Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε στο Breitbart News ότι οι εμπορικές κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στην Κίνα, αν και δύσκολες για μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου, είναι σημαντικές για να βοηθήσουν τις ΗΠΑ να ηγηθούν της Δύσης σε μια νέα εποχή ευημερίας.
«Πιστεύω στη Δύση», είπε ο κ. Γεωργιάδης σε συνέντευξη την περασμένη εβδομάδα στο γραφείο του. «Η Δύση δεν θα επιβιώσει χωρίς μια ισχυρή Αμερική. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο φυσικός ηγέτης της Δύσης. Για μένα, ως πολιτικό που πιστεύει στη Δύση, μια ισχυρή Αμερική σημαίνει ισχυρή Δύση. Μια αδύναμη Αμερική σημαίνει αδύναμη Δύση. Ελπίζω να πετύχει».
Ο Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι, αν και οι δασμοί είναι μια «πολύ δύσκολη απόφαση» για όλες τις πλευρές, ο Τραμπ προσπαθεί να επαναφέρει την αμερικανική οικονομία σε ισορροπία μετά από δεκαετίες παρακμής. Σημείωσε ακόμη ότι η πανδημία του κορωνοϊού αποκάλυψε τις αδυναμίες της εφοδιαστικής αλυσίδας της Δύσης.
Γεωργιάδης για τους δασμούς Τραμπ
«Οι δασμοί είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση και είμαι σίγουρος ότι είναι δύσκολη και για τον πρόεδρο Τραμπ και για την Ευρώπη και για όλους», είπε. «Αλλά γνωρίζω ότι το αμερικανικό έλλειμμα ήταν τεράστιο. Και όπως πήγαινε η οικονομία, είχε πολλά προβλήματα. Έπρεπε να ληφθούν ριζοσπαστικές αποφάσεις. Για παράδειγμα, κατά την πανδημία, στην Ευρώπη συνειδητοποιήσαμε ότι σε κρίσιμες παραγωγικές γραμμές της βιομηχανίας μας, όλη η παραγωγή είχε μεταφερθεί στην Ασία, π.χ. τα φαρμακευτικά. Δεν υπήρχε κανένα εργοστάσιο στην Ευρώπη που να παράγει κρίσιμα στοιχεία για την παραγωγή φαρμάκων. Το ίδιο συνέβη και στις ΗΠΑ. Όλες οι μεγάλες βιομηχανίες είχαν φύγει στο εξωτερικό από τη δεκαετία του ’80. Οπότε θεωρώ ότι η απόφαση του προέδρου Τραμπ να επιβάλει δασμούς είναι μια προσπάθεια αναγέννησης της αμερικανικής βιομηχανίας - δύσκολη μεν, αλλά αναγκαία για έναν Αμερικανό πρόεδρο».
Ο Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε επίσης εντυπωσιακή τη νίκη επιστροφής του Τραμπ στις τελευταίες εκλογές για την ανάκτηση της προεδρίας.
«Φυσικά θα ήμουν Ρεπουμπλικανός»
«Πρέπει να πω ως πολιτικός ότι ήταν μια μοναδική νίκη στην πολιτική ιστορία», είπε. «Ο τρόπος που επέστρεψε είναι κάτι που θα μελετήσουν πολιτικοί σε όλο τον κόσμο. Έκανε μια γενναία εκστρατεία, σε δύσκολο περιβάλλον, με τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης εναντίον του, πολλές ανακριβείς δημοσκοπήσεις, και τελικά κατάφερε μια πολύ μεγάλη νίκη. Είναι εντυπωσιακό. Προσωπικά, δεν επεμβαίνω στις εσωτερικές υποθέσεις των συμμάχων μας, ειδικά των ΗΠΑ, αλλά φυσικά θα ήμουν Ρεπουμπλικανός. Όλοι το ξέρουν. Πιστεύουμε ότι όπως και στην πρώτη του θητεία έτσι και τώρα η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν άριστες σχέσεις. Κατά την πρώτη του θητεία, υπέγραψα ως υπουργός Ανάπτυξης μια σημαντική συμφωνία με τον τότε υπουργό Εξωτερικών Πομπέο. Καταφέραμε να προσελκύσουμε σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις. Πιστεύουμε ότι στη δεύτερη θητεία θα υπάρξει ακόμη καλύτερη συνεργασία».
Το μήνυμα στον Τραμπ: Αντιλαμβανόμαστε τις ΗΠΑ ως ηγέτη της Δύσης
Σε ερώτηση εάν έχει μήνυμα για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε:
«Το μήνυμα θα το στείλει ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης, εκείνος εκπροσωπεί επίσημα τη χώρα μας», είπε. «Σε προσωπικό επίπεδο, θέλω να πω στον κύριο Τραμπ ότι αντιλαμβανόμαστε τις ΗΠΑ ως ηγέτη της Δύσης. Τις εμπιστευόμαστε για την ηγεσία αυτή».
Ο Κ. Μητσοτάκης, σε δική του συνέντευξη στο Breitbart News από το Μέγαρο Μαξίμου, είχε πει ότι ΗΠΑ και ΕΕ μπορούν να φτάσουν σύντομα σε εμπορική συμφωνία.
Μετά τη συνέντευξη, ο Τραμπ επαίνεσε τον Μητσοτάκη και συμφώνησε ότι είναι εφικτή μια συμφωνία. Αμέσως μετά, ανέστειλε τους νέους δασμούς σε όλες τις χώρες, πλην της Κίνας, για 90 ημέρες. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συμφώνησε με τα λεγόμενα Μητσοτάκη.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης συμμερίστηκε την αισιοδοξία αυτή: «Είμαι απολύτως σίγουρος ότι η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός μας θα κάνουν ό,τι μπορούν για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ», δήλωσε. «Η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι φυσικοί σύμμαχοι. Η Δύση είναι η ΕΕ και οι ΗΠΑ μαζί. Οι καλοί σύμμαχοι μπορεί να διαφωνούν, αλλά τελικά θα υπάρξει μια συμφωνία προς όφελος και των δύο. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον πρόεδρο Τραμπ».
Για την οικονομική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ είπε:
«Υπάρχει μεγάλο περιθώριο για κοινές επενδύσεις. Ήδη έχουμε επενδύσεις από Microsoft, AWS, Google. Υπάρχει προοπτική και στην αμυντική βιομηχανία, όπως στα ναυπηγεία. Έχουμε ήδη μεγάλη επένδυση από ONEX. Σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο, είναι σημαντικό να οικοδομούνται ισχυροί δεσμοί. Οι ΗΠΑ είναι ο ηγέτης της Δύσης, αλλά η Ελλάδα είναι σύμβολο της Δύσης σε μια ευαίσθητη περιοχή. Η δημοκρατία γεννήθηκε εδώ. Είμαστε στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή με ιδιαίτερη σημασία λόγω εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία και τη Βόρεια Αφρική. Ο πρόεδρος Τραμπ πρέπει να γνωρίζει ότι είμαστε αξιόπιστος εταίρος».
Ο κ. Γεωργιάδης περιέγραψε τον Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEEC) ως δυτική απάντηση στην Κίνα. Ο διάδρομος συνδέει την Ινδία με ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία, Ισραήλ, Κύπρο, Ελλάδα, Δυτική Ευρώπη και τελικά τις ΗΠΑ.
«Πρέπει να δώσουμε απάντηση [...]», είπε. «Σε κάποιο σημείο η Δύση έμεινε πίσω. Πρέπει να αντιδράσουμε και να βρούμε λύσεις γρήγορα».
Για Σαουδική Αραβία-Ισραήλ
Ένα βασικό στοιχείο για την επιτυχία του IMEEC είναι οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ. Η Σ. Αραβία δεν έχει υπογράψει ακόμα τις Συμφωνίες Αβραάμ. Ο Άδ. Γεωργιάδης δήλωσε πως ο Κ. Μητσοτάκης έχει δουλέψει συστηματικά για την ενίσχυση των σχέσεων με τη Σ. Αραβία, ώστε να ενισχυθεί αυτή η διασύνδεση.
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν χτίσει πολύ ισχυρή σχέση με τη Σαουδική Αραβία. Είναι βασική χώρα του διαδρόμου που φέρνει εμπόριο από την Ινδία στην Ευρώπη και από την Ευρώπη στη Β. Αμερική», δήλωσε. «Πρέπει να το προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται».
Ο Γεωργιάδης δήλωσε επίσης ότι θεωρεί πως η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ είχε ως σκοπό να εμποδίσει τη Σ. Αραβία να προσχωρήσει στις Συμφωνίες Αβραάμ.
«Πιστεύω πραγματικά ότι η επίθεση της Χαμάς είχε στόχο να σαμποτάρει τις Συμφωνίες Αβραάμ», είπε. «Η Ελλάδα στηρίζει το Ισραήλ 100%. Είναι στρατηγικός μας εταίρος. Η ασφάλεια του Ισραήλ είναι και δική μας ασφάλεια».
Παρά τις δυσκολίες, ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε αισιόδοξος: «Είμαι βέβαιος ότι η Σαουδική Αραβία θα επιστρέψει στο τραπέζι. Η ηγεσία της είναι αποτελεσματική και ο πρίγκιπας διάδοχος έχει μεγάλο όραμα. Το σχέδιο 2030 είναι μοναδικό. Πιστεύω ότι θα βρει τον τρόπο να προχωρήσει η συμφωνία».