Ο απολογισμός του ταξιδιού Μητσοτάκη στις ΗΠΑ -Ηπιος λόγος, ανοίγματα και ευκαιρίες - iefimerida.gr

Ο απολογισμός του ταξιδιού Μητσοτάκη στις ΗΠΑ -Ηπιος λόγος, ανοίγματα και ευκαιρίες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει συνέντευξη σε δημοσιογράφο
Η παρουσία του Μητσοτάκη στις ΗΠΑ είχε σκοπό να στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα βγαίνει από την οικονομική κρίση / Φωτογραφία: Intime / ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ελλάδα «comes back» ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις επαφές του στην Νέα Υόρκη με τους ξένους ηγέτες, στην ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αλλά και στην πρώτη του επαφή ως πρωθυπουργός, με την ελληνική ομογένεια.

Η Ελλάδα «comes back», σαν πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και σαν μια χώρα που βγαίνει επιτέλους από την οικονομική κρίση και αποτελεί πλέον ελκυστική αγορά για τους ξένους επενδυτές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στην ομιλία του στην Γενική Συνέλευση, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έμεινε σε μια περιγραφή των κινδύνων που απειλούν τον πλανήτη από την κλιματική κρίση, η σε μια ανάλυση των ειδικών επιπτώσεων που έχει για την Ελλάδα, τα νησιά της και τα μνημεία της, η υπερθέρμανση του πλανήτη. Αλλά δεσμεύτηκε σε συγκεκριμένες ενέργειες, που έκαναν θετική εντύπωση στο ακροατήριο των ξένων ηγετών. Σημειώνοντας την δέσμευση της Αθήνας για αποδέσμευση από τον λιγνίτη τα επόμενα χρόνια, καθώς και στην πλήρη απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης, σε όλη τη χώρα, από το 2021.

Οι συναντήσεις με Ερντογάν και Ζάεφ

Οι πιο κρίσιμες επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού στο περιθώριο της συνόλου, ήταν φυσικά με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

Μελετημένος περί τα «εξωτερικά» ο κ. Μητσοτάκης, δεν περίμενε φυσικά καμία θεαματική πρόοδο στα ελληνοτουρκικά, από μια κατ’ ιδίαν συνάντηση και περιορίστηκε στο να θέσει τα θέματα, με έμφαση στο προσφυγικό. Γνωρίζοντας ότι στο θέμα των προσφυγικών ροών, έχει την στήριξη της Ε.Ε. - που αναγνωρίζει το βάρος που επωμίζεται η Ελλάδα- ενώ αντίθετα ο Τούρκος Πρόεδρος προκαλεί τον εκνευρισμό των Ευρωπαίων, με τις απαιτήσεις που προβάλει και τις απειλές που εκτοξεύει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθώντας την πεπατημένη της καραμανλικής παράδοσης- για την ανάγκη διατήρησης ανοιχτών διαύλων με την Άγκυρα ακόμα και σε εποχές έντασης- ο κ. Μητσοτάκης προώθησε την ιδέα της επανέναρξης του διαλόγου, μέσω της ενεργοποίησης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλαδος- Τουρκίας.

Ταυτόχρονα, στήριξε απολύτως την πολιτική του προέδρου Αναστασιάδη στο θέμα των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ, γνωρίζοντας ότι και σε αυτό το πεδίο, ο Τούρκος Πρόεδρος μπορεί να κάνει επίδειξη δύναμης, είναι όμως διπλωματικά απομονωμένος. Ακόμα και οι ΗΠΑ που έχουν ανάγκη την Τουρκία στην Συρία, δεν κρύβουν τον εκνευρισμό τους με τις κινήσεις του Σουλτάνου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι χαμηλοί τόνοι του Κυριάκου Μητσοτάκη, σχολιάζουν διπλωματικοί παρατηρητές, μάλλον δεν έγιναν αντιληπτοί από την αξιωματική αντιπολίτευση, που έσπευσε να κάνει λόγο για έλλειψη προετοιμασίας, αμφισβητώντας ακόμα και αυτό το ραντεβού του κ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Τραμπ, που ανεβλήθη λόγω των δραματικών εξελίξεων στην εσωτερική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, με την παραπομπή του κ. Τραμπ που αποφάσισαν οι Δημοκρατικοί.

Αυστηρή γλώσσα με Ζάεφ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας ήταν και αυτή αναγνωριστική. Ο Έλληνας πρωθυπουργός απέφυγε τις κορώνες, επανέλαβε μεν την διαφωνία του με την Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεσμεύτηκε στην αυστηρή τήρηση της Συμφωνίας, που αποτελεί άλλωστε διεθνές δεδομένο.

Επέμεινε όμως ειδικά στο θέμα των εμπορικών ονομασιών, στέλνοντας μήνυμα στην άλλη πλευρά, ότι η Αθήνα έχει απαιτήσεις και ότι ο δρόμος των Σκοπίων προς την Ευρώπη, προϋποθέτει την υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων από πλευράς των γειτόνων, που θα προστατεύουν τα ελληνικά προϊόντα από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Το μήνυμα ελήφθη, όπως φαίνεται από τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ της Βόρειας Μακεδονίας, που σχολίασαν ειδικά την επιμονή του κ. Μητσοτάκη στο θέμα των εμπορικών ονομασιών.

Άνοιγμα στους επενδυτές

Εκεί που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ένιωθε ακόμα πιο σίγουρος, ήταν στο θέμα της οικονομίας και των επενδύσεων. Με τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων να κάνουν ράλι, με τους οικονομικούς σχολιαστές να έχουν μόνο επαίνους για την φιλοεπενδυτική και φιλοαναπτυξιακήπολιτική της νέας κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός μίλησε και για την μείωση των πλεονασμάτων και για την μείωση των φόρων και για την προσέλκυση επενδύσεων. Ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Στην ζωντανή εκπομπή στο Bloomberg στην οποία ήταν καλεσμένος, έστειλε το μήνυμα ότι «η Ελλάδα επιστρέφει» και κάλεσε τους ξένους επενδυτές να έλθουν στην Ελλάδα. Η Ελλάδα θα είναι το success story της Ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια, είπε ο πρωθυπουργός, και αυτό ήταν σίγουρα ένα μήνυμα που το είχε ανάγκη όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ