Σε σύγκρουση οδηγούνται κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ μέσω Χρηματιστηρίου, με τον Νίκο Παππά να μιλά για «πολιτικό σκάνδαλο» και τους Χρήστο Σταϊκούρα και Κωστή Χατζηδάκη να απαντούν ότι πρόκειται για «συμβατική υποχρέωση της χώρας», την οποία έχει υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια ώρα, με αφορμή τις πληροφορίες ότι υφίσταται σχέδιο πώλησης της συμμετοχής του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ μέσω χρηματιστηρίου, ο αντιπολιτευτικός Τύπος συνεχίζει τις επιθέσεις στην κυβέρνηση. Ενδεικτικό είναι το εξώφυλλο της κυριακάτικης Εφημερίδας των Συντακτών, με τίτλο «Και τα ΕΛΠΕ προίκα στον εθνικό επενδυτή», ενώ σε δισέλιδο αφιέρωμα με τίτλο «Ο Λάτσης βρήκε ...πετρέλαιο!», αναφέρει:
«Η κυβέρνηση θέλει να δώσει προίκα στον «εθνικό επενδυτή» τα Ελληνικά Πετρέλαια μαζί με τις συμμετοχές τους στις έρευνες για κοιτάσματα υδρογοναθράκων», αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο διερευνά το «τι κρύβεται πίσω από τον άγονο διαγωνισμό του Απριλίου και την υπαναχώρηση του Ομίλου Λάτση από τη συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ για πώληση και δικού του ποσοστού μετοχών».
Τι άλλαξε μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου
Η εφημερίδα αναφέρει ότι το σχέδιο πώλησης της συμμετοχής του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ αποτελεί συμβατική υποχρέωση της κυβέρνησης, την οποία υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές, αλλά προσθέτει:
«Τι άλλαξε μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου ως προς την τύχη των ΕΛΠΕ; Σχεδόν τα πάντα!
- Πρώτον, η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη, αναδεικνύοντας σε «εθνικό καθήκον» την υλοποίηση της επένδυσης στο Ελληνικό, έχει υιοθετήσει τον Όμιλο Λάτση ως «εθνικό επενδυτή», πρόθυμη να τον διευκολύνει με κάθε τρόπο. Όμως, επειδή το πραγματικό πρόβλημα στο Ελληνικό δεν είναι οι καθυστερημένες ΚΥΑ και τα υποτιθέμενα εμπόδια της κρατικής γραφειοκρατίας, αλλά τα τεράστια κενά χρηματοδότησης της επένδυσης, ο «εθνικός επενδυτής» βρίσκεται σε εναγώνια αναζήτηση χρηματοδότησης. Ενώ παραμένει άγνωστος ο ορίζοντας της «μπουλντόζας» και στις 4 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία για τον διαγωνισμό του καζίνου στο Ελληνικό, η Lamda Development προχώρησε δύο μέρες πριν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι 650 εκατ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να αναζητήσει και μεγάλη πιστωτική γραμμή από τράπεζες για να καλύψει και τις άμεσες υποχρεώσεις (τα 476 εκατ. της προκαταβολής και των πρώτων δόσεων της αγοράς του Ελληνικού) και τα μακροπρόθεσμα κόστη της επένδυσης των 8 δισ.
- Δεύτερον, ο Όμιλος Λάτση έχει κάθε λόγο να αντλήσει τις μεγαλύτερες δυνατές υπεραξίες από την προνομιακή συμμετοχή του στα ΕΛΠΕ, ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία που η κυβέρνηση προωθεί σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις σε όλο το φάσμα της ενεργειακής αγοράς. Κατά κάποιο τρόπο, τα ΕΛΠΕ αναδεικνύονται σε πολύτιμο μπαλαντέρ ή «προικώο» για τον «εθνικό επενδυτή», γι'αυτό και κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να πουλήσει το μερίδιό του στα ΕΛΠΕ, δίνοντας τη χαριστική βολή στη συμφωνία για από κοινού με το Δημόσιο πώληση...»
- Τρίτον, το εύρος των υπεραξιών που μπορεί να αντλήσει ο Όμιλος Λάτση από την παραμονή του στα ΕΛΠΕ σε κυρίαρχη θέση, μετά τη συρρίκνωση της συμμετοχής του Δημοσίου σε ποσοστό 10%-15% είναι τεράστιο. Από την αρχή του 2015 η τιμή της μετοχής τους έχει υπερδιπλαστιαστεί, ενώ το ενεργειακό τους χαρτοφυλάκιο ενισχύεται όχι μόνο από τις διεθνείς εξελίξεις που ωθούν ψηλά την τιμή του πετρελαίου, αλλά και από τη συμμετοχή τους στις έρευνες εξόρυξης υδρογονανθράκων στις 9 από τις 13 θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές της χώρας που έχουν παραχωρηθεί. Μόλις προχθές κατατέθηκαν στη Βουλή προς κύρωση 4 ακόμη συμβάσεις παραχώρησης, όλες με συμμετοχή ΕΛΠΕ. Επιπλέον τα ΕΛΠΕ, ως κάτοχος του 35% της ΔΕΠΑ, θα διεκδικήσουν την απόκτησή της στην πλήρη ιδιωτικοποίηση που προωθεί η κυβέρνηση, όπως κατέστησε πρόσφατα σαφές ο (επαναδιοριστείς) δ. σύμβουλος Α. Σιάμισιης».
Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτικό σκάνδαλο
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Παππάς, επικαλούμενος «δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρουν ότι υφίσταται σχέδιο πώλησης της συμμετοχής του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ μέσω Χρηματιστηρίου», είχε υποστηρίξει πως η πώληση των ΕΛΠΕ θα αποτελέσει «τουλάχιστον πολιτικό σκάνδαλο».
Κατά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, «η εμμονή της ΝΔ στην πολιτική της καθολικής αποχώρησης του Δημοσίου από κρίσιμες για τη χώρα υποδομές, είναι επιζήμια για τα συμφέροντα της κοινωνίας και οικονομικά αναποτελεσματική. Η διεθνής εμπειρία το καταδεικνύει».
Ο κ. Παππάς υπογράμμισε πως «ο ρόλος των ΕΛΠΕ είναι αναντικατάστατος για την ελληνική οικονομία και για τον έλεγχο των δικαιωμάτων της χώρας στα ενεργειακά αποθέματα».
«Ας το αντιληφθούν όσο είναι καιρός. Μία τέτοια επιλογή θα αποτελέσει τουλάχιστον πολιτικό σκάνδαλο» σημείωσε και σχολίασε πως «η ανάπτυξη του κ. Μητσοτάκη προφανώς δεν αφορά όλους. Ούτε καν μερικούς. Αφορά συγκεκριμένους».
Η απάντηση Χατζηδάκη-Σταϊκούρα
Στις αναφορές του τομεάρχη Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, απάντησαν με κοινή δήλωσή τους ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.
«Για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ ο κ. Ν. Παππάς, πριν εκδώσει την ανακοίνωσή του, θα έπρεπε να είχε συνεννοηθεί με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Τσακαλώτο. Διότι η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ ήταν συμβατική υποχρέωση της χώρας την οποία είχε υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνουν οι δύο υπουργοί, που, «από τις αλλεπάλληλες δεσμεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», παραθέτουν την πιο πρόσφατη από την Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας του Ιουνίου 2019 (έναν μήνα πριν τις εκλογές):
«ΕΛΠΕ…"Επετεύχθη συμφωνία με τις ελληνικές αρχές έτσι ώστε το ΤΑΙΠΕΔ να λάβει την τεχνική εντολή και να εξερευνήσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές με στόχο να προχωρήσει η συναλλαγή (ιδιωτικοποίηση)".
Σε ένα πράγμα σίγουρα διακρίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ: στο θράσος και την υποκρισία» υποστήριζαν οι δύο υπουργοί.