Ο γρίφος για τις σχέσεις Τσίπρα-Κασσελάκη -Ετοιμάζει Ίδρυμα ή Πολιτικό Ινστιτούτο ο πρώην πρόεδρος - iefimerida.gr

Ο γρίφος για τις σχέσεις Τσίπρα-Κασσελάκη -Ετοιμάζει Ίδρυμα ή Πολιτικό Ινστιτούτο ο πρώην πρόεδρος

Ο Αλέξης Τσίπρας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΟΛΑΚΗΣ

Η εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, για τους εντός και εκτός κόμματος, ήταν αναμενόμενη μετά τη διάσπαση και φέρνει πάλι στο προσκήνιο τη συζήτηση για τις σχέσεις Τσίπρα-Κασσελάκη.

Με τη συγκρότηση και επίσημα στη Βουλή της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τους 11 της ομάδας Χαρίτση-Αχτσιόγλου και όταν πλέον το νέο κόμμα θα μετρηθεί στις δημοσκοπήσεις, θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το ομιχλώδες τοπίο στην Αριστερά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το στίγμα της διάσπασης και το πρώτο «ξεσκόνισμα» το έκανε τελικά ο Αλέξης Τσίπρας με την εμφάνισή του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που συγκάλεσε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Θα φανεί… στο χειροκρότημα

Το έργο επαναλήφθηκε. Ο Αλέξης Τσίπρας μπήκε στην αίθουσα της Γερουσίας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πετάχτηκαν όρθιοι -παρά το ότι γνώριζαν ότι θα δώσει το παρών- και το χειροκρότημα κράτησε πολύ περισσότερο αυτή τη φορά.

Στην πρώτη συνεδρίαση του οργάνου, με τους 47 τότε βουλευτές, ήταν πρωτίστως μια επιδοκιμασία στην προσφορά του στα 15 χρόνια της παραμονής του στην ηγεσία του κόμματος. Αυτή τη φορά όμως το χειροκρότημα ίσως είχε περισσότερο χαρακτήρα εξαγνισμού.

Συνολικά το χειροκρότημα στον Αλέξη Τσίπρα κράτησε πολύ περισσότερο από τις δυο ή τρεις φορές όλες κι όλες που χειροκροτήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης στην ίδια συνεδρίαση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν δεν εμφανιζόταν ο κ. Τσίπρας στην ΚΟ, μετά τη διάσπαση, τόσο από την Κουμουνδούρου όσο και από την πλευρά των 11 που αποχώρησαν εκτιμάται ότι θα έδινε το σήμα ότι αποχωρεί και εκείνος από το ΣΥΡΙΖΑ.

Ήταν αυτονόητη, όπως επισημαίνουν και από την πλευρά των 40ρηδων, η παρουσία του στην ΚΟ, μιας και ο κ. Τσίπρας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο λίγοι ήταν εκείνοι που ερμήνευσαν την παρουσία του πρώην πρωθυπουργού ως ψήφο εμπιστοσύνης στο Στέφανο Κασσελάκη και αυτοί δεν ήταν άλλοι από το στενό κύκλο των ανθρώπων του νέου προέδρου.

Οι περισσότεροι και ιδίως από το περιβάλλον των λεγόμενων «προεδρικών» επί Τσίπρα έκαναν λόγο για πράξη αναγνώρισης του νέου πρόεδρου μετά την εκλογή του.

Σημειολογία

Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος επέλεξε να καθίσει και πάλι δίπλα στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη στα ορεινά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Στέφανος Κασσελάκης μετά τη ομιλία του προσέγγισε τους δυο άνδρες για να μπει στο κάδρο.

Μπορεί δημοσκοπικά το άρμα να μην τραβάει και το κόμμα να δείχνει σημάδια κόπωσης, από τις συνεχιζόμενες παλινωδίες και τις επεισοδιακές συνεδριάσεις των οργάνων, ωστόσο τον τόνο για το τι πραγματικά μπορεί να σκέφτεται ο Αλέξης Τσίπρας τον έδωσε σε συνέντευξή του ο κ. Αρβανίτης, αφήνοντας μια βαριά αιχμή για την πρόσφατη, ξαφνική αποχώρηση του κ. Κασσελάκη από την Πολιτική Γραμματεία, την οποία είχε ήδη υποβαθμίσει σε άτυπο Πολιτικό Κέντρο την περασμένη Τετάρτη.

«Πρέπει να στηρίξουμε τα όργανα μέσα στο κόμμα. Όπου δεν υπάρχουν όρια και κανόνες βγαίνει αρρώστια» είπε χαρακτηριστικά σαν μια άλλη προειδοποίηση προς την ηγεσία.

Ανήσυχος και προβληματισμένος

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι ευχαριστημένος από τις εξελίξεις και την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό το μεταφέρουν όλοι όσοι έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι ο κ. Αρβανίτης σχολίασε με αυτό τον τρόπο την απαξίωση της Πολιτικής Γραμματείας, δείχνει σε ένα βαθμό και την ενόχληση του πρώην προέδρου για τη συμπεριφορά του νυν προέδρου απέναντι σε στελέχη που έχουν αναδειχθεί από τη βάση του κόμματος.

Ο ίδιος πάντως φαίνεται ότι έχει βάλει μπροστά τα επόμενα βήματά του και παράλληλα με τη συγγραφή του βιβλίου, δρομολογεί και την ίδρυση του δικού Ιδρύματος ή Πολιτικού Ινστιτούτου ως πρώην Πρωθυπουργός.

Πρόεδρος με προθεσμία

Σε κάθε περίπτωση η εικόνα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν παραπέμπει σε μια συμπαγή και απόλυτα ταυτισμένη με τον νέο πρόεδρο και κυρίως με την ηγετική του ομάδα.

Με την ολοκλήρωση της διάσπασης ατόνησε το επιχείρημα ότι ο κ. Κασσελάκης ήταν ο πρόεδρος που αμφισβητήθηκε με το καλημέρα μέσα από το ίδιο του το κόμμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο για τους παλαιότερους στο ΣΥΡΙΖΑ που είναι και αυτοί που πλειοψηφικά αποχώρησαν από το κόμμα θυμίζουν ότι ο πρώτος πρόεδρος που αμφισβητήθηκε από την επόμενη κιόλας ημέρα ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά εξαιτίας αυτής της αμφισβήτησης είχε επιλέξει στις εθνικές εκλογές που ακολούθησαν να δοκιμαστεί και με σταυρό όπως υπενθυμίζουν όλο νόημα τα παλαιότερα στελέχη του χώρου.

Αυτό όμως που αναμφισβήτητα πλέον προκύπτει είναι ότι ο κ. Κασσελάκης έχει γίνει πλέον ο πρώτος πρόεδρος στον οποίο από τον πρώτο κιόλας μήνα της θητείας του τελεί υπό προθεσμία.

Το ορόσημο είναι οι ευρωεκλογές και μάλιστα του έχουν ήδη βάλει και τον εκλογικό πήχη.

Το 17% των εθνικών εκλογών είναι το ποσοστό που τον διασώζει, ενώ και ο ίδιος φρόντισε να υιοθετήσει αυτό το πήχη, για να χαμηλώσει τις προσδοκίες, εγκαταλείποντας πολύ νωρίς τον υπερφιλόδοξο στόχο που ο ίδιος είχε βάλει προεκλογικά, να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στους παροικούντες την συριζαϊκή Ιερουσαλήμ είναι διάχυτη η αίσθηση ότι μια κρίσιμη μάζα στελεχών και κορυφαίων μάλιστα που παραμένουν στο ΣΥΡΙΖΑ απλώς τελούν εν αναμονή των ευρωεκλογών για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Ουσιαστικά ο κ. Κασσελάκης έχει βάλει ήδη το δικό του dead line στα πράγματα και το ερώτημα είναι αν θα επιλέξει και εκείνος παράλληλη πορεία με τον προκάτοχό του, ένα προσωπικό εκλογικό σωσίβιο σε εθνικές κάλπες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ