί τη δεύτερη σε δύναμη κοινοβουλευτική ομάδα και ως εκ τούτου ο Νίκος Ανδρουλάκης θα είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το σενάριο μοιάζει αυτή τη στιγμή τραβηγμένο απ’ τα μαλλιά, ουδείς όμως μπορεί να αγνοήσει το μήνυμα που έστειλαν από την πρώτη κιόλας μέρα 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο νέο τους πρόεδρο. Πόσο μάλλον, όταν ο συγκεκριμένος αριθμός είναι ακριβώς αυτός που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει πολιτικές, κοινοβουλευτικές εξελίξεις, σε περίπτωση διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι «16» έχουν σημασία για έναν πρόσθετο λόγο: μπορούν - εφόσον συγκροτήσουν ομάδα εσωκομματικής αντιπολίτευσης - να θέσουν σε πολιτική ομηρεία το νέο πρόεδρο. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σε μια περίοδο που ο Στέφανος Κασσελάκης επιχειρεί να ανασυγκροτήσει τον ΣΥΡΙΖΑ με τους δικούς του όρους, χωρίς να δεσμεύεται από εσωκομματικές ισορροπίες. Οι «16» εκ των πραγμάτων μπορεί να αποδειχθούν μοιραίοι, εάν ο νέος αρχηγός δεν καταφέρει με τις κινήσεις του να «ξαναγράψει» την πολιτική αριθμητική του ΣΥΡΙΖΑ.
Συμπέρασμα: αν ο Κασσελάκης σκοπεύει να υπερβεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τις εσωκομματικές του ισορροπίες - πράγμα που θα μπορούσε να τον βοηθήσει να προχωρήσει σε μια νέα εποχή - η κοινοβουλευτική του ομάδα μπορεί να αποτελέσει ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο. Με άλλα λόγια, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα!