Ισορροπώντας μεταξύ αρχηγικής πυγμής (διαγραφές) και ηγετικής ευθύνης (ενότητα) ο Στέφανος Κασσελάκης επιχειρεί επανεκκίνηση του κόμματος με στόχο τον έλεγχο της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας.
Ο κ. Κασσελάκης επέστρεψε από τις ΗΠΑ εμφανώς αλλαγμένος, όχι μόνο γιατί αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις στις κάμερες, αλλά, όπως αποδείχτηκε στη διάρκεια της ημέρας, και στις απόψεις του για το πώς πρέπει να διαχειριστεί την πρωτοφανή εσωκομματική κρίση και το εξαιρετικά βαρύ περιβάλλον που αποτυπώνουν οι δημοκοπήσεις τόσο για το ΣΥΡΙΖΑ όσο και για τον ίδιο.
Η πρώτη του κίνηση να καλέσει στο γραφείο του τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για να βάλουν σε νέα βάση τις σχέσεις τους, ήταν το πρώτο σημάδι ανάληψης πρωτοβουλιών ηγετικού χαρακτήρα από την πλευρά του κ. Κασσελάκη.
Ήταν το πρώτο τετ α τετ που είχαν οι δυο άνδρες, με βασικό αντικείμενο το χαμήλωμα των τόνων, αλλά με κυρίως πιάτο τις διαγραφές των κορυφαίων στελεχών της Ομπρέλας των κυρίων Φίλη, Σκουρλέτη και Βίτσα.
Το άνοιγμά του στον κ. Τσακαλώτο ωστόσο δεν περιορίστηκε στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στην Κουμουνδούρου, καθώς το βράδυ της Πέμπτης από το βήμα του Economist και στην πρώτη του ουσιαστική παρέμβαση αναφέρθηκε θετικά στο περίφημο «μαξιλάρι» των 37 δισ. € που άφησε στα ταμεία του κράτους η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με προσωπική αναφορά στον τότε υπουργό Οικονομικών.
«Να θυμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με υπουργό οικονομικών τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είχε αφήσει 37 δισ.€ στα ταμεία το 2019 και τότε η οικονομία ήταν μικρότερη από σήμερα» είπε ο κ. Κασσελάκης που έχει στο πλευρό του -και θερμούς υποστηρικτές του- πιο σφοδρούς πολέμιους του περιβόητου «μαξιλαριού», τους κκ Παύλο Πολάκη, Γιώργο Τσίπρα και Νίκο Παππά.
Το φακέλωμα στην Κουμουνδούρου
Αυτά όμως δεν σημαίνουν ότι έχουν παγώσει εντελώς και οι υπερατλαντικές απειλές για παραπομπές στο πειθαρχικό με το ερώτημα της διαγραφής των στελεχών της Ομπρέλας (Φίλη, Σκουρλέτη, Βίτσα) επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Τσακαλώτος.
«Νομίζω όμως ότι εδώ έχουν ξεπεραστεί κάποια όρια. Κι αυτό δεν μπορεί να το αποδεχθεί κανείς, και σε κανένα κόμμα του κόσμου» ανέφερε ο κ. Κασσελάκης, στην εισήγησή του στο Εκτελεστικό Γραφείο, ωστόσο φαίνεται ότι το ζήτημα των διαγραφών είχε ήδη περάσει δεύτερη μοίρα.
Η επιτροπή δεοντολογίας πάντως ήταν να συνεδριάσει χθες αλλά η συνεδρίαση τελικώς αναβλήθηκε.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα ανοίξουν τέσσερις ξεχωριστοί φάκελοι στην Κουμουνδούρου για κάθε ένα από τα τέσσερα κορυφαία στελέχη και πρώην Υπουργούς του Αλέξη Τσίπρα.
Νέα Πολιτική Γραμματεία
Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση των διαγραφών περνά μέσα από την Κεντρική Επιτροπή και θα ήταν ένα κολοσσιαίο ρίσκο πολιτικής νομιμοποίησης να έρθουν στο ανώτατο αυτό όργανο οι υποθέσεις διαγραφής και να μην υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία που θα εισηγηθεί τη διαγραφή τους.
Τον συσχετισμό δυνάμεων επιβάρυνε εις βάρος των νεοπροεδρικών το νέο ρεύμα με την ονομασία «Δίκτυο Αριστερά» που συγκρότησε ο Διονύσης Τεμπονέρας μαζί με τη συντονίστρια του think tank, τη Διάνα Βουτυράκου. Αυτή τάσσεται κατά των διαγραφών και έρχεται να προστεθεί δίπλα στο μπλοκ των Αχτσιόγλου-Χαρίτση-Ηλιόπουλου και της Ομπρέλας που λένε όχι στις «καρατομήσεις».
Ο κ. Κασσελάκης πάντως έκλεισε χθες οριστικά και το ενδεχόμενο σύγκλησης μια νέα Πολιτικής Γραμματείας και όπως όλα δείχνουν δεν έχει τη διάθεση να τη συγκαλέσει στο άμεσο μέλλον.
Η σύνθεση της Πολιτικής Γραμματείας είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο ο κ. Κασσελάκης έχει το βλέμμα του στραμμένο στους συσχετισμούς δύναμης με πολλούς να θεωρούν ότι μόλις καταφέρει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία θα επιχειρήσει και την εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας.