Ρεκόρ έσπασαν σήμερα το κρούσματα κορωνοϊού, καθώς καταγράφηκαν 4.696 νέες μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο.
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφτηκαν τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού από την έναρξη της πανδημίας, γεγονός που μεταφράζεται σε ιδιαίτερα αυξημένη διάδοση τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο όμως και στη Λάρισα και μια σειρά από περιοχές της βόρειας Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, η Θεσσαλονίκη καταγράφει το τελευταίο 24ωρο 872 νέα κρούσματα του κορωνοϊού. Πλέον, η ΠΕ Θεσσαλονίκης εμφανίζει εβδομαδιαίο μέσο όρο 569 κρουσμάτων ημερησίως, ενώ και ο δείκτης κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους αυξάνεται σε 78,5.
Κοντά στα 1.000 κρούσματα η Αττική
Την ίδια ώρα, η διάδοση στην Αττική φλερτάρει με τα 1.000 κρούσματα. Συγκεκριμένα, το άθροισμα των περιφερειακών ενοτήτων στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας ισούται με 943 περιστατικά κορωνοϊού.
Στο κέντρο της Αθήνας καταγράφονται 277 μολύνσεις, ενώ 123 εντοπίζονται στην Ανατολική Αττική, 138 στον βόρειο τομέα Αθηνών και 129 στα δυτικά προάστια. Εκρηκτική είναι η διάδοση του κορωνοϊού και στη Λάρισα, η οποία την τελευταία ημέρα σημειώνει 326 περιστατικά με τον δείκτη μολύνσεων ανά 100.000 κατοίκους να διαμορφώνεται έτσι σε 114,66.
Ιδιαίτερα αυξημένη η διάδοση του κορωνοϊού και στη Μαγνησία, που το τελευταίο 24ωρο καταγράφει 207 νέα κρούσματα.
Αναλυτικά ο χάρτης με τις νέες μολύνσεις ανά περιοχή
Η κατανομή των 4.696 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον κατωτέρω πίνακα:
404 διασωληνωμένοι, αρχίζει πίεση στις ΜΕΘ
Ενδεικτικό της επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας αποτελούν οι 404 διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της χώρας. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 344 (85.15%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 60 (14.85%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Παράλληλα, 38 ασθενείς κατέληξαν, ενώ από την αρχή της πανδημίας συνολικά 15.894 άνθρωποι έχουν χάσει τη μάχη.
Οι ειδικοί κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου απευθύνοντας έκκληση για εμβολιασμό και αυστηρή τήρηση των μέτρων, την ώρα που το Σύστημα Υγείας έχει αρχίζει να πιέζεται αισθητά. Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ότι η κάλυψη κλινών ΜΕΘ-covid σε όλη τη χώρα μέχρι τις 28 Οκτωβρίου άγγιζε πανελλαδικά το 80,28%. Το αντίστοιχο ποσοστό για τις απλές κλίνες covid-19 στα νοσοκομεία της χώρας ήταν 43,38%.
Ιδιαίτερος προβληματισμός επικρατεί και για τη Βόρεια Ελλάδα, όπως ανέφερε σήμερα το πρωί η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Επικαλούμενη στοιχεία που έχει στη διάθεσή της, η γιατρός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπογράμμισε ότι η πληρότητα στις ΜΕΘ σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα έφτασε το 95,7% ενώ στην Αθήνα το 75%.
Την ίδια ώρα, ο διευθυντής της ΜΕΘ Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος τόνισε ότι η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα είναι οριακή. «Για την επόμενη εφημερία δεν έχουμε καμία κλίνη εντατικής διαθέσιμη, κάνουμε απεγνωσμένες προσπάθειες να διαμορφώσουμε χώρους σε χειρουργεία για να προστατέψουμε όσους τυχόν κινδυνέψουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Όταν έχουμε μία καθημερινή αύξηση των ατόμων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, το αποτέλεσμα της άσχημης έκβασης θα το δούμε σε λίγες εβδομάδες. Θα δούμε, δηλαδή, μία σταδιακή αύξηση των θανάτων», ήταν τα λόγια του πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θάνου Δημόπουλου στην πρωινή εκπομπή του MEGA.
«Να απαγορευτούν οι μεικτοί χώροι στην εστίαση»
Την πρόταση του να πάψουν να υπάρχουν μεικτοί χώροι στην εστίαση μετέφερε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι η απαγόρευση των μεικτών χώρων στην εστίαση μπορεί να αποτελέσει μια λύση στην έξαρση της πανδημίας.
Τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν τα καταστήματα εστίασης λειτουργούσαν μόνο για εμβολιασμένους σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, σύμφωνα με όσα υποστήριξε. «Tα μέτρα δεν τηρούνται σχεδόν πουθενά, ο κόσμος έχει αποφασίσει ότι δεν θα τα ακολουθεί», πρόσθεσε.
Στη συνέχεια ο κ. Βασιλακόπουλος τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε ομάδες ανθρώπων που έρχονται σε επαφή με αρκετό κόσμο. «Είναι αστείο σε ένα κατάστημα όλοι οι θαμώνες να πρέπει να είναι εμβολιασμένοι και εργαζόμενοι να μπορούν να είναι ανεμβολίαστοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα ο καθηγητής προέβλεψε ότι το επόμενο διάστημα θα σημειωθεί αύξηση τον κρουσμάτων, αλλά δεν θέλησε να κάνει κάποια συγκεκριμένη πρόβλεψη γιατί με αυτόν τον τρόπο «χάνεται η εμπιστοσύνη του κόσμου στην επιστήμη», αν τελικά δεν επιβεβαιωθεί.