Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο Mega στην εκπομπή Live News.
O Αλέξης Τσίπρας μιλά για τα κρίσιμα ζητήματα της επόμενης ημέρας στην ελληνική κοινωνία, ενώ περιγράφει τα βήματα ως την κάλπη και αποτυπώνει το διακύβευμα της δεύτερης εκλογικής μάχης όπως διαμορφώνεται μετά τις πρώτες εκλογές της 21ης Μαΐου.
Για το μείζον θέμα που έχει ανακύψει με την μουσουλμανική μειονότητα και τος υποψήφιους σε Ροδόπη και Ξάνθη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν προτίθεται να αποσύρει τους κ.κ. Ζεϊμπέκ και Οζγκιούρ από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν είναι καθόλου ευχάριστο το γεγονός ότι έγινε κεντρικό θέμα στην προεκλογική αντιπαράθεση το ευαίσθητο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.
Το ξεκίνησε ο κ. Μητσοτάκης άγαρμπα. Δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω, γιατί όταν έχεις τέτοιο εκλογικό αποτέλεσμα στις 21 Μαΐου, να βάλεις κεντρικό θέμα το ζήτημα Θράκης, με τόσο επιθετικό τρόπο. Ήταν ένα κομμάτι στον χάρτη που δεν βάφτηκε μπλε. Τόση αλαζονεία;
Θέλησε να μου στήσει παγίδα. Έχω διαβάσει δεκάδες σημειώματα της ΕΥΠ όσο ήμουν πρωθυπουργός. Ποτέ μου δεν σκέφτηκα να τα κάνω φέιγ βολάν. Μου στέλνει λοιπόν ένα σημείωμα ενημερωτικό τρεις μέρες μετά, και δύο εβδομάδες αργότερα βλέπω δημοσιευμένο μέρος του ενημερωτικού σημειώματος στο Πρώτο Θέμα. Δεν πίστευα στα μάτια μου γιατί έβλεπα και για τον υποψήφιο της ΝΔ να εγείρεται θέμα.
Είναι ζήτημα υποκρισίας. Δεν διστάζεις, για να κερδίσεις 15.000 ψήφους να ανοίξεις ένα εθνικό θέμα που θα βρεις μπροστά σου. Και την επομένη των εκλογών θα έχεις μουσουλμανική μειονότητα.
Δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα. Δεν γίνεται να πηγαίνεις στους Ελληνες μουσουλμάνους πολίτες και να τους λες ότι η ψήφος σου είναι υποκινούμενη.
Χαρακτήρισε λάθος την απόφαση Μητσοτάκη «να αποσύρει τον υποψήφιο της ΝΔ, εκ των υστέρων, κι ενώ γνώριζε τις απόψεις του από τις προεκλογικές δηλώσεις του. Είναι τυπωμένο το όνομά του στα ψηφοδέλτια. Δεν πρέπει να δημιουργούμε κλίμα στοχοποίησης της μουσουλμανικής μειονότητας.
Ο τρόπος για να μην επιτρέψουμε στην Τουρκία να έχει βλέψεις στην μειονότητα είναι να το κάνουμε μαζί, όπως το κάνουμε χρόνια με την διακομματική επιτροπή.
Για τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη είπε: «Αξιολογώ τα ενημερωτικά σημειώματα που παίρνω και είχα πάρει ως πρωθυπουργός… Τους συνάντησα (σ.σ.: τους υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) μου απάντησαν ότι είναι προβοκατόρικα, κυπατζίδικα κτλ. Είναι αριστεροί. Από μικροί. Παλεύουν για να καλυτερέψουν τη ζωή των συνανθρώπων τους.
Οταν επισκέφθηκε ο Ερντογάν τη Θράκη, στην πρώτη και μοναδική επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, τον υποδέχθηκα Μαξίμου και τέθηκε το ζήτημα της Λωζάνης. Αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα. Η μειονότητα εκεί έχει τρεις βραχιόνες. Τους τουρκογενείς, τους Πομάκους και τους Ρομά.
Θέλω να διαβεβαιώσω σε ό,τι αφορά στους δικούς μας, ουδέποτε έχει μιλήσει ο υποψήφιος της Ροδόπης για τουρκική μειονότητα, το έκανε ο υποψήφιος της Ξάνθης και τον επέπληξε το κόμμα και δεν το ξανάπε έκτοτε.
Θα ήταν λάθος κι ανεύθυνο, το να θέσουμε απέναντί μας ως πολιτεία το σύνολο της μουσουλμανικής μειονότητας, γιατί είναι αυτό που θέλει να κάνει ο Ερντογάν. Θέλει να αναδείξει ότι η μειονότητα είναι υπό την πίεση του ελληνικού κράτους, κι ότι θα πρέπει να μπει στο τουρκικό άρμα για την ευημερία του. Θα υπάρχει χώρα και στις 26 του μηνός. Και δεν γίνεται να ανοίξουμε πληγές που θα είναι ανεπούλωτες και θα δημιουργήσουν πρόβλημα την επόμενη μέρα κι όλα αυτά για λίγες ψήφους».
«Δεν είμαι σίγουρος ότι το Λιμενικό είχε εντολή να σώζει όσους κινδυνεύουν»
«Προτεραιότητα κάθε αρχής πρέπει να είναι να σωθούν οι άνθρωποι στα σαπιοκάραβα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας για το ναυάγιο στην Πύλο.
«Προκύπτουν αντιφάσεις από τις απαντήσεις που δόθηκαν για το ναυάγιο της Πύλου. Νιώθω υποχρέωση να θέσω ερωτήματα για το ναυάγιο. Επιρρίπτω ευθύνες αν υπάρχουν, σε αυτούς που έδωσαν τις εντολές», σημείωσε επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν είμαι σίγουρος ότι το Λιμενικό έχει εντολή να σώζει όσους κινδυνεύουν», πρόσθεσε κι επεσήμανε ότι το μεταναστευτικό χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση από την Ευρώπη συνολικά.
«Ο Μητσοτάκης θα ιδιωτικοποιήσει το νερό»
Είπε Μητσοτάκης στα τρία πρώτα νομοσχέδια ότι θα φέρει ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο κράτος δια νόμου. Επιμένω ότι θα ιδιωτικοποιήσει το νερό. Απλά τώρα συμμορφώνεται με το ΣτΕ. Αποφάσισε από το '22 ότι θα πρέπει να φύγουν από το υπερταμείο και να περάσουν δημόσιο. Είναι αναγκασμένος να το κάνει και το πουλάει τώρα ως προεκλογική δέσμευση.
Η απόφαση Μητσοτάκη να ιδιωτικοποιήσει μέρος των μετοχών, φανερώνεται από την η απόφασή του να ψηφίσει ρυθμιστική Αρχή για το νερό. Η ρυθμιστική Αρχή υφίσταται όταν υπάρχει και ιδιώτης μέσα. Ξεκίνησε την ιδιωτικοποίησή στον Μόρνο ο Καραμανλής και τον σταμάτησε το ΣτΕ.
Ούτε κι εμείς την αρνούμαστε την αγορά, αλλά θα πρέπει και κάποια αγαθά να μείνουν στο κράτος. Το νερό είναι θέμα δημόσιας υγείας, η ενέργεια, το ΕΣΥ.
Υπάρχει η άποψη που λέει ότι επειδή υπάρχει η κερδοφορία στο νερό, πρέπει να υπάρξει ιδιώτης που θα διαχειρίζεται την διύλιση και τη διάθεση.
Ιδιώτης που θα είναι μέτοχος στην ΕΥΔΑΠ. Το σχέδιο είναι η μετοχοποίηση και ίσως μετά να υπάρξει και σχέδιο για να μπουν κι άλλοι στη διάθεση του νερού.
Ο κ. Μητσοτάκης αναγκάζεται να κάνει αυτές τις κινήσεις και να συμμορφωθεί με το ΣτΕ όχι γιατί το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γιατί είδε κοινωνική αντίδραση. Είδε ότι γέμισαν οι πλατείες, είδε τη Θεσσαλονίκη.
Πρέπει να του πιστώσω ότι κάνει πολύ καλή διαχείριση της επικοινωνίας. Βλέπει και μετρά τις στάσεις της κοινωνίας. Του το πιστώνω αυτό. Οφείλω να πω όμως την αλήθεια στο λαό. Είναι όμως μια πολιτική ιδιωτικοποίησης. Και στην Υγεία, και στην Παιδεία και στο νερό.
Το μεσοπρόθεσμο της ΝΔ προβλέπει -10% σε κοινωνικές δαπάνες
Η Ελλάδα έχει 35% ιδιωτικές δαπάνες στην Υγεία την ώρα που ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 15%. Στην Ελλάδα υπάρχει κερδοφορία στην υγεία, έρχονται κι αγοράζουν funds δομές στο χώρο της υγείας. Υπάρχει προφανής αντίληψη ότι πρέπει να απαξιώνεται το κράτος και να μπαίνει ο ιδιωτικός τομέας.
Κάθε κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να καταθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για 3 χρόνια. Η ΝΔ το έκανε πριν 2 μήνες. Προβλέπει μείωση 10% στις κοινωνικές δαπάνες. Οι προβλέψεις για το 2024 δείχνουν μείωση στην ανάπτυξη. Οι προβλέψεις είναι περιορισμένες και για την Ελλάδα. Στο μεσοπρόθεσμο, δεν έχουν συμπεριληφθεί καμία από τις προεκλογικές εξαγγελίες Μητσοτάκη, παρά μόνο αυτή για τους μισθούς του δημοσίου.
Για την Υγεία, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι μιλά για 10.000 αναπληρώσεις όσων φύγουν, όχι για νέες προσλήψεις. Δεν γίνεται να συνεχίσουμε με το ένας φεύγει ένας έρχεται. Εχουμε 6.500 λιγότερους μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές σε σχέση με το 2019. Τυχαίο ήταν που είχαμε 3 περιστατικά με το ΕΚΑΒ; Επί 4 χρόνια δεν έγινε ούτε μία μόνιμη πρόσληψη. Φύγανε 560, εμείς με τα μνημόνια πήραμε 300 μόνιμους. Είναι θέμα επιλογής, όχι τρόικας. Πήραν 1.000 φρουρούς για τα πανεπιστήμια και πεθαίνει ο κόσμος στις καρότσες».
«Το διακύβευμα της επόμενης μέρας είναι...»
Μιλώντας για την επομένη των εκλογών, ο κ. Τσίπρας μίλησε για το «σχέδιο» της ΝΔ που «θέλει κατακερματισμένη αντιπολίτευση». «Το διακύβευμα με βάση τα δεδομένα είναι αν θα δημιουργηθεί ένα ανεξέλεγκτο κι ασύδοτο καθεστώς από τις 26 Ιουνίου».
Ανέφερε δε ότι είναι θέμα αντίληψης στη ΝΔ και πρόταξε τη δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη στη μειονότητα η οποία «εκπέμπει αλαζονεία και δείχνει την αντίληψη που έχουν. Πήγε και τους είπε ότι θα περάσετε δύσκολα αν δεν αλλάξετε την ψήφο σας.
Δεν θέλω να επιτεθώ στην κυρία Μπακογιάννη, αλλά σε μια αντίληψη που είναι λάθος. Είναι στοιχείο υγείας της Δημοκρατίας, να έχουν αντιστροφή του συσχετισμού. Και δεν αλλάζει αυτό αν ένα κόμμα από το 2,5 πάει στο 3,5, θέλουμε δυνατό ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ θέλει να είναι ασύδοτη και να μην έχει κανέναν αντίπαλο. Θέλουν επτακκοματική, οκτακομματική Βουλή. Διαίρει και βασίλευε. Οσα περισσότερα κόμματα γίνεται για να μην έχει ισχυρό αντίπαλο.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει χθες»
Για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει πρόσωπο, καθώς εκτός κάδρου έχουν τεθεί στελέχη όπως οι κ.κ. Φίλης, Σκουρλέτης, Τσακαλώτος και λοιποί, είπε ότι «αυτό δεν σημαίνει κάτι, σημαίνει και πολλά. Αφού μιλάμε για τον Ευκλείδη, είναι πάντα στενός μου συνεργάτης και συμβάλλει στη μάχη που δίνουμε. Αν με ρωτάτε αν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανανεωθεί, η απάντησή μου είναι χθες, όχι αύριο. Ανανέωση σε πρόσωπα, σε εκφορά πολιτικού λόγου...»